Voditeljica Porto Etna

Srđana Jevtić: ‘Riječka tržnica je naše bogatstvo. Treba iskoristiti njen potencijal’

Danijela Bauk

Ja ću za sve pripremiti Čudesnu maneštru koja je kao izbor jela upravo nastala iz inspiracije našeg grada koji je jedna »Maneštra raznih kultura« - Srđana Jevtić / Foto M. Paljuh

Ja ću za sve pripremiti Čudesnu maneštru koja je kao izbor jela upravo nastala iz inspiracije našeg grada koji je jedna »Maneštra raznih kultura« - Srđana Jevtić / Foto M. Paljuh

Riječka tržnica, za koju mogu reći da je najljepša i najbogatija u Hrvatskoj, premalo je iskorištena u vidu gastronomije i turizma. Na tome svakako treba sustavno raditi i uz podršku Grada Rijeke i TZ-a razvijati projekte i ponudu



U Rijeci će se od petka do nedjelje, 6. do 8. rujna na tri različite lokacije – Trg 128. brigade/Trg Riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječka placa – održati treći Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji će ugostiti glazbena imena poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove, a posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja.


Voditeljica gastronomskog programa je masterchefica Srđana Jevtić dok će hranu na festivalu pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije te Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Prilika je to da sa Srđanom Jevtić razmijenimo par pitanja.


Bogatstvo manjina


Što nas očekuje na 3. Porto Etno festivalu u gastro smislu?


– Sudjeluju 14 manjina i njihovih udruga koji djeluju na području grada Rijeke, te pet predstavnika Expatsa koji će 6. i 7. rujna predstaviti svoja tradicionalna jela. Gastronomija je svakako važan dio kulturnog nasljeđa, a grad Rijeka kroz povijesna događanja postala jedno multikulturalno središte Hrvatske, gdje je upravo ta specifična kuhinja jedan od važnih faktora očuvanja tradicije. Tako ćemo imati i prilike kušati na Porto Etno festivalu neka jela su nam već poznata, no većinu ćemo imati prilike kušati po prvi puta. Programski pravac Kuhinja Europske prijestolnice kulture upravo ide u tom smjeru. Degustacijske porcije će se prodavati po simboličnoj cijeni od 10 kuna uz besplatne fingerfoodove. Isto tako je održan natječaj za Najbolji zaboravljeni recept gdje će tri nagrađena najbolja recepta pripremiti 6. rujna chefica kuhinje hotela Continental te će posjetitelji imati prilike besplatno degustirati neka zaboravljena jela. U nedjelju 8. rujna na trgu ispred Ivana pl. Zajca mi je pripala čast prirediti Čudesnu maneštru uz bogat glazbeni i scenski sadržaj za velike i male.



Ove godine festival ima i bogat dječji program. I sama ste majka. Kako djeci približtiti neka jela i namirnice koji nisu uobičajeni?




– S djecom zapravo i nije problem, na nama roditeljima je odgovornost da djecu aktivno uključimo u cijeli proces prehrane od malih nogu. Kad to kažem mislim da djeca saznaju i prate kako raste voće i povrće, da ih aktivno uključimo u samu pripremu jela, te da im nudimo razne teksture i okuse od malena. Možda je najvažniji faktor tu sam stol za kojim se družimo i jedemo, hrana nije samo potreba to je već odavno svima jasno, hrana je doživljaj, dijeljenje i ljubav.



Zapravo ovaj festival slavi bogatstvo manjina, jer će se predstaviti čak 20 svjetskih kuhinja?


– Zbilja i možemo reći da su to svjetske kuhinje, koje sve postoje u našem gradu, a nažalost ih nemamo prilike kušati po lokalnim restoranima. Iz tog razloga je i nastao Porto Etno, festival koji izvlači manjine iz sjene, te ih kroz gastronomiju spaja i približava lokalnoj zajednici te vanjskim posjetiteljima. Velika je to stvar za naš grad, Rijeka se mora nastaviti educirati i razvijati u tom smjeru, i nakon 2020. a Porto Etno festival će, duboko se nadam, zaživjeti kao jedan prepoznatljiv brand našeg grada.


Kakva jela zapravo očekuju posjetitelje?


– Nevjerojatno je u kojoj mjeri je raznolika tradicionalna gastronomija, počevši od namirnica koje se upotrebljavaju, način kako i zašto se baš tako pripremaju, do zanimljivosti vezanim uz svako od tih jela. Posjetitelji će imati prilike kušati neka nam poznata jela kao: bosanski lonac, gravče tavče, lasagne, čorbanac, jačmik, gulaš, razne vrste pita i kolača, te neka manje poznata jela kao što su solyanka, ruski kvas, bramborove šišky, bryndzove halušky, turli tava, brudet od jegulje, romska šnicla, filija, bamija, slavski kolač…


Koji recepti spadaju u one najegzotičnije?


– Definitivno najegzotičnija jela za naše podneblje predstavljaju Expatsi: Madagaskar, Indija, Filipini, Trinidad Tobago pa samo da navedem neke Mughlai chicken, Egg Pakora, Doubles, Pow, Coo coo, Nems, Akoho sy koho, Pancit Palabok, Sapin sapin… Ne želim vam odati kakva su to zbilja jela, već dođite u subotu pa istražite sami.


Riječka kuhinja


A što je tipična riječka kuhinja? I postoje li tipični riječki recepti?


– Teško je reći šta je to tipična riječka kuhinja, jer je nastala pod velikim utjecajem Austro -Ugarske i Italije. Ali da navedem neka tipična jela našeg grada i okolice to bi uvelike imalo veze s jako specifičnim namirnicama našeg kraja: srdela, škampi, vrganji, šparoge, trešnje, maruni, paski, skuta.. Ima ih još nemali broj i smatram da se upravo na sezonskim namirnicama, izraženog lokaliteta treba razvijati gastronomija svakog kraja, pratiti trendove, educirati i usavršavati jela. Na tome trebaju raditi riječki ugostitelji i budući naraštaji chefova, to je jedini način da se izađe iz komercijanih okvira trenutačne ponude i da joj se podigne ljestvica kvalitete i atraktivnosti.


Srđana Jevtić / Foto Manuel Paljuh


Srđana Jevtić / Foto Manuel Paljuh



Ove godine festival prvi put ima gastro voditeljicu. Koja je vaša uloga?


– Ove godine mi je pripala čast moderatora gastronomskog dijela Porto Etna i voditeljice isto tako. Trebalo je posložiti logistiku i raspored kuhanja svake manjine u kojem će sve teći kao i u pravoj kuhinji, bez head-chefa je to kaotično i s puno krivih koraka. Svatko zna što mu je i u kojem trenutku činiti, pa onda sve teče u željenom smjeru. Ja vjerovatno ne bih znala na pravi način organizirati dobru umjetničku izložbu. Tako je u svakom poslu. A kao voditeljica ću upoznavati publiku sa stvarnim ljudima koji kuhaju, s jelima kojima će se predstaviti te ih najavljivati u razmaku od 10-15 minuta kad počinju s izbacivanjem svojih jela do kraja samog festivala. Obje uloge su mi jednako zanimljive i izazovne.


Suradnja s legendom


Zanimljivo je da je ove godine prvi put pokrenut natječaj za stari zaboravljeni recept? Kakav je odaziv?


– EPK tim je ove godine uveo novitet u natječaju za Najbolji zaboravljenji recept uz stručni žiri Steve Karapandže i moju malenkosti, velika mi je čast surađivati uz kuhara svjetskog kalibra. Odaziv je bio veći od očekivanog i prijavio nam se veliki broj zbilja zanmljivih recepta, no morali smo broj suziti na 10, od kojih će tri biti nagrađena, a osatlih sedam imat će simboličnu nagradu. Upravo ta tri nagrađena recepta će biti predstavljena kroz degustaciju petak od 19.30 pod vodstvom Dalibora Maletića iz Jadran hotela i chefice kuhinje hotela Continental Andrijane Knežević.


Kakvi recepti su pristizali na natječaj?


– Pa došlo nam zbilja raznovrsnih recepata, neki od njih su obiteljskog nasljeđa, neki su izvučeni iz rimskih kuharica, neki se još uvijek pripremaju u ruralnim dijelovima, no isto su jednako važni da ih ne izgubimo.


Spomenuli ste da na tom natječaju surađujete i s poznatim Stevom Karapandžom? Kako je raditi s tom kulinarskom legendom?


– Zar se zbilja može opisati osjećaj biti uz rame s legendom kuharom s kojim sam odrasla uz male ekrane kao dijete? Mogu reći da sam se osjećala zbilja kao dijete uz najvažnijeg mentora, koji ne samo da je čovjek nevjerojatnog iskustva i znanja, koje nesebično dijeli, već je topla i ugodna osoba uz koju sam se i dobro nasmijala. Imat ćete se prilike u to i uvjeriti sami.


Konačno se dio programa ovog festivala odvija i na lokaciji riječke place jer nema boljeg mjesta za prezentaciju jela?


– Tako je, u nedjelju 8. rujna od 12.30 posjetitelji će imati priliku kušati i dobro se zabaviti, posebno djeca uz najavljeni cirkuske točke i radionice. Ja ću za sve pripremiti Čudesnu maneštru koja je kao izbor jela upravo nastala iz inspiracije našeg grada koji je jedna »Maneštra raznih kultura«. Riječka tržnica, za koju mogu reći da je najljepša i najbogatija u Hrvatskoj, premalo je iskorištena u vidu gastronomije i turizma. Na tome svakako treba sustavno raditi i uz podršku Grada Rijeke i TZ-a razvijati projekte i ponudu.


Srđana Jevtić / Foto Manuel Paljuh


Srđana Jevtić / Foto Manuel Paljuh



U Festival su se uključili i riječki restorani?


– Tjedan u susret Porto Etnu, riječki restorani su uz vodstvo Sanje Krmpotić složili ponudu tipičnih jela manjina grada Rijeke, te ih posjetitelji imaju prilike kušati na raznim lokacijama pod nazivom RI Gastro – Porto Etno.


Nema granica


Vas šira javnost najviše poznaje kroz sudjelovanje u Masterchefu. Kakvi su danas, nakon toliko, godina dojmovi?


– Pa u životu vam nekad ili nikad ulete ljudi, situacije koji vam promjene život iz temelja. Ja sam imala tu sreću i Masterchef nije prvi takav, naime mogu reći da mi je nedavno preminuli prijatelj i kuharski mag Andrej Barbieri ostavio najveći utjecaj na moj smjer djelovanja u gastronomiji. Na tome ću mu biti zahvalna cijeli život, vjerujem kao i mnogi koje je dotakao svojim osebujnim znanjem i nesebičnim dijeljenjem istog. Danas živimo u najboljem vremenu ikad, gdje kreativnost razmišljanja i njena primjena nema granica i gdje sami krojimo svoje puteve.


Srđana Jevtić / Foto Manuel Paljuh


Srđana Jevtić / Foto Manuel Paljuh



Mnogi danas uživaju gledajući doista brojne i razne gastro emisije. Utječu li one na kvalitetu prehrane?


– Pa bilo je i vrijeme da se demistificira sva ta fama oko vrhunske gastronomije i kvalitete prehrane. Čovjek je danas jako dobro informiran o tome što jede, kako bilo što pripremiti i kako to utječe na naš organizam. Tako da svako od nas u okvirima svojih mogućnosti zbilja može utjecati na svoju prehranu, što je zapravo divno.Isto tako želim naglasiti problem prehrane financijski slabostojećih građana, u smislu da je ne tako mali broj ljudi u Hrvatskoj gladan, a uz sve moguće hotele, restorane, supermarkete koji i dalje bacaju neiskorištenu hranu i namirnice, još uvijek nemamo organizirani sabirni centar koji bi upravo s tom hranom opskrbljivao potrebite. Mislim da je to jedan od važnijih koraka za podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici. A da ne govorimo o suradnji lokalnih OPG-a i hotela i restorana. To mora biti sljedeći korak u samoodrživosti naše zemlje.

Vaš gastro uzor i omiljeni riječki, odnosno primorski recept?


– Moji uzori se mijenjaju kako se i ja razvijam, trenutačno nemam favorita. Omiljeni recept.. ah, to je kao da me pitate koji mi je najbolji muzičar i najbolja pjesma. Ovisi o trenutku, osjećaju, sezoni, vremenu, mjestu gdje se nalazim, ljudima s kojim dijelim taj trenutak… Recimo da nikad neću odbiti čokoladu.


Srđana Jevtić / Foto Manuel Paljuh


Srđana Jevtić / Foto Manuel Paljuh