Bogat program

Sprema se Božićna bajka: Riječki Advent širi se i na Trsatsku gradinu

Orjana Antešić

Na novoj lokaciji tijekom božićno-novogodišnjih blagdana sprema se program nazvan Božićna bajka



RIJEKA Uspješnosti Adventa u Rijeci trebaju pridonijeti svi, od zakupaca poslovnih prostora, ugostitelja, trgovaca, dakle, svih koji se mogu i žele u to uključiti. Ne može se očekivati da baš sve urede i isfinanciraju Turistička zajednica i Grad Rijeka – poručio je na jučerašnjoj Skupštini Turističke zajednice Grada Rijeke njezin predsjednik Vojko Obersnel, kada se povela kraća diskusija o planiranim iskoracima oko božićno-novogodišnjih blagdana i ugođaja u gradu na Rječini.


Prema najavama direktora riječkog TZ-a, Petra Škarpe, riječki Advent ove će godine dobiti dodatnu lokaciju s bogatim programom prigodnih događanja, i to na Trsatskoj gradini na kojoj TZ Grada Rijeke sprema, kako su to nazvali, Božićnu bajku.


EPK – izazov


Jučerašnja sjednica Skupštine TZ-a Grada Rijeke bila je prilika za rezime ostvarenih rezultata u prvih deset mjeseci ove godine, u kojima je Rijeka, sa svojim smještajnim kapacitetima, ostvarila 122.293 ili 18 posto više dolazaka dok se broj noćenja povećao za 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Zanimljivo je da je većina od tih 305.989 noćenja, koliko je zabilježeno do konca listopada, ostvareno u privatnom smještaju – 43,5 posto, potom slijede hoteli i hosteli u kojima je ostvareno 30 odnosno 15 posto zabilježenih noćenja.




Analiza TZ-a pokazala je da su strani turisti u Rijeci, među kojima su najbrojniji bili Nijemci i Talijani, boravili su 2,59 dana. Obersnel je istaknuo kako je cilj zadržati ovakav trend rasta turističkog prometa Rijeke kakav se bilježi unazad pet do šest godina, ali svakako i povećati sve relevantne pokazatelje, od broja dolazaka, noćenja i dana boravka.


Konstatirao je i jučer Obersnel kako Rijeku, njezine turističke i ine djelatnike čeka velik posao i izazov koji nosi domaćinstvo Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kada se očekuje da će Rijeku posjetiti i do četiri milijuna posjetitelja. Obersnel je napomenuo kako su iduća i 2019. godina ključne za promociju Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, da predstoje intenzivne aktivnosti i korištenje svih oblika i kanala promocije za taj veliki projekt.


Bogatiji karneval


U planu rada za iduću godinu, direktor TZ-a Grada Rijeke, Petar Škarpa, najavio je kako za iduću godinu očekuju 7-postotno povećanje broja dolazaka i noćenja u Rijeci dok je financijski plan TZ-a zasnovan na projiciranim prihodima od 7,7 milijuna kuna od kojih se najveći dio planira kanalizirati prema organizaciji raznih manifestacija koje, ocjenjuju u riječkoj Turističkoj zajednici, pridonose obogaćivanju turističke ponude grada. U TZ-u Grada Rijeke vjeruju da bi iz sredstava fondova EU-a iduće godine mogli namaknuti i do 2,6 milijuna kuna.


Riječki karneval 2018. godine, moglo se čuti na jučerašnjoj sjednici skupštine TZ-a Rijeke, planira se dodatno obogatiti u suradnji s turističkim zajednicama okolnih gradova i općina kroz »zbijena« i brojna pusna događanja u vikendima koji prethode velikoj maškaranoj povorci.