Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 6
Sutra: 3° 3° 6
22. siječnja 2020.
Preduvjet razvoja

Sporazumom dogovorena znanstvena i stručna suradnja ACI-ja s četiri riječka fakulteta

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 17:38 2019-07-09T17:38:07+02:00

RIJEKA Sporazum o znanstvenoj i poslovnoj suradnji ACI-ja s četiri riječka fakulteta potpisali su Juraj Bukša, član uprave ACI-ja, Snježana Prijić Samaržija, rektorica riječkog Sveučilišta, Dora Smolčić Jurdana, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Vesna Crnić-Grotić, dekanica Pravnog fakulteta, Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta, te Alen Jugović, dekan riječkog Pomorskog fakulteta.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik uprave ACI-ja Kristijan Pavić, koji je istaknuo značaj ovog sporazuma između tvrtke koja se bavi nautičkim turizmom i visokoobrazovnih institucija.

- Ideja je jednostavna, prepoznali smo priliku da jedni drugima pomognemo u poslovanju i znanstvenoj suradnji, rekao je Pavić, prepustivši riječ Bukši koji je bio inicijator sporazuma.

Bukša je suradnju znanstvenih institucija i gospodarstva ocijenio glavnim preduvjetom gospodarskog razvoja, diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

- Preduvjet je to i za stvaranje novih proizvoda i podizanje kvalitete na temelju izvrsnosti. Ni ACI ni fakulteti sami za sebe ne mogu ostvariti svoj puni potencijal. Zajednički rad i sinergija svih nas otvara nam upravo te mogućnosti - podizanja kvalitete usluga i nastavak razvoja. ACI je u velikom investicijskom ciklusu, nedavno smo otvorili potpuno rekonstruiranu marinu u Rovinju koja je u ovom trenutku najmodernija i najbolja na Jadranu.

No investicije su samo jedna karika u lancu prema uspješnosti. Druga karika je korištenje novih znanja i vještina koje posjeduju upravo ovi riječki fakulteti, rekao je Bukša, dodajući kako će ACI, u suradnji s fakultetima pronalaziti rješenja za nove izazove, od najboljih ekonomskih rješenja, pravnih pitanja vezanih za koncesije i pomorsko dobro, do maritimne sigurnosti, zaštite okoliša i razvoja turističkih destinacija.

ACI će, prema Sporazumu, otvoriti fakultetima svoje baze podataka, kako bi dobili realne podatke iz gospodarstva, koje će moći koristiti u stručnim i znanstvenim istraživanjima, a studenti ova četiri fakulteta u ACI-ju će moći obavljati i stručnu praksu. Bukša je najavio i održavanje stručnog simpozija o razvoju nautičkog turizma, u suradnji s fakultetima.

Rektorica Prijić Samaržija pozdravila je potpisivanje sporazuma, na inicijativu ACI-ja, istaknuvši spremnost Sveučilišta na suradnju.

- Otvoreni smo za ovakve projekte kojima osnažujemo zajednicu, gospodarstvo, a time i sami sebe. Suradnja je na korist ACI-ja i Sveučilišta. Naši će profesori i studenti moći koristiti podatke ACI-ja, studenti će imati mogućnost odrađivanja stručne prakse, a dio njih jednog dana i naći posao u ovoj tvrtki, rekla je Prijić Samaržija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.