Bijele pahulje

Snijeg zabijelio riječko zaleđe i Učku. Evo što nas čeka za vikend

Sanja Gašpert

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Tjedan koji dolazi obilježit će hladno vrijeme, sa zimskim temperaturama zraka. U Gorskom kotaru i Lici mjerit će se temperaturni minusi, uz more će temperature zraka biti u blagoj pozitivi



RIJEKA Kiša koja je padala tijekom noći s četvrtka na petak i u petak ujutro prešla je u gusti snijeg u Gorskom kotaru i Lici, a snijeg je u petak iza podneva počeo padati i u riječkom prigradu, osobito na Zlobinu, u Kastvu, na Veprincu i Matuljima, točnije na višim dijelovima riječke okolice.


Krajem dana zapuhala je jaka bura. Od jutarnjih sati su na autocesti i staroj prometnici Rijeka – Zagreb te većini ostalih cestovnih pravaca goranskog područja uvedeni zimski uvjeti prometovanja.


Kroz Gorski kotar između priobalja i unutrašnjosti zabranjen je teretni promet kamionima s prikolicom i tegljačima, a zbog snijega koji se zadržavao na kolnicima, sve se vozače upozorava na oprez i obvezu korištenja zimske opreme.




– Snijega je palo u okolici Rijeke, u Gorskom kotaru, točnije u dijelovima iznad određene nadmorske visine. Uz prelazak kiše u snijeg u određenim dijelovima, petak je obilježio i znatan pad temperature zraka, primjereniji za ovo doba godine. Najniža jutarnja temperatura u Rijeci u petak bila je 9 stupnjeva, a u 14 sati u Rijeci je izmjereno pet stupnjeva, kaže Igor Horvat, meteorolog Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka.






Dodaje kako je od četvrtka u osam sati do petka u 14 sati u Rijeci palo ukupno 29 litara kiše po metru kvadratnom.


Gusti snijeg u petak ujutro počeo je padati i na Platku, gdje su zabilježene vijavice i temperatura zraka od minus 1 °C.


– Trenutačno su dobri uvjeti za zimske radosti. Snijeg i dalje pada, ima ga dvadesetak centimetara, to je zasada mokri snijeg, ali temperatura zraka pada i vjerojatno će se stvrdnuti što je temelj za pravljenje staza.





Nadamo se da ćemo ovaj vikend biti u mogućnosti otvoriti određene staze za skijanje. Posjetitelji Platka o svemu tome i uvjetima na Platku mogu se informirati na stranici www.platak.hr, gdje redovito stavljamo obavijesti – kaže Davorin Klobučar iz Goranskog sportskog centra, koji upravlja skijalištem Platak.


Prema prognozama za vikend, oborine će u subotu slabiti, iako će manje snijega i tijekom subote padati u Gorskom kotaru i Lici. Bura koja je zapuhala u petak poslijepodne u subotu će slabiti.






I u nedjelju će biti hladno, u Gorskom kotaru i Lici umjereno do pretežno oblačno, a u Istri i Kvarneru je čak moguće i malo sunca.


Tjedan koji dolazi obilježit će hladno vrijeme, sa zimskim temperaturama zraka. U Gorskom kotaru i Lici mjerit će se temperaturni minusi, uz more će temperature zraka biti »u pozitivi«, ali će se kretati oko nule i bit će osjetno hladnije nego početkom i sredinom proteklog tjedna.