Malo mesto, ali drži do običaji

Šmričke mačkare obnovile tradiciju pa opet same šiju kostime za karneval

Sanja Gašpert

Nas sedam, osam cura kupile smo materijal i nekoliko puta tjedno nalazit ćemo se u domu u Šmriki i zajedno šivati. Osim što obnavljamo tradiciju, zabavit ćemo se i družiti, kaže Mathea Maretić, članica Šmričkih mačkara



ŠMRIKA Malo mesto, ali drži do običaji, pa tako Tri kralja čin projdu Šmričke mačkare bubnji znimlju vanka, harmonike se čuju i zastava se s ponosun nosi jer se saki Šmričan s njun ponosi. Od vavik, saku subotu obajdu svoje mesto, a navečer se gre natanci. Davno je to bila sala »kod Ermine«, pa škola pa se je napravil dom. Kad ni tanci va Smriki onda se gre nagostovanja va okolna mesta. Veli trud, smih, suze, karanje i mirenje se ulaže va masku ka se dela za Rički karneval. Prvi put je Smrika šla na Rički karneval 1990. leta i prošetala pod brojen 16, bez maski, samo muzikanti i š njimi s dvi ženske Vesna i Diana, sad bivše predsjednice Šmričkih mačkar, predsjednik sad je Dino. 1997. leta smo krenuli i od onda nismo prestali odit. To leto i 1998. odila je muzika i mažuretkinje, a maske su bile šarolike, ki će ča i to je imelo svoje čari. Sako sljedeće leto počelo se ozbiljnije delat, šit, lipit, rizat se kako bi se Šmrika se lipšepredstavila Vriki. Leta su pasivala, maski je bilo tako da smo 2009. leta napravili izložbu maski sih prošlih letnjih i zimskih karnevali. Po zidi smo obisili svoje maske i s ponosun pokazali slike. Posebnost izložbi su dale bebe obučene va Šmričke maske ke je delala pokojna Zdenka Grubišić. Va Šmriki se finjiva na Pepelnicu, utorak se gre po kućah, napol noi se pali mesopust, čita se etenca i mesopusta se okrivi za se. Mačkarani običaji se va Šmriki neće zatrt, jer vavik je mladih ki pitaju, gljedaju i gredu dalje s vrimenun. Na Rički karneval ćemo doć va srcu koga su zibrale, napravile i za Riku ulipšale mlade snage Šmričkih mačkar, priča tako Diana Ahel, znana kao Plemenita, članica Šmričkih mačkara.


Povratak tradiciji


Ove godine ova se maškarana udruga može pohvaliti i jednom novinom. Naime, posljednjih godina maske, odnosno kostime za Riječki karneval šivale su šilice, ali se grupa članica Šmričkih mačkara odlučila obnoviti tradiciju pa su se počele okupljati u domu, nekoliko puta tjedno.



– Prije petnaestak godina postojala je tradicija šivanja kostima za karneval u domu, posljednjih godina kostime je šivala šilica, a od ove godine odlučile smo se vratiti tradiciji. Nas sedam, osam cura kupile smo materijal i dogovorile se kako ćemo se nekoliko puta tjedno nalaziti u našem domu u Šmriki i zajedno šivati. Osim što obnavljamo tradiciju, zabavit ćemo se i družiti, kaže Mathea Maretić, članica Šmričkih mačkara.




Dodaje kako su Šmričke mačkare na Riječkom karnevalu prvi puta bile prije više od dvadeset godina, točnije 1990. godine, ali nije bilo tako organizirano kao danas.


– Bili su tada samo maškaroni, a posljednjih dvadesetak godina smo se organizirali i uvijek imamo zajedničku masku. Bili smo tako Shrek i Fiona, Jagode, Šmričke noći, Ledene kraljice. Ove smo godine Čuvari srca, a prijavilo se već oko 100 mještana za sudjelovanje, kaže Maretić.


Velike obljetnice


Šmričke mačkare osnovane su 1997. godine, otkako službeno i gostuju na Riječkom karnevalu. Iako tradicija mačkaranja u Šmriki seže od kraja 19. stoljeća, službeno su krenuli tek na Riječki karneval. Svake godine, osim gostovanja na zimskim karnevalima, sudjeluju i na ljetnim karnevalima u Novom Vinodolskom, Senju i Ivanić Gradu. Sastavni dio Udruge su mačkaroni i mažoretkinje, koji broje čak više od 40 članova.


Primarni cilj i tradicija Udruge je običaj obilaska mjesta nakon blagdana Sveta Tri kralja te istjerivanje duhova uz glazbu i bubnjeve. Prošle je godine Udruga obilježila 20. godišnjicu postojanja.