Nesavjesno liječenje

Slučaj bez pravorijeka: Sudski postupak protiv liječnika koji je operirao Maškarina otišao u – zastaru

Slavica Kleva

Kod izmjene zakona primjenjuje se blaži zakon. U ovom konkretnom slučaju po tom blažem zakonu zapriječena je kazna do jedne godine, pa zastara nastupa za šest plus dvije godine. Zastara je nastupila 2014.



RIJEKA Općinski sud u Rijeci donio je nepravomoćno rješenje da se protiv umirovljenog liječnika, kirurga Branka Popovića, optuženog za nesavjesno liječenje iz nehaja, u slučaju pacijenta Miroslava Maškarina, obustavlja kazneni postupak zbog zastare koja je nastupila još 2014. godine.


Riječ je o slučaju mladića koji je bio na rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u 2006. godine, a završio je s amputacijom lijeve potkoljenice. S obzirom da je riječ o nepravomoćnom rješenju, pravo žalbe ima Općinsko državno odvjetništvo.


U obrazloženju Općinskog suda stoji da se optužnicom Općinskog državnog odvjetništva okrivljeni Branko Popović teretio teškim kaznenim djelom protiv zdravlja ljudi koje je počinio s 9. na 10. srpnja 2006. godine. Optužen je da je iz nehaja, kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost, nesavjesno postupao pa zbog toga prouzročio teške tjelesne ozljede tada mladom pacijentu, 21-godišnjem Rabljaninu Miroslavu Maškarinu.




U međuvremenu, nakon dugotrajnog sudskog postupka, ispitivanja više vještačkih timova, svjedočenja liječnika koji su bili dijelom operativnog tima, prije i u postoperativnom tijeku, svjedočenja medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja, kirurg Branko Popović je nepravomoćno sredinom rujna 2011. godine bio osuđen i proglašen krivim te je osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine. Rješenjem Županijskog suda potkraj listopada 2012. godine prvostupanjska presuda je ukinuta i vraćena sudu prvog stupnja na ponovo suđenje.


No 1. siječnja 2013. godine na snagu je stupio novi Kazneni zakon, a 21. svibnja 2013. počelo je ponovno suđenje dr. Popoviću. Od prvog dana kada je dr. Popović kazneno prijavljen zastupa ga odvjetnik Milenko Škrlec kojeg smo također zamolili za komentar.


Blaži zakon 


– Od samog početka ponovljenog suđenja dr. Popoviću ukazivao sam na činjenicu da je riječ o zastari. Popović je bio optužen za kazneno djelo nesavjesnog liječenja iz nehaja koje je za posljedicu imalo tešku tjelesnu ozljedu, ruptura aorte. Tada je za to djelo bila predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Izmjenom Kaznenog zakona, za to djelo je predviđena kazna zatvora do jedne godine. Općinsko državno odvjetništvo tvrdilo je kako pravni kontinuitet stoji u činjenici da je oštećeni Maškarin izgubio nogu, pa samim time i da je riječ o osobito teškoj tjelesnoj ozljedi. Međutim, doktor Popović nije optužen za osobito tešku tjelesnu ozljedu niti za gubitak noge, niti je išta ukazivalo na direktnu vezu rupture aorte i gubitka noge. No, neovisno o tomu, po kaznenom zakonu koji je bio na snazi 2006. godine, nije ni postojalo djelo, a niti odgovornost za osobito tešku tjelesnu ozljedu kao posljedicu, pa onda dr. Popović ne može ni odgovarati za tu posljedicu, sve i da postoji, objasnio je odvjetnik Škrlec.



Podsjetimo i na činjenicu da se istovremeno godinama vodila građanska parnica za naknadu štete. Potkraj 2015. godine na Općinskom građanskom sudu nepravomoćno je dosuđena novčana naknada u iznosu od gotovo šest milijuna kuna, točnije 5.994.759,31 kuna. Državno odvjetništvo je uložilo žalbu na tako donesenu presudu.



Kod izmjene zakona primjenjuje se blaži zakon. U ovom konkretnom slučaju po tom blažen zakonu zapriječena je kazna do jedne godine, pa zastara nastupa za šest plus dvije godine. Zastara je nastupila 2014.


Odvjetnica konsternirana 


Odvjetnica Ingrid Barić koja Miroslava Maškarina zastupa od samog početka, ovim je nepravomoćnim rješenjem konsternirana.


– Zgroženi smo, doista smo očekivali drugačiju reakciju Općinskog državnog odvjetništva, ali i pravosuđa. Od svega ostaje gorak okus u ustima. Miroslav Maškarin je ogorčen, nije ni slutio da će prije biti plaćeni troškovi za okrivljenog i isplaćena nagrada odvjetniku, a da će istodobno troškovi suđenja pasti na teret državnog proračuna. A Maškarinu do sada, od strane te iste države, na osnovu naknade štete nije isplaćena niti jedna lipa. Mi smo i tijekom postupka ukazivali na problem. Upravo iz razloga što je Općinsko državno odvjetništvo bilo u dvojakoj ulozi, s jedne je strane kazneno gonilo okrivljenog dr. Popovića, a s druge strane zastupalo državu i nastojalo osporiti pravo Maškarina na odštetu, mišljenja je odvjetnica Barić.


– I želim još nešto naglasiti. Osim svega toga, tijekom postupka smo tražili da se predmet delegira sa Općinskog suda u Rijeci na neki drugi sud iz razloga što je na istom sudu zaposlena i kći okrivljenog dr. Popovića, zaključila je odvjetnica Ingrid Barić.