Prepucavanja u Bakru

Slučaj Vile Velebita: HDZ-ovci upali na presicu SDP-a i prijetili Tamari Kojić

Ivor Balen

To je čovjek koji mi je prijetio smrću, rekla je predsjednica SDP-a Grada Bakra Tamara Kojić za HDZ-ovca Antona Pavletića, koji joj je odgovorio da će je »koštati jezik jer previše priča«



RIJEKA Političke strasti u Gradu Bakru definitivno su uzavrele do krajnjih granica. Konferencija za novinare bakarskog SDP-a, održana u prostorijama Mjesnog odbora Krasica, imala je četiri nepozvana gosta za koje predsjednica SDP-a Grada Bakra Tamara Kojić tvrdi da su članovi HDZ-a.


Oko 10 sati za kada je presica bila zakazana, četiri muškarca, jedan iza drugoga u gotovo pravilnim vremenskim razmacima, ulazili su u prostoriju tražeći da prisustvuju konferenciji. Kojić je od svih redom tražila da izađu, što su dvojica od njih odmah i učinila. Jedan je, uz napomenu da je zamrznuo članstvo u HDZ-u, kratko nastojao razgovarati s novinarima, dok četvrti nije želio izaći nego je sjeo za stol, tvrdeći da ima pravo biti tamo.


  – To je čovjek koji mi je prijetio smrću – zabezeknula je Kojić okupljene novinare, na što joj se posjetitelj, Anton Pavletić, obratio mašući i prijeteći prstom.


  – Koštat će te jezik, ali sudski. Previše pričaš, Tamarice. Samo neka vas bude sram. Zbog tebe mi je policija upala u kuću u osam sati navečer – poručio je Pavletić, nakon čega je nastala neugodna rasprava između njega i Kojić o tome tko se borio u kojem ratu i čiji su članovi obitelji dali veći obol za stvaranje države. Pavletić se nakon nekoliko minuta ipak udaljio iz prostorije, spominjavši i neka prošla vremena u kojima, tvrdi, Kojić nije ni živjela u Krasici.   

Telefonske prijetnje




Predsjednica bakarskog SDP-a potom je, u uvodu presice koja je trajala sat vremena, objasnila o čemu se radi. Iako situacija nije bila nimalo ugodna, nije djelovala uplašeno. Uz nju je u ime SDP-a, kako je najavljeno u pozivu, bio predsjednik Foruma mladih te stranke za grad Bakar Mario Sirotić, koji je tijekom upada HDZ-ovaca šutio.


  – Nakon što je objavljen tekst o Vili Velebita u Novom listu, gospodin Pavletić mi je prijetio telefonski. Rekao mi je »što ti je to trebalo, mrak će te pojesti«, a ja sam mu odgovorila da je on devedesetih godina bio sastavljač liste od 50 ljudi koje je trebalo likvidirati. Na to mi je rekao »jesam, i vas bi trebalo ubiti«. Prijetnje sam prijavila policiji nakon čega su ga dopremili u policijsku postaju. Mislila sam da me više neće maltretirati, ali pogledajte sada ovo – rekla je Kojić, zaključivši temu.



Predsjednik Foruma mladih Mario Sirotić optužio je gradsku vlast za slabo informiranje o radu Vijeća, na koje je SDP osuđen od kada nema ni jednog vijećnika.


– Mi smo na izborima dobili dva mandata u gradu Bakru, ali uslijed nekakvih događanja ta dva vijećnika su dala ostavke u SDP-u, ali nisu vratili mandate. Kako smo izgubili vijećnike, a još uvijek nas zanima što se događa u Vijeću, 2. kolovoza poslali smo dopis predsjedniku Gradskog vijeća u kojem smo tražili da nas se obavještava o radu. Dobili smo odgovor u kojem se kaže da oni na tu temu traže odgovor nekog višeg organa i mi taj odgovor još uvijek čekamo. U dopisu poslanom 18. kolovoza upozorili smo Grad Bakar na članke 118. i 119. Poslovnika o radu Vijeća. Članak 118. kaže da je sjednica javna i da građani mogu biti prisutni na sjednici, a članak 119. da Grad Bakar mora objavljivati pozive za sjednicu, materijale i odluke na internetskim stranicama, što oni ne čine. Na internetu se mogu naći samo pozivi za zadnje dvije sjednice, dnevni red bez ikakvih odluka. Na taj način smo svi osuđeni na informacije koje nam daje gradonačelnik i koje ne mogu biti objektivne – rekao je Sirotić.



  U drugom dijelu nesvakidašnje presice nastojala je dokazati da je izlet brodom Pomorske škole Vila Velebita održan 10. srpnja, suprotno tvrdnjama gradonačelnika Tomislava Klarića, organizirao bakarski HDZ, a ne Grad Bakar.


  – Nakon što sam saznala za taj izlet, kontaktirala sam kapetana Vile Velebita Marijana Burića koji mi je potvrdio da je HDZ koristio brod besplatno te dodao da i mi iz SDP-a, ako želimo, također možemo dobiti besplatan izlet, što sam ja naravno odbila – rekla je Kojić, okrenuvši se Klarićevim tvrdnjama da su na izletu 10. srpnja bili i članovi SDP-a.   

Sve za Klarića


– Ni jedan član naše stranke nije bio na izletu. Ako je bio, neka Klarić kaže imena. Klarić tvrdi da je poziv za izlet upućen mjesnim odborima s područja grada Bakra, ali do naših članova mjesnih odbora poziv nije došao. To je i normalno zato što su pozivi upućeni samo HDZ-ovcima preko njihovih stranačkih ogranaka, rekla je Kojić, napomenuvši da za cijelu priču ne krivi HDZ, nego isključivo gradonačelnika.


  – To vam je takva organizacija, oni bi za njega sve dali. Evo vidite kako su danas upali na presicu. Pošto je Klarić pokazao jedan brodski dnevnik, a Županiji je Pomorska škola poslala nešto sasvim drugo, pozivam institucije i župana Komadinu da rasvijetle ovaj slučaj – rekla je Kojić, koja se tijekom presice osvrnula i na druge bakarske probleme. Spomenula je tako nedostatak kanalizacije i plinovoda i činjenicu da Grad Bakar, iako jedan od najbogatijih na ovom području, ne daje poduzetničke kredite.