Afera tržnice Turnić

Slučaj Benac: Oporba traži smjenu, Obersnel će “ispitati sve okolnosti”

Damir Cupać

Juraj Bukša, Kristjan Staničić i Hrvoje Burić

Juraj Bukša, Kristjan Staničić i Hrvoje Burić

 Mi u Nezavisnoj listi Rijeka budućnosti najoštrije osuđujemo kriminalni model upravljanja gradskim proračunom i tražimo hitnu smjenu pročelnika Benca, kaže Hrvoje Burić. Obersnel kaže da će Benac snositi posljedice ako se pokaže da je njegovo postupanje na bilo koji način upitno



RIJEKA Pročelnik Grada Rijeke za gospodarenje imovinom Vladimir Benac pokušao je jučer na Kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela biti duhovit:


– Nakon što ujutro otvaram Novi list, mogu otvoriti i Kolegij gradonačelnika, rekao je Benac, koji je osvanuo na naslovnici Novog lista zbog toga što je resor za koji je zadužen uredio gradski poslovni prostor za tvrtku njegove supruge. Grad Rijeka je, naime, uložio 400.000 kuna u uređenje tog prostora na adresi Franje Čandeka 32, za kojeg zakupci, povezani s Bencem, plaćaju svega 200 eura zakupnine.


Nezavisni kandidat za gradonačelnika Hrvoje Burić uopće ne dvoji u koji kontekst treba staviti ovu priču.




– Mi u Nezavisnoj listi Rijeka budućnosti najoštrije osuđujemo kriminalni model upravljanja gradskim proračunom koji provodi Obersnelova administracija u Gradu Rijeci i tražimo hitnu smjenu pročelnika Benca. Nakon što su u javnost procurile informacije o neviđenoj aroganciji gradske uprave kojoj proračun Grada Rijeke služi kao bankomat kojim se koriste kako im se prohtije, pozivamo sve građane da jednom zauvijek tome stanu na kraj.


Naime, jedini način da se zaustavi bezgranična bahatost aktualnog gradonačelnika i njegove klike i njihovo pljuvanje u lice svojih sugrađana je masovni izlazak na predstojeće lokalne izbore i poklanjanje povjerenja bilo kome osim kriminalnoj organizaciji na vlasti u gradu i njihovih podaničkih satelita, rekao je Burić.


Hitne promjene


Juraj Bukša iz HNS-a naglasio je da je njegova stranka već inzistirala na tome da Benac mora podnijeti ostavku.


– Danas, poslije novih događanja, samo smo sigurni da naša politika ima pravi smjer. Naš grad hitno treba promjene i zato ne smijemo ostati pasivni pred izborima koji nas čekaju za dva mjeseca. Gradonačelnik bi morao smijeniti gradskog pročelnika iz više razloga.


U slučaju kada on ne želi podnijeti ostavku, a ovaj ne inicira njegovu smjenu, oni postaju potpuno isti u lošim stvarima koje rade građanima. Osnovni postulat politike mora biti odgovorno ponašanje s javnom imovinom i transparentno upravljanje novcem građana. Politiku promjena i odgovornosti s ciljem stvaranja modernog grada Rijeke HNS će građanima ponuditi na izborima, na kojima će nastupiti bez SDP-a, poručio je Bukša.


Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Kristjan Staničić rekao je da je Slučaj Benac još jedan primjer neodgovornog ponašanja gradske uprave na čelu s Obersnelom.


Izborna apstinencija


– Građani su s razlogom ogorčeni i više nemaju povjerenja u gradonačelnika Obersnela te stoga imamo visoku dozu apstinencije na lokalnim izborima. Među građanima Rijeke vlada percepcija kako imamo iznimno korumpiranu gradsku vlast, a takav dojam rezultat je neodgovornog ponašanja gradonačelnika Obersnela koji odbija preuzeti odgovornost, pa čak i za rad svojih najbližih suradnika.


U takav stav naših građana osobno sam se uvjerio proteklih tjedana obilazeći gradske četvrti i razgovarajući s građanima. Bojim se da postaje sasvim jasno kako gradonačelnik uopće ne vidi problem u svojoj gradskoj upravi, pa ga onda ne može ni riješiti. Umjesto da se pozabavi neodgovornim ponašanjem svoje gradske uprave i pročelnika, on se već danima bavi plašenjem građana izmišljenim neprijateljima, ideološkim pitanjima te pritiskom na medije. Zato ga pozivam da se počne odgovorno ponašati i zatraži ostavku gospodina Benca, rekao je Staničić.


Gradonačelnik Obersnel kaže da će odgovorni snositi posljedice ako je bilo kakvih nepravilnosti u postupku licitacije i uređenja poslovnog prostora na Turniću.


– No, ja nisam istražno tijelo i u ovom trenutku ne mogu tvrditi je li bilo ikakvih zloupotreba. Ipak, provjerit ću i ispitati sve okolnosti i ukoliko se pokaže da je postupanje pročelnika Benca na bilo koji način upitno, snosit će adekvatne posljedice i morat će preuzeti odgovornost. No, prema onom što mi je do sada poznato, zakon niti gradske odluke nisu prekršeni. Također, činjenica je da je gradski prostor bio u lošem stanju i uređen je gradskim novcem te i dalje ostaje u vlasništvu Grada, bez obzira na to tko ga koristi, smatra Obersnel.