Manifestacija

Slovaci u Rijeci predstavljaju svoju kulturnu baštinu

Marija Duvnjak

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA I ove se godine u Rijeci održava tradicionalna manifestacija Dani slovačke kulture tijekom koje Riječanima Slovaci predstavljanju svoju kulturu i baštinu. Manifestacija se priređuje u prigodi obilježavanja državnog praznika Dana Ustava Slovačke Republike i 25. obljetnice Slovačke Republike, kada Slovaci svojim kulturnim izričajima predstavljaju vlastitu kulturu u cilju promocije i promicanja različitih kultura i manjina. Organizacija ove manifestacije zajednički je produkt Matice slovačke Rijeka, Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj i predstavnika slovačke nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji.


Trodnevni program počeo je polaganjem vjenaca uz spomen-ploču slovačkom pjesniku i novinaru S. H. Vajanskom u Voloskom i izložbom fotografija narodnih nošnja Slovačke te već tradicionalnim spuštanjem vijenaca u more na spomen iseljenim Slovacima na Gatu Karoline Riječke. Dani slovačke kulture svečano su otvoreni u Trsatskoj čitaonici Joakima Rakovca. Na svečanom otvorenju nekoliko predivnih izvedbi otpjevala je FS Bystričan i Bystrinka i SS Mužjaci i Moravia nakon kojih je pozornicu preuzela kazališna predstava »Ja u krčmu ne idem« amaterskog kazališta MS Rijeka. Uz zabavu slijedio je i domjenak.


Dani slovačke kulture svoj nastavak su imali na Trgu 111. brigade gdje su raznolikom ponudom gastronomskih specijaliteta u pripremi članova MS Rijeka i gostiju iz Hrvatske, Mađarske i Slovačke svim prolaznicima nudili da okuse djelić njihove kulture. Uz brojni reklamni materijal i suvenire okupljeni su imali priliku i vidjeti izradu slovačkih specijaliteta od sira. No, uz bogatu i raznovrsnu gastronomsku ponudu, okupljene su nagradili i zabavnim tradicionalnim folklorom. Naime, u narodnim nošnjama sudionici kulturnog programa FS Bystričan i Bystrinka, SS Mužjaci i Moravia, FS Dubravček, Gelovianka, FS Zeleni veniec, FS Borovenka i puhački orkestar Sebehleby izvedbama narodnih melodija i plesa zaintrigirali su brojnu domaću riječku publiku, ali i mnogobrojne turiste koji su nastavili uživati u raznim delicijama i lijepom pogledu na drugačiju kulturu od svoje




Program će biti završen danas u Autokampu Oštro kada je na rasporedu još jedno druženje uz gastroponudu slovačkih specijaliteta MS Rijeka i gostiju iz Slovačke i Mađarske.