Obilježeno deset godina od posjeta Ivana Pavla II.

Slavlje na Trsatu: Neprekidiva nit ljubavi između Rijeke i Pape

Siniša Pucić

Kada je mogao papa Wojtyla, nakon što je predvodio misno slavlje na Delti tog vrućeg dana, pohoditi Svetište Majke Božje Trsatske, onda nije bilo teško mnogim Riječanima, osobito hrvatskim braniteljima, uputiti se stubama Petra Kružića u molitvi krunice do bazilike Majke Milosti

RIJEKA  Na današnji dan prošlo je točno deset godina od pontifikalne mise na Delti na Duhove i hodočašća pape Ivana Pavla II. Majci Božjoj Trsatskoj. Živa sjećanja na te nezaboravne događaje za ovaj grad i njegove stanovnike evocirana su u mislima i srcima onih koji su jučer u velikom broju pohodili Trsatsko svetište kako bi nazočili ovoj velikoj obljetnici i vrhuncu proslave Dana pape Ivana Pavla II. u Rijeci. Sve to potvrđuje neprekidivu nit povezanosti i ljubavi između Rijeke i Pape. Kada je mogao papa Wojtyla onako bolestan, nakon što je predvodio misno slavlje na Delti tog iscrpljujućeg vrućeg dana, pohoditi Svetište Majke Božje Trsatske, onda nije bilo teško mnogim Riječanima, osobito hrvatskim braniteljima, uputiti se stubama Petra Kružića u molitvi krunice do bazilike Majke Milosti, gdje je svečanu misu predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.Prisjećajući se mnogih trenutaka iz života Ivana Pavla II., istaknuo je kako je život ovog blaženika svjedočanstvo vjere koje nadahnjuje sve vjernike da nasljeduju njegov primjer.




Dina Dežmar: – Kada je papa Ivan Pavao II. prvi puta posjetio Hrvatsku 1994., bila sam nevjernik. Na poziv prijateljice, čekale smo na trgu da prođe pokraj nas i kada sam ga ugledala osjetila sam potpunu Božju milost u sebi, neopisivi mir. To je početak moga obraćenja, a i postala sam član molitvene zajednice u Baškoj koja nosi njegovo ime.Janja Vucković: – Teologija tijela koju je napisao izuzetno mi je pomogla u boljem razumijevanju seksualnog odnosa između muškarca i žene, što je danas, kao i mnoge vrijednosti, u velikoj krizi.Anton Budinić: – Odigrao je značajnu ulogu u mojem dolasku u Bogoslovno sjemenište u Rijeci koje nosi njegovo ime. Za života je bio velika duhovna i moralna vertikala u svijetu, a i njegov lik i djelo nakon što je umro ima veliki utjecaj na ljude, osobito na nas buduće svećenike kojima može biti veliki uzor.Biserka Blažević: – Zahvaljujući papi Ivanu Pavlu II. stekla sam veliko pouzdanje u Majku Božju, a i njemu se često utječem u zagovor. Ukratko, veliki je poticaj i smjernica kako živjeti u vjeri u Isusa Krista.Jelena Pelčić: – Meni i mojoj obitelji njegov dolazak u naš grad i domovinu svakako puno znači, osobito kada je posjetio ovo naše drago Trsatsko svetište za koje smo čvrsto vezani. Pamtim veliku radost u srcu kada nas je pohodio, a i rado smo sestra Ana, prijateljica Jasna i ja tih dana pomagale kako bi pridonijeli tom događaju kojeg čovjek doživi jednom u životu.



 – Bio je naš dobri otac koji nas je poučio kako u Boga vjerovati te Isusovu majku Mariju štovati. Njegova misionarska i pastoralna nakana bila je krenuti ususret cijelom svijetu i vratiti u središte čovjeka i obitelj. U tome je bio neumoran, braneći Božja i ljudska prava. Neka i nas pouči kako ljubiti Boga i čovjeka, rekao je mons. Puljić, podsjetivši na Papine riječi kojima je u hrvatskom narodu vidio one koji imaju snagu, hrabrost i nadu odgovoriti na izazove ovoga vremena.


Papi Ivanu Pavlu II. u zahvali za njegov treći i posljednji pastoralni pohod Hrvatskoj koju je neizmjerno ljubio, danas su pred prepunim Perivojem Majke Božje Trsatske u pjesmi svoje izraze molitve i zahvale uputili i glazbenici. Na ideju fra Serafina Sabola da se kroz glazbu obilježe gradovi koje je Papa tom prilikom posjetio, s oduševljenim nebrojenim mnoštvom zapjevali su riječka Klapa Nevera, debitanti na Trsatu Najbolji hrvatski tamburaši, poznatiji kao Zlatni dukati, predstavljajući slavonske gradove Osijek i Đakovo, te na kraju Klapa Intrade iz Zadra, koji su ovdje uvijek rado viđeni gost.