Grobnička jesen

Skup ”Grobnišćina; tragovi, znakovi i smjerokazi” rasvijetlio mnoge događaje

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



GRAD GROBNIK U sklopu manifestacije Grobnička jesen, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine organizirala je u Galeriji Suvremene umjetnosti Grobnik 27. znanstveno-stručni skup »Grobnišćina; tragovi, znakovi i smjerokazi«, koji je i ove godine okupio znanstvenike koji su u svojim izlaganjima predstavili dio bogate grobničke povijesti, odnosno rasvjetlili neke manje poznate prilike, događaje i pojave u grobničkoj bližoj i daljnoj prošlosti, ali i sadašnjosti.


Kako je uvodno kazala predsjednica grobničke Katedre Vlasta Juretić, Katedra ove godine obilježava svoju 25. godišnjicu, a znanstveni skup dio je vrijedne obljetnice i manifestacije Grobnička jesen. Grobnički znanstveni skupovi su do sada osnažili Grobnišćinu s više od 300 novih spoznaja, koje su istovremeno i izuzetno dragocjenim novim vrelima. Na tome zahvaljujemo svim sudionicima dosadašnjih skupova i radujemo se budućim, kazala je Juretić, dodajući kako će teme s ovogodišnjeg skupa biti dijelom sljedećeg broja Grobničkog zbornika.


Ove godine na skupu su sudjelovali prof. dr. sc. Željko Bartulović s temom »Općine Vinodolskoga zakona (1288.) i Europska povelja o lokalnoj samoupravi (1985.)«, doc. dr. sc. Marko Medved s izlaganjem »Prilog poznavanju crkvene povijesti Grobnišćine u 19. stoljeću«, mr. sc. Manon Giron s temom »Županijski školski nadzornici na području Riječke županije«. Doc. dr. sc. Dejan Durić predstavio je temu »Pamćenje vs. povijest: Grobničko polje Dimitrije Demetra«, doc. dr. sc. Sarah Czerny »Grobničko polje kao mogući izvor ekohrane«, mr. sc. Sonja Šišić, Nina Trinajstić, mag. geol., Dino Grozić, mag. oecol. i mr. sc. Marko Randić »Povezanost biljnoga svijeta i geološke podloge na grobničkim planinama«, mr. sc. Marko Randić i dr. sc. Dario Kremer »Šafrani na širem području Grobnišćine« i Lovel Kukuljan, mag. kem. »Speleološka istraživanja zaleđa izvora Rječine«.