Tradicionalno druženje

Škrljevske maškare na karnevalu u Faenzi

Sanja Gašpert



BAKAR Već jedanaest godina članovi Udruge Škrljevske maškari sudjeluju na karnevalu u talijanskom gradu Faenza – San Lazzaro in Borgo, u regiji Emilia Romagna, koji se tradicionalno održava svake godine dva tjedna prije Uskrsa.


– Naši prijatelji iz Faenze svake godine predstave dašak svoje talijanske kulture na međunarodnom Riječkom karnevalu, od kuda je 2005. godine naše veliko prijateljstvo i započelo. Također, 2007. godine potpisana je i povelja o bratimljenju te se suradnja iz godine u godinu pokušava podignuti na višu razinu. Sukladno tome, i ovoga puta Škrljevske maškari su dostojno predstavile svoju grupu, mjesto, Grad Bakar te cijelu Primorsko-goransku županiju, kojima ujedno zahvaljujemo na dosadašnjoj financijskoj podršci bez koje bi sve bilo mnogo teže realizirati – ističu u Udruzi.


Ove godine Udruga Škrljevske maškari predstavila se maskom »Otrovna anarhija«, s kojom je sudjelovala i na Riječkom karnevalu. Također, dan prije, drugi put bili su gosti Dječjeg karnevala, gdje su se pjesmom i plesnom koreografijom predstavili na središnjem gradskom trgu. Inače, na Faentinskom karnevalu sudjeluju brojne maškarane grupe s područja Faenze, s mnogobrojnim atraktivnim alegorijskim kolima i zanimljivim kostimima.