Zimska škola

Školarci u Centru za tehničku kulturu: Simpatični mBotovi hit su među učenicima

Ingrid Šestan Kučić

U Zimskoj školi učenici uče sastavljati, programirati i upravljati simpatične robote mBotove / snimio Ivica Tomić

U Zimskoj školi učenici uče sastavljati, programirati i upravljati simpatične robote mBotove / snimio Ivica Tomić

Za ove zimske praznike nudi se sedam radionica što je više nego inače, a bit će više i polaznika. Sve su radionice besplatne, a u njihovu provedbu su uključene razne udruge



Odlučio sam isprobati nešto novo i zaista je lijepo ovdje. Može se nešto naučiti, a ja inače volim robotiku. To što su školski praznici, a ja imam obavezu nije mi baš nikakav problem, kaže Luka Ivanov jedan od trinaestero polaznika ovotjedne radionice mBotova koja se održava u Centru tehničke kulture u okviru Zimske škole. Luka je učenik 4. razreda OŠ Ivana Zajca, a zajedno s još nekoliko desetaka školaraca odlučio je da će ove školske praznike provesti aktivno. Tijekom ovog tjedna učit će sastavljati, programirati i upravljati simpatične robote mBotove, a to je tek jedna od radionica koja se nudi u Centru i to besplatno.


Sedam radionica


Zimska škola, kaže Hana Galogaža, održava se već punih dvadeset godina i kroz različite radionice prošao je cijeli niz generacija riječkih školaraca različitog uzrasta. Ove godine novost je veći broj radionica, ali i uključivanje različitih udruga u njihovu provedbu.


– Za ove zimske praznike nudimo sedam radionica što je više nego inače. Do sada je radionicama bilo obuhvaćeno pedesetak polaznika, a ove godine bit će ih i više. Sve su radionice besplatne, jer ih financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ima djece koja cijelo jutro provedu kod nas i idu s radionice na radionicu, a najveći je interes za mBotove, kaže Galogaža.




Za radionicu mBotova bilo je duplo više prijava od mogućeg kapaciteta, a među trinaestero polaznika svega je jedna djevojčica Dea Katančević. Sama među muškom ekipom, kaže, nije joj problem, a aktivno provođenje školskih praznika prvo joj je takvo iskustvo.


– Idem u 3. razreda OŠ Gornja Vežica i prijavila sam se na radionice jer sam željela upoznati robote, a i zanima me programiranje. Želim naučiti sama programirati. Nije mi problem dolaziti na radionicu za vrijeme praznika, sviđa mi se imati ispunjen dan, kaže Dea.


Iako je interes dječaka za radionice takvog tipa uvijek veći voditelj Loris Rašpolić kaže kako se Centar trudi uključiti veći broj djevojčica, a kada bi imali veći prostor i broj polaznika bio bi veći jer interes je uvijek veliki. Uz radionicu mBotova ovog se tjedna u Centru provode i radionica Internet of Things na kojoj polaznici mogu naučiti kako povezati svakodnevne objekte s internetom te ih na taj način unaprijediti i upravljati njima na daljinu te radionica animiranog filma.



Kao i u Zimskoj školi Centra tehničke kulture gužvovito je i u Domu mladih koji tijekom cijelih zimskih praznika provodi tradicionalne radionice pod nazivom »Zima u Domu mladih«. Pod tim se nazivom skriva čak osam radionica koje pohađa 90 polaznika, a u Domu kažu da su najtraženije radionice informatike, videa, robotike te likovna radionica. Informatika i video školarcima su, kažu, najatraktivniji godinama unatrag, a Dom je zadužen i za provedbu škole klizanja koju će tijekom praznika pohađati čak 270 djece. Škola klizanja će se provesti u sedam termina i još uvijek postoji mogućnost upisa. U aktivno provođenje školskih praznika ove se godine uključila i Škola za primijenjenu umjetnost koja će od 9. do 13. siječnja za učenike sedmih i osmih razreda organizirati radionicu »Petica«. Riječ je o radionici kiparstva, grafike, dizajna i scenografije koja će učenicima omogućiti upoznavanje sa školom i profesorima.



AnimatoRi i Artivizam


– Radionica animiranog filma ostvaruje se u suradnji s udrugom AnimatoRi, a polaznici se mogu upoznati s medijem, dizajnom lika, ulogom zvuka u filmu i razradom pokreta te će izrađivati tradicionalnu 2D animaciju na papiru i crtati u računalnim programima. Iako su nam radionice koje se ovog tjedna provode popunjene za idući tjedan još imamo mjesta, ističe Galogaža.


Ono čime će se školarci idućeg tjedna u Centru tehničke kulture baviti su radionice Zagrebi za zabavu i Daj 5 za reciklažu. Na radionici Daj pet za reciklažu polaznici će učiti odvajati otpad i reciklirati, a radionicu provodi udruga Ri Eko. Kako koristiti program Scratch koji omogućuje vizualno programiranje naučit će polaznici radionice Zagrebi za zabavu, a učenici srednjih škola i mlade osobe mogu se uključiti u dvije radionice. Riječ je o radionici alati za online suradnju na kojoj će se polaznicima predstaviti brojni poznati, ali i oni manje poznati alati koji su svima dostupni te o radionici Artivizam koja je namijenjena mladima od 15 do 25 godine te predstavlja kombinaciju umjetnosti, aktivnog građanstva, kreativnog izražavanja i društvenog angažmana mladih, a zajednički ju provode udruge Kombinat, Pariter i SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.