Press kolegij

Skijanje na Platku cijele zime: Radeševo će iduću sezonu dočekati s umjetnim snijegom

Marinko Glavan

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Riječ je o 22,5 milijuna kuna vrijednom projektu koji će omogućiti skijanje na Platku tijekom čitave zimske sezone, a krajnji rok za izvođenje svih radova je 2020. godine, najavio dožupan 



RIJEKA Već iduću skijašku sezonu Radeševo bi trebalo dočekati s umjetnim snijegom, najavio je dožupan Marko Boras Mandić, na jučerašnjoj redovitoj konferenciji za novinare, kazavši kako je na javnom natječaju za izvođača radova na izgradnji retencije i sustava umjetnog zasnježenja na Platku odabrana francuska tvrtka Sufag.


Riječ je o 22,5 milijuna kuna vrijednom projektu koji će omogućiti skijanje na Platku tijekom čitave zimske sezone, a krajnji rok za izvođenje svih radova je 2020. godine. Radovi bi trebali započeti već koncem ove godine, a kako će projekt biti izveden u fazama, od iduće skijaške sezone Radeševo bi trebalo biti pod umjetnim snijegom, dok će se u drugoj fazi izvesti sustav zasnježenja Pribeniša i baby lifta. Boras Mandić je kazao kako je francuska tvrtka renomirani izvođač radova na sličnim sustavima, a izabrana je u konkurenciji tri ponuđača, među kojima su bile još po jedna tvrtka iz Italije i Austrije. Podizvođač za građevinski dio radova je GP Krk.


Ugovori za 10 dana


– Unutar idućih deset dana bit će potpisani svi potrebni ugovori, a ako vremenske prilike to dopuste, radovi će započeti već koncem ove godine, rekao je Boras Mandić, naglasivši da je riječ o projektu od državnog značaja, zbog čega očekuje da će se u njegovom financiranju pridružiti i državne tvrtke.




– Prvenstveno mislim na Hrvatske vode koje bi se mogle uključiti u projekt zaštite objekata od štetnog djelovanja voda, ali i druge tvrtke u državnom vlasništvu, s obzirom da se nadamo da će Platak postati pripremni centar hrvatske skijaške reprezentacije, barem u dijelu bazičnih priprema, istaknuo zamjenik župana.


Kazao je i kako su dovršeni radovi na rekonstrukciji još kilometar i pol ceste prema Platku, nakon čega preostaje obnova još jednako toliko duge, posljednje dionice, od stare ceste Rijeka-Zagreb prema popularnom izletištu, koja bi trebala biti završena iduće godine. Boras Mandić je naglasio kako danas završava natječaj za sezonske radnike na Platku, kao i da će od ove skijaške sezone parkirna karta za vozila biti integrirana u cijeni skijaške karte, prvenstveno kako bi se smanjile gužve na ulazu u parkiralište, te izbjeglo dvostruko čekanje, prvo na parkingu, a kasnije i pri kupovini ski-karte. Oni koji ne žele skijati, i dalje će imati mogućnost kupovine samo parkirne karte.


Boras Mandić je iznio i informacije o trima projektima Javne ustanove Priroda koji su trenutno u provedbi, a čija je vrijednost 24,7 milijuna kuna. Naglasio je uspješno djelovanje Centra za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu koji je ove godine puštao bjeloglave supove u prirodu u dva navrata, u svibnju te u rujnu.


Centar za supove održiv


– Ovaj je centar sve bliže samoodrživosti, o čemu najbolje govori činjenica da je do početka listopada ove godine Centar posjetilo preko 7 tisuća ljudi, dok je na početku rada Centar imao godišnju posjećenost od nekoliko stotina ljudi. Cilj nam je brojka od deset tisuća posjetitelja, što je dovoljno za financiranje svih aktivnosti centra, troškova održavanja i plaća djelatnika, rekao je Boras Mandić, dodajući kako je županija, zajedno s Gradom Cresom te Republikom Hrvatskom uložila i drugim partnerima u projektu, u Centar do sad uložila oko 5 milijuna kuna. Županija je i nositelj projekta Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, vrijednog osam milijuna kuna.


– U prvoj fazi centar će biti interpretacijsko-edukativnog karaktera, koji će posjetiteljima pokazati ono što imamo, a to su tri najveća europska predatora – vuk, medvjed i ris. U drugoj fazi cilj je ustanoviti utočište i oporavilište za životinje. U planu je i uređenje poučne staze na području Kamačnika u iznosu od oko 500 tisuća kuna, kazao je Boras Mandić.


 Pročelnica županijskog odjela za pomorstvo i promet Nada Milošević obavijestila je o tehničkom rebalansu proračuna Županijske uprave za ceste, koji je smanjen za nešto više od milijun kuna.


– Razlika je u odnosu na plan iz srpnja milijun i 82 tisuće kuna te će sada financijski plan iznositi 110 milijuna kuna. Došlo je do promjena u prilivu prihoda. S jedne strane prihodi su narasli u iznosu od 520 tisuća kuna zbog porasta broja vozila odnosno naknada koje se plaćaju pri registraciji vozila, što čini izvorni prihod ŽUC-a. S druge strane došlo je do smanjenja prihoda iz proračuna jedinica lokalne samouprave, rekla je Milošević, ističući kako navedene razlike neće bitno utjecati na planirane projekte i aktivnosti županijske uprave za ceste u ovoj godini.