Utjecaj na pravosuđe

Škibola o bankarskom skandalu: Ako se ovo potvrdi, neka im se zabrani rad u Hrvatskoj

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Aneli Dragojević Mijatović

Foto Aneli Dragojević Mijatović



RIJEKA Marin Škibola, nezavisni saborski zastupnik i predsjednik Kluba Nezavisne liste mladih, održao je u Rijeci koferenciju za medije povodom medijskih napisa o tome da je RBA banka, u sklopu nabavke usluga kriznog komuniciranja u slučaju ”franak”, od PR agencija navodno tražila uslugu vršenja pritiska na rad Ustavnog suda.


Kazao je, dakle, da se osvrće na vijest koju je objavio Index.hr, a u kojoj je, kaže, objavljeno kako je Raiffeisen banka objavila natječaj za pr-agencije koje će utjecati na neovisno pravosuđe.


– Smatram da je to skandalozna vijest i smatram da bi se hrvatske institucije trebale izjasniti po tom pitanju, da li je bilo ikakvih utjecaja na hrvatsko pravosuđe kao što piše u tom članku, znači da li se utjecalo na Ustavni sud po pitanju predmeta švicarski franak i po pitanju predmeta RBA zadruge.




Smatram da je ovo jedan presedan, zaista skandalozno, gdje mi imamo de facto dokaz, crno na bijelo, kako pojedine banke u Republici Hrvatskoj posluju, i kada im klima ne ide na ruku, odnosno ne ide njihovom interesu, spremni su se služiti zaista različitim metodama, onim najprljavijim metodama, a to su metode utjecanja na neovisno hrvatsko pravosuđe.


S ovoga mjesta poručujem da bi se predsjednik Ustavnog suda trebao osvrnuti na ove vijesti. Svakako bi se trebao izjasniti, je li istina da se utjecalo na Ustavni sud u predmetima švicarca i Raiffeisen zadruga.


Također. hrvatske institucije bi trebale to konkretnije istražiti. Ako je to istina, upućujem s ovog mjesta apel da se preispita smije li Raiffeisen banka i dalje poslovati u Republici Hrvatskoj.


Znači, ako je Raiffeisen banka utjecala na taj način na hrvatsko pravosuđe, moje mišljenje je da Raiffeisen banka ne bi trebala više poslovati u Republici Hrvatskoj, te da bi joj Hrvatska narodna banka trebala oduzeti dozvolu za rad, kazao je Škibola novinarima u Rijeci.


Opisao je da članak govori da je RBA banka objavila natječaj za pr-agenciju koja bi, kaže, “trebala, među ostalim, osim stvaranja neke pozitivnije klime u društvu, znači putem medija i ostalih kanala, utjecati direktno na hrvatsko pravosuđe.” Na pitanje, što točno znači direktno, veli da u tom dokumentu piše “vršiti pritisak na Ustavni sud i na hrvatsko pravosuđe.”


– Sad, što to znači vršiti pritisak… U Hrvatskoj nije dozvoljeno vršiti pritisak, niti u jednoj demokraciji ne bi trebalo biti dozvoljeno vršiti pritisak, a to jasno piše u tom dokumentu. Znači, ne piše lobirati, nego vršiti pritisak. To je nedopušteno, i ako se ispostavi da je to istina, RBA banci bi trebalo oduzeti dozvolu za poslovanje u Hrvatskoj, kaže Škibola.