Zlatno pero

Sjećanje na legendarnog glavnog urednika: Prije točno 21 godinu napustio nas je Veljko Vičević

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Novi list je imao sreću da je baš Veljko potpisao tih njegovih 2.615 brojeva u najturbulentnijim vremenima novije povijesti



Danas se navršava točno 21 godina otkako nas je iznenada i prerano napustio legendarni urednik Novog lista Veljko Vičević.


Veljko je rođen u Podčudniću 1953. godine, a nakon školovanja, novinarstvom se počeo baviti 1974. god. po završetku Ljetne škole novinarstva, surađujući u sportskoj rubrici “Novog lista” i zagrebačkim “Sportskim novostima”.


Stalni posao u Novom listu dobio je 1981. godine. Nije ga Novi list zaposlio kao novinara već na mjesto korektora i lektora, no samo zakratko jer Veljko vrlo brzo postaje novinar u »sportu«, a potom i novinar ondašnje unutrašnjo-političke rubrike. Četiri udarne godine njegovog pera protegle su se između 1985. i 1989. kad je za seriju napisa u aferi »Agrokomerc« 1987. nagrađen i »Zlatnim perom« Hrvatskog novinarskog društva.




U redakcijski kolegij ušao je 1988. da bi ga 5. srpnja 1990. Radnički savjet Novog lista, prvi put, ne direktivom već voljom većine članova redakcije, s pozicije komentatora unutrašnjo-političke rubrike imenovan glavnim i odgovornim urednikom Novog lista stavljajući ga tako na vjetrometinu višestranačja i svih promjena od političkih, preko tehnoloških, a nadasve moralnih koje je sa sobom donijelo vrijeme rata i poraća.


Novi list je imao sreću da je baš Veljko potpisao tih njegovih 2.615 brojeva u najturbulentnijim vremenima novije povijesti. Nesreća je stigla 8. studenog 1997. kad je Veljko preminuo.


Ostat će upamćen kao nesalomljivi i nepokolebljivi glavni urednik u najtežim ratnim i poslijeratnim vremenima, koji je odolijevao brojnim političkim pritiscima i kao najznačajniji akter Novog lista nakon Frana Supila.


Posmrtno je nagrađen trima nagradama za životno djelo – Nagradom grada Rijeke, nagradom HND-a »Otokar Keršovani« i nagradom Hrvatskog helsinškog odbora »Joško Kulušić«, a dobitnik je i nagrade za izuzetna postignuća Općine Čavle.