Tiskovna konferencija

Sindikalni odbor 3. maja čeka do 23. veljače odluku o deblokadi, spreman na radikalnije akcije

Hina

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Šoljić je napomenuo da iz Uljanika nisu dobili jamstva da će biti otklonjeni razlozi za stečaj u 3. maju, a radnici ne vide jamstva za opstanak brodogradilišta, niti da će im biti isplaćene plaće



RIJEKA Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je u srijedu da će taj odbor do 23. veljače čekati odluku o deblokadi računa Brodogradilišta 3. maj, u protivnom će radnici krenuti u radikalnije akcije.


Šoljić je to rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka sindikalaca s predstavnicima Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća o stanju u 3. maju nakon odabira Brodosplita za potencijalnog strateškog partnera za dokapitalizaciju Uljanika.


Šoljić: Radnici ne vide jamstva za opstanak 3. maja


Istaknuo je da sada sve ovisi o tome kako će postupiti Vlada, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija, koje je trebalo nadzirati financijske transakcije u zadnjih pet godina.




Naglasio je da su radnici dovedeni u sadašnju situaciju radi politike države i vlasnika, dodavši da su potencijalnog partnera odabrali Uprava Uljanika i Nadzorni odbor.


3. maj, Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja, snimio Silvano JEŽINA


3. maj, Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja, snimio Silvano JEŽINA



Šoljić je napomenuo da iz Uljanika nisu dobili jamstva da će biti otklonjeni razlozi za stečaj u 3. maju, a radnici ne vide jamstva za opstanak brodogradilišta, niti da će im biti isplaćene plaće.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ustvrdio je kako je 3. maj neodgovornošću vlasnika i Uljanika doveden u sadašnju situaciju, a sada je i država kriva za nebrigu jer nije kontrolirala kuda odlazi novac i za što daje jamstva.


Komadina: Na djelu je »grijeh nečinjenja«


Ovi ljudi nisu upoznati ni s ponudama niti s planom restrukturiranja, a imaju pravo znati, poručio je Komadina i ponovio da je na djelu »grijeh nečinjenja«.


»Pitali su me radnici da li da traže drugi posao ili da vjeruju hrvatskoj državi, a odgovor na to potražit ću sutra, kada očekujem prijem kod premijera Andreja Plenkovića«, rekao je Komadina.


Zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš ocijenio je kako je odgovornost za budućnost 3. maja na Vladi i premijeru Plenkoviću, koji je govorio da brodogradnja u Rijeci ima budućnost, a na njemu je sada odluka hoće li ugasiti svjetlo u hrvatskoj brodogradnji.


Član Sindikalnog odbora Predrag Knežević strahuje da bi guranje 3. maja u stečaj moglo cijelu državu gurnuti u stečaj. Ako 3. maj i Uljanik odu u stečaj, ovome više neće biti kraja, rekao je.


Član Sindikalnog odbora Boris Bučanac smatra da se u početku problema u Uljanik grupi možda moglo reći da Vlada nije kriva, ali sada se može reći da je Vlada sukrivac.


Bačinović: Bojimo se da ne izvuku Uljanik, a 3. maj gurnu u stečaj


Predsjednik županijskog GSV-a i regionani povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Damir Bačinović smatra da radnici 3. maja više nemaju argumenata zbog kojih bi vjerovali Upravi Uljanika, potencijalnom strateškom partneru ili Vladi.


»Nema jamstava da će 3. maj opstati i bojimo se da se ne izvuče Uljanik, Debeljak dobije još koju godinu, a 3. maj gurnu u stečaj. U tom slučaju cijenu bi platili i dobavljači i kooperanti, kojima 3. maj duguje oko 150 milijuna kuna«, kaže Bačinović.


Ako potencijalni strateški partner uplati u sljedećih sedam dana 107 milijuna kuna, time deblokira račun 3. maja i isplati plaće, dokazat će dobru namjeru, rekao je Bačinović.


Početkom veljače na Trgovačkom sudu u Rijeci održano je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a novo ročište zakazano je za 26. veljače.


Ako sudu ranije bude dostavljena potvrda da je račun 3. maja deblokiran, postupak će biti obustavljen.