Sporna naknada

Sindikalni apeli gradskim vijećnicima: Ne treba mijenjati odluku o grobljima

Biljana Savić

Marina Cvitić, Bruno Bulić i Robert Maršanić / Snimio Silvano JEŽINA

Marina Cvitić, Bruno Bulić i Robert Maršanić / Snimio Silvano JEŽINA

Ukoliko vijećnici usvoje prijedlog, KD-u Kozala će se od 1. prosinca 2019. godine smanjiti godišnji prihod za 1,5 milijuna kuna, što će rezultirati otpuštanjem radnika i na kraju srozavanjem kvalitete usluge na riječkim grobljima



RIJEKA Apeliram na vijećnike Grada Rijeke da ne glasaju za prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o grobljima, jer bi usvajanje ove odluke značilo srozavanje usluge, povećanje cijena pogrebnih usluga i otpuštanje radnika KD Kozala, rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik i sindikalni povjerenik Samostalng sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Robert Maršanić.


Naime, prva točka dnevnog reda današnjeg Gradskog vijeća Grada Rijeke je Prijedlog odluke o izmjenanama i dopunama Odluke o grobljima, čiji su predlagači vijećnici Josip Kukuljan, Danko Švorinić, Predrag Miletić i Zvonimir Peranić.


Prijedlog ove odluke traži da osobe kojima istekne ugovor o korištenju grobnog mjesta na određeno vrijeme više ne plaćaju jednokratnu naknadu za korištenje grobnog mjesta, s tim da je ukupan godišnji prihod KD Kozala po stavki naplate jednokratnih grobnih naknada oko 1,5 milijuna kuna godišnje.



Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić ustvrdio je da će, ukoliko bude usvojen, Zakon o komunalnom gospodarstvu biti zadnji čavao u lijes pogrebnih poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.  – Ova priča seže u vrijeme kad je Zoran Milanović bio premijer. Naš je sindikat još tada upozoravao da će ovaj zakon dovesti do izuzetno velikih problema, među kojima su otpuštanje radne snage iz pogrebnih poduzeća, loše održavanje do sada dobro održavanih groblja, više neće biti klesara za grobove, cvjećara uz groblje, prodavača lijesova. Dosad je to sve to radilo pogrebno poduzeće kao cjelina, a sad će, ako prođe ovaj zakon, pogrebno poduzeće neće raditi ništa osim ukopa pokojnika. Sve drugo ide u ruke privatnika, gdje će se usluge plaćati na crno. Pogrebna poduzeća nisu monopolisti, ona su stabilizatori cijene i njihova je usluga na razini, ali bude li ovaj zakon usvojen, to više neće biti tako. Tražimo da se za dobrobit građana izmjena i dopuna Zakona o komunalnom gospodarstvu povuče iz procedure dok se dobro ne sagledaju sve posljedice usvajanja, poručio je Bulić. 


 – Ukoliko vijećnici usvoje ovaj prijedlog, KD-u Kozala će se od 1. prosinca 2019. godine smanjiti godišnji prihod za 1,5 milijuna kuna, a to će rezultirati otpuštanjem radnika i na kraju srozavanjem kvalitete usluge na riječkim grobljima. Predlagatelji ovog pravilnika smatraju da do 1. siječnja iduće godine ima još dovoljno vremena da KD Kozala svoje poslovanje prilagodi smanjenim prihodima, ali mi znamo da KD Kozala neće moći podmirivati sve rashode koje će imati. Većina Riječana smatra da su riječka groblja dobro i savjesno održavana, ali ukoliko ova odluka bude usvojena, to će postati upitno. Znam da je to namet na građane, to je cijena od cca jedne do 5 tisuća kuna tijekom, odnosno 30-godišnja naknada za grobno mjesto, ali vjerujem da su oni zadovoljni održavanjem groblja, kazao je Maršanić i dodao da je prethodno ovaj prijedlog dan na raspravu građanima te da su se javila su se samo njih četvero koji su bili za ukidanje naknade.