Preventivna akcija

Sigurno u školu s HAK-om: Mališani upijali prometna znanja na stadionu

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Ispred stadiona na Rujevici danas su se vozili bicikili, romobili i role, a vozači su bili predškolci i mlađi školarci koji su sudjelovali u tradicionalnoj prometno preventivnoj akciji »Sigurno u školu s HAK-om«. Riječ je o akciji koju HAK provodi punih pola stoljeća, a Autoklub Rijeka provodi ju na početku školske godine već 20. put. Navodeći kako je riječ o akciji koja je namijenjena djeci koja se po prvi puta samostalno susreću s prometom i opasnostima koje on donosi, tajnik Autokluba Rijeka Mile Perić istaknuo je da akcija ima za cilj senzibilizirati javnost, posebno vozače na povećani oprez u blizini škola, vrtića i igrališta, kao i educirati roditelje kako pripremiti djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i natrag.


– Autoklub Rijeka puno napora ulaže u organiziranje promotivno preventivnih akcija, a ovom akcijom početkom svake školske godine nastojimo upozoriti sudionike u prometu da se nova generacija učenika uključuje u promet. Cilj je uz igru i zabavu skrenuti pozornost i roditeljima, jer su oni odgovorni u odgoju djece, istaknuo je Perić.


Za riječke mališane u provedbu akcije uz Autoklub Rijeka uključila se i Policijska uprava Primorsko-goranska, a akcija je   okupila pedesetak sudionika u dobi od 3 do 8 godina. Drugu godinu zaredom u akciju je uključen i HNK Rijeka kod čijeg se stadiona na platou na Rujevici održala manifestacija.




Uz dobru zabavu u sklopu dvosatne akcije mališani i njihovi roditelji imali su priliku naučiti ili ponoviti osnove ponašanja u prometu. U cilju povećanja sigurnosti djece u prometu uoči početka ove školske godine poboljšana je prometna signalizacija ispred škola na 18 lokacija u Primorsko-goranskoj županiji, što će doprinijeti dodatnom poboljšanju brojki kada su u pitanju nesreće u kojima stradavaju djeca mlađa od 14 godina. S jučerašnjom prometno preventivnom akcijom nije završila edukacija najmlađih sudionika u prometu, jer PU primorsko goranska će kao i svake godine održati kratka predavanja djeci prvih razreda osnovnih škola gdje će im objasniti osnovna pravila kojih se potrebno pridržavati u prometu, dok će Autoklub Rijeka za učenike riječkih škola i okolice provesti akciju »HAK-ove prometne pustolovine«.