Čuvena atrakcija

Shenandoah u Rijeci: Glazbala s jedne od najstarijih jedrilica na svijetu uštimat će djelatnici riječkog HNK

Darko Pajić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Vrijednost 113 godina stare jedrilice procjenjuje se na vrtoglavih 15 milijuna eura



RIJEKA  Čuvena svjetska ljepotica »Shenandoah«, jedna od najatraktivnijih, najstarijih i najskupljih jedrilica na svijetu, stigla je u Rijeku. Njezina vrijednost procjenjuje se na vrtoglavih 15 milijuna eura, ali svotu treba shvatiti uvjetno jer je ovaj luksuzni brod teško procijeniti na tržištu. Takvih u svijetu nema više od desetak, a daleko više od raskoši interijera vrijedna je 113 godina duga povijest koju baštini »Shenandoah« tijekom kojih je nebrojeno puta oplovila svijet, promijenila niz vlasnika, preživjela dva svjetska rata i sudjelovala na nebrojenim jedriličarskim regatama. Jednostavno rečeno, »Shenandoah« je ploveći muzej svjetskog pomorstva, koji će narednih sedam dana biti jedan od najljepših ukrasa riječke putničke luke.


Izgrađena je davne 1902. godine u brodogradilištu Townsend & Downey na Shooters Islandu u blizini Staten Islanda u američkoj državi New York po narudžbi Charlesa Fahnestocka, jednog od najbogatijih američkih bankara tog doba. Theodore E. Ferris, jedan od najpoznatijih pomorskih dizajnera brod je projektirao, a »Shenandoah« je jedini njegov brod koji još uvijek plovi. Jedrilica je duga 54,3 metra, široka 8,2, razvija maksimalnu brzinu od 12 čvorova i ima gaz od 4,65 metara. Krase je tri jarbola visoka oko 44 metra i skupocjena paluba od tikovine. Na njoj se nalazi ukupno 12 članova posade iz raznih zemalja, a kapetan je Englez Russell Potther koji nam je kratko kazao da je izuzetno zadovoljan kvalitetom usluga u Rijeci, gastroponudom i gostoprimstvom Riječana.


»Shenandoah« je najviše stacionirana u španjolskoj Palma de Mallorci, a na putu do Rijeke kratko je boravila i na Hvaru te Puntu na Krku. Kapetan najavljuje da će se jedrilica u Rijeci narednih sedam dana čistiti i pripremati za dolazak vlasnika, a zatim uputiti na krstarenje Kvarnerom te oko Istre, gdje će jedna od destinacija broda biti Rovinj. Identitet vlasnika stroga je tajna, a agent broda je Andrija Šimić iz Agencije Simmor Marine, koja je zaslužna za dolazak i trajni boravak većeg dijela luksuznih jahti u Rijeci. Šimić ističe da će ponuditi vlasnicima da »Shenandoah« ostane u Rijeci i preko zime te ih zainteresirati za dolazak na Barcolanu u Trstu.




– Nije nažalost realno očekivati da ovaj brod trajno bude u Rijeci, ali vrijedi pokušati. Ponosan sam što je »Shenandoah« stigla, to je dobro za cijeli grad i Lučku upravu, koja također ulaže velike napore u brandiranje luke za luksuzne brodove. Rijeka je pomorski grad i vjerujem da će neki današnji klinci poželjeti baviti se pomorstvom kad u svom gradu vide jedan ovako poseban i rijedak brod. To nije samo promocija luke, već i vrijedna edukacija, ističe Šimić koji dodaje da u opskrbi luksuzne jahte nema nekih posebnih zahtjeva izuzev jednog. Na brodu se nalaze i glazbeni instrumenti, između ostalih i klavir, koje je potrebno uštimati i pregledati, a u tu svrhu dogovorena je suradnja s HNK Ivana pl. Zajca, gdje se sigurno nisu nadali da će njihovo usluge trebati na jednom brodu u riječkoj luci.