Povijesni dan

Sezona je otvorena, dođite na Radeševo: Na Platku se danas po prvi put skija na umjetnom snijegu

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječ je o kapitalnom projektu sustava za zasnježenje na Platku, ukupno vrijednog 22,5 milijuna kuna, odnosno realizaciji prve cjeline projekta koja se odnosi na izgradnju akumulacije kapaciteta 50 tisuća kubika vode, pumpaonice i cjevovoda za zasnježenje staze Radeševo 1, kao i nabavku četrnaest topova za umjetni snijeg



PLATAK – Srijeda, 22. siječnja 2020. godine ostat će zapamćen kao povijesni dan za skijalište Platak jer je toga dana po prvi puta u povijesti staza Radeševo 1 u cijelosti zasniježena kvalitetnim umjetnim snijegom.


Rezultat je to kapitalnog projekta izgradnje sustava za zasnježenje na Platku, ukupno vrijednog 22,5 milijuna kuna, koji financira Primorsko-goranska županija, a koji je započeo u prosincu 2018. godine, odnosno realizacije prve cjeline projekta koja se odnosi na dvije faze – izgradnju akumulacije kapaciteta 50 tisuća kubika vode, pumpaonice i cjevovoda za zasnježenje staze Radeševo 1, kao i nabavku četrnaest topova za umjetni snijeg.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler





Time je ujedno otvorena skijaška sezona na Platku, koja zbog nedostatka pravog snijega kasni, ali će ostati zapamćena kao prva sezona u kojoj su skijaši imali prilike skijati kompletno zasniježenim kvalitetnim umjetnim snijegom na stazi Radeševo 1.


– Ovo je dan koji ćemo pamtiti jer otvaramo mogućnost ne samo dnevnog, nego i noćnog skijanja na umjetnom snijegu. Naime, nakon današnjeg dnevnog i večerašnjeg noćnog skijanja, u četvrtak, 23. siječnja organiziramo dnevno-noćno skijanje od 12 do 20 sati, a u petak, 24. siječnja dnevno od 9 do 16 sati i potom noćno skijanje od 19 do 22 sata.


Tijekom vikenda, odnosno subote i nedjelje bit će organizirano dnevno skijanje, kao i radnim danima, dok će, kao i prethodnih godina noćno skijanje biti utorkom i petkom, a dnevno-noćno skijanje četvrtkom. Kada sam jutros došao na Platak, malo prije devet sati, već je stotinjak skijaša čekalo otvorenje, među njima i dosta Slovenaca, što znači da su jedva čekali ovaj dan.


Mi smo zasnježili Radeševo čim su se za to stvorile prilike, odnosno, morali smo pratiti vremensku prognozu, jer, iako su ovdje noćne i jutarnje temperature ispod nule, tijekom dana su nerijetko u plusu.


Inače, umjetnim zasnježenjem produžit će se skijaška sezona, pa se nadamo kako ćemo ubuduće imati i sto skijaških dana po sezoni, kaže Davorin Klobučar, samostalni stručni suradnik za sport i odnose s javnošću Goranskog sportskog centra, koji upravlja Platkom.



Klobučar dodaje kako je staza vrlo kvalitetno napravljena, dobro je utabana, ali je trenutno moguće samo skijanje, a ne i sanjkanje.


– Nažalost, sanjkaši će morati pričekati pravi snijeg, jer je previše opasno pustiti ih na dno Radeševa, zbog spuštanja skijaša. Inače, moramo kazati kako projekt izgradnje sustava za zasnježenje ide prema planu, većina građevinskih radova je obavljena, akumulacijsko jezero izgrađeno, stiglo je svih četrnaest topova koji su raspoređeni duž Radeševa.



U planu nam je do proljeća urediti i stazu oko jezera, koja je duga oko 500 metara. U sklopu projekta, sljedeće zimske sezone, 2020./2021., uz Radeševo 1 zasnježit ćemo i Radeševo 2, a godinu dana kasnije, 2021./2022., bit će kompletno zasnježene i ostale skijaške staze.


Trenutno je u akumulacijskom jezeru malo više od deset tisuća kubika vode, jer smo četrnaest tisuća kubika potrošili na zasnježenje Radeševa, kaže Klobučar. Podsjeća kako zahvaljujući pregovorima i dogovorima postignutim sa slovenskim i francuskim skijalištima sezonska karta za Platak vrijedi i za tamošnja skijališta i obrnuto, a u tijeku su pregovori i s bosanskim skijalištem Jahorina, kako bi se učinilo isto.