Riječki talent

Serđo Miletić dizajnirao kacigu vozača utrka Bena Kennedyja

Danijela Bauk

Predstavljanje pobjedničke kacige

Predstavljanje pobjedničke kacige

Ovo priznanje znači mi veoma mnogo, jer se moje ime i hrvatska zastava nalaze na automobilu, ističe Miletić čiji je rad ocijenjen najboljim u konkurenciji 67 dizajnera iz svijeta



RIJEKA  Mladi riječki dizajner Serđo Miletić pobijedio je na natječaju za dizajn kacige poznatog američkog vozača NASCAR utrka Bena Kennedyja. Na natječaj se prijavilo čak 67 dizajnera iz cijelog svijeta, a među njima je bio i dizajn Serđa Miletića koji je u konačnici ocijenjen najboljim.


   – Već sam tri godine aktivan na stranici Local Motorsa koji je jedan od sponzora Bena Kennedyja, preko koje je izdan natječaj. Za natječaj su bile zadane boje – plava i crvena kao glavne, a ostalo mašti na volju te se tražio unikatan dizajn. S obzirom na to da je trebalo dizajnirati kacigu za vozača utrke NASCAR, došao sam na ideju da strelice i crte po kacigi predstavljaju trkaču stazu odnosno zavoje na stazi, objasnio je Miletić.


   Na pitanje koji je bio najveći izazov pri dizajnu kacige, Miletić odgovara da je izazov isti kao i inače u dizajnu.




   – Najveći izazov u ovom, kao i u svakom dizajnu, je istaknuti se od ostalih, a opet dizajnirati nešto jednostavno i vizualno upečatljivo. Nisam očekivao da će moj dizajn pobijediti, ali nadao sam se da će biti zapažen barem ulaskom u uži krug. Nakon što sam doznao da sam pobjednik natječaja, obuzeo me veoma veliki osjećaj sreće i zadovoljstva što je moj rad postao dio velikog događaja i tradicije u Americi, a to je utrka NASCAR. Ovo priznanje znači mi veoma mnogo, ne samo za mene osobno već i za naš grad i našu državu, jer se moje ime te hrvatska zastava nalaze na automobilu trkača, ističe Miletić.


   Mladi riječki dizajner nada se da će se u skoroj budućnosti i upoznati s Benom Kennedyjem čiju glavu na utrkama sad čuva kaciga s »riječkim potpisom«.


   – Dok se ne upoznamo, od Bena Kennedyja ću dobiti kacigu koju sam dizajnirao i koju će mi on potpisati te njegovu kapu, kao i simboličnu novčanu nagradu za prvo mjesto, otkrio nam je Miletić.


   S obzirom na to da je završio Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci, kao i tečaj za grafičkog dizajnera, ovo priznanje mnogo mu znači.  

  – Dizajn je moja strast i zadovoljstvo. Godine 2000. osvojio sam na natječaju za Citroën Picasso 3. nagradu. Zatim sam osmislio dizajn za Formula student Riteh Racing Teama u kojem sam aktivan već četiri godine. Trenutačno nisam zaposlen u struci, ali se iskreno tome nadam, s obzirom na to da bi na sve do sada ostvareno mogao biti prepoznat kao kvalitetan dizajner, zaključuje Miletić.