Najboje maškare

Sedmog siječnja – atrakcija: Maškarani tanci u Čavjanskom domu

Sanja Gašpert

Uvijek je veselo na čavjanskim tancima / ARHIVA NL

Uvijek je veselo na čavjanskim tancima / ARHIVA NL

Tijekom osam maškaranih vikenda posjetitelje u Čavlima očekuju povoljne cijene ugostiteljskih usluga te bogate nagrade brojnih sponzora, kaže direktor Turističke zajednice Ivan Salamon



 Vijest koja će zasigurno razveseliti sve zaljubljenike u maškarana događanja je ona da će, nakon dvije godine pauze, u Domu kulture Čavle ponovno biti organizirani maškarani tanci, i to već prve subote u novoj godini – 7. siječnja. Organizacije se ove godine prihvatio Oleg Medica, ugostitelj Maškaranog centra Grobnik, koji je, inače, organizator pusnih tanci u Domu Permani, uz podršku Turističke zajednice općine Čavle i Općine Čavle.


Bogat program


– Nakon kraće pauze maškare se vraćaju u čavjanski Dom kulture pod sloganom »najboje maškare na svitu«, a vrata Doma otvaraju se već 7. siječnja. Prvu subotu atmosferu će zagrijati dobro poznati Koktelsi i grupa Fiesta. Pred nama je osam subota, sve do kraja veljače, odnosno do kada traje maškarano ludilo. Tijekom osam maškaranih vikenda posjetitelje u Čavlima očekuju povoljne cijene ugostiteljskih usluga te bogate nagrade brojnih sponzora. Posjetitelje će zabavljati najbolji bendovi Kvarnera i Istre, kao što su Koktelsi, Mauro Staraj & La banda, Alen Vitasović, Šajeta, Fiesta i D’Beni band, kaže direktor čavjanske Turističke zajednice Ivan Salamon.


Maškarana događanja na Grobnišćini već tradicionalno počinju već na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja, kada Grobnički dondolaši podižu zvono na Cipici, u naselju Cernik. Iste će večeri u Buffetu Pomorac u Čavlima biti održana već tradicionalna gastronomska manifestacija – Kobasica open, odnosno natjecanje u pripremi najbolje kuhane i najbolje pečene kobasice, koja se održava devetu godinu za redom, u organizaciji Buffeta Pomorac i čavjanske Turističke zajednice. Slijedi vikend, 7. i 8. siječnja, kada Grobnički dondolaši »obahajanjem« naselja dviju grobničkih općina – Čavala i Jelenja, nakon što podignu pustića u Čavlima, pozivaju mještane na maškarana događanja.




Uz već spomenuta, na Grobniku će biti održano još niz tradicionalnih i prepoznatljivih maškaranih događanja, među kojima, svakako najpoznatiji Maškarani Platak. Manifestacija je to poznata po dobroj zabavi i neformalnom maškaranom druženju, a njezina posebnost upravo je lokacija na kojoj se sve odvija – Platak pod snijegom. Sudionici svake godine iznenade svojim predstavljanjem, maskama i načinu spusta niz snježni brežuljak na Platku. Spust se odvija ispod samog Velikog doma, a krilatica Maškaranog Platka je »ki kako umi i more«. Tu se ne mjeri brzina, najvažnije je stići do kraja i ostaviti dobar umjetnički dojam na ocjenjivački žiri.


Smotra zvončara


Za razliku od prijašnjih, kada se održavalo nedjeljom, novo izdanje Maškaranog Platka bit će održano u subotu, 4. veljače, dok će dan kasnije, u nedjelju, 5. veljače, u Čavlima biti održano još jedno tradicionalno maškarano događanje – 15. Grobnišćina zvoni, smotra zvončara, čiji su organizatori Grobnički dondolaši, a pokrovitelji Općina Čavla i Turistička zajednica Općine Čavle. Najavljena su još neka maškarana događanja, poput Međunarodnog Grobničkog maškaranog auto rallya, Grobničke balinjerade, Grobničke noći i drugih.


U organizaciji maškaranih događanja u čavjanskoj općini sudjeluju Čavjanske maškare, Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, Grobnički dondolaši, Turistička zajednica općine Čavle i Općina Čavle.