Prvi pusni tanci

Od Drivenika do Novog: ‘Lipo j’ vino pit, ma još je lipše va maškarami bit’

Slavica Mrkić Modrić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Unatoč izuzetno kišnoj suboti, prvi maškarani tanci Pusta 2016. godine dali su do znanja da će ovaj vremenski kratak pusni štajon biti itekako dobro iskorišten. Prepuni maškarani podiji punim su jedrima uplovili u maškarano ludilo



Pod dan subotu, 9. siječnja 2016. godine istočni dio Primorja upisat će – koliko kišnih kapi, toliko maškara! Znači more kiše, more onih pod maskama koji unatoč lošoj vremenskoj situaciji hrle prema maškaranim hramovima kako bi svojom maskom uveličali prvu subotu Pusta 2016. godine.


Foto M. Gracin


Foto M. Gracin



Kud svi, tud i mi pa nošeni onom već spomenutom kišom najprije uplovismo u drivenički dom kulture. I ups! Odmah prvi nauk – nikad u maškare prije 22.30 sati jer svako vrijeme nosi svoje breme, pa dok bi se nekad do tog vremena maškare već dva puta napile i otrijeznile, danas su tek pripremaju za tanci. Na driveničkom plesalištu praznina. Istina »Super nova« rastura s Čolićevim repertuarom, no osim parketa ne pleše nitko, čak ni vesela maškarana ekipa pristigla iz Jadranova. Dvije Eme, ona Bilen i ona Grbčić kažu – sad će nahrupit, pričekajte pa će vam za pol ure biti jasno zašto mi Jakovari volimo doći u Drivenik na maškare. U isto nas je uvjeravao i Goran Bakarčić iz Udruge za narodne običaje Drivenik, napominjući kako samo što nisu stigli drivenički gosti, a kako doznajemo svaku subotu kod njih gostuju po dvije tri prijateljske maškarane skupine pristigle iz bližeg ili daljeg susjedstva. Kako oni iz obližnjeg Križišća ili Šmrike tako i sve krčke.




Dakako da i oni njima uzvraćaju posjet pa su iz godine u godinu gosti na omišaljskom Bljak Festu, ili pak sudionici Karnevalskih igara u Malinskoj, a bogme su i neizostavni dio Velike povorke Riječkog karnevala. E, da naš maškarani itinerer nije bio toliko sadržajan čekali bi mi erupciju driveničkog maškaranog ludila, no bilo nam je krenuti put Crikvenice.


Crikvenički »raspašoj«


Opće je poznato jer da su se crikveničke maškare ove godine iz šatora preselile u sportsku dvoranu koja im, vjerujte, bolje »stoji« nego šator, a i ne moraju se bojati da će im ju prva jača bura otpuhati. Crikveničani su u »ovoletnji« Pust zakoračili velikim korakom. Uz zvuke grupe »Point« noge i ostatak tijela razgibavalo je na stotine maškara, a još ne bi ni 23 sata. K tome se još nije dogodila ni službena primopredaja gradskih ključeva, ali su se tijekom cijelog dana u organizaciji KG Matkovići događala svekolika uvertirna maškarana zbivanja. A kad je Damir Rukavina, sad već ex gradonačelnik Crikvenice uz povik »Ne Rio, ne Nica, nego Crikvenica« predao ključ grada meštru Zdravku Samaržiji i njegovoj sviti, pa glazba »zi Matkovići« složno udarila, e, onda je nastao pravi urnebes. Direktorica TZ Crikvenice Marijana Biondić i da je htjela nije mogla skriti zadovoljstvo startom maškarane manifestacije iza čije organizacije stoji. Izlazak Mladena Grdovića na crikveničku maškaranu pozornicu nismo čekali, ali sudeći po rijeci onih koji su plovili prema dvorani dok smo mi odlazili ka Novom, bila je to vraški vesela maškarana crikvenička noć.


Ništa manje vesela nije bila ni ona u novljanskom Domu kulture. Događanje isto, a opet sasvim različito. Naime, Novi gaji maškare »na prisno«. One koje iako po svemu moderne ipak imaju »ono nešto od nekad«. Sve je kod Novljana po redu i rasporedu, zna se i tko, i što, i kad. Nikakvo čudo jer za kormilom istih stoje dva iskusna maškarona i organizatora – Velibor Topolovec i Mario Butorac.


Novljani »kod urica«


A nije bilo lako »dirigirati« dupkom punim domom kulture u koji su osim domaćina – Novljanskih mesopustara, stigli i prvi susjedi tj. Povilski mesopustari, Klenovarski maškari i članovi Udruge za narodne običaje Zagon. Njima još treba pribrojiti karnevaliste triju riječkih grupa – one koja je uz Halubajske zvončare i Pehinske feštare 1982. godine utrla put Riječkom karnevalu, odnosno KG »Lako ćemo«, potom »Vesele oldtimere« i studente riječkog Pomorskog fakulteta ili grupu »Pom-F-Ri«. Pozdravio ih je veličanstveni Vele (onaj već spominjani Velibor op.a.) i to pozdravio nadahnutim rimovanim pozdravom. Glazbenu podlogu pozdravu su dali s pozornice »Prezident band« (svi dosadašnji predsjednici novljanskih mesopustarskih društava i grupa »Trend«, a ispod pozornice »polak običaja i navade stare« mesopustarska glazba. Štošta se moglo doznati iz Veliborovog pozdravnog govora. Primjerice da su »Veseli oldtimeri« jato velo, raspivano i veselo. Onda i da se u maškarama rodila ljubav koja je spojila Novi i grupu »Pom-F-Ri«, a za »Lako ćemo« reče – valcer, polka i stiskavac, saki j’ njima dobar tanac. Gosti su pak oduševljeni Novim, njihovim karnevalom, kako njegovim zabavnim tako i običajnim dijelom, te su baš u ovoj sali višegodišnji gosti. »Lakoćemac« Uroš Dukić nije štedio riječi hvale na račun Novog i njegovog mesopusta, baš kao ni Branka Renko Silov »vesela oldtimerica« ne zaboravivši napomenuti kako njihovi balovi na Botelu Marina startaju u subotu, 23. siječnja. Ostavivši Novi da pleše, svira i stišće se, odosmo mi put Bribira.


Bribirske mačkare


Bribir maškare pretvara u mačkare. No, samo jezično. Običajno i atmosferski sve je isto. Znači, ludilo! »Trio Marinero« rasplesao bi i mrtve, već na ulazu prozboriše neke dobro »opremljene« vještice. U pozadini organizacije stoji Bribirska parada, oni isti dečki koji svake nedjelje obilaze bribirske domove i svakom domaćinu zapjevaju budnicu »Još Hrvatska ni propala«, pa onda ovisno o imovinskom stanju onih u čiji su dom ušli ispisuju uplatnicu ili isplatnicu. Što to znači? Znači da i primaju, i davaju. Voditelj bribirskih karnevalskih zbivanja Rene Ševredija kaže da su im upravo te donacije jedan od najbitnijih osigurača da će se i k letu u Bribiru maškarano tancat. Pokrovitelj svega mačkaranog u Bribiru je Općina vinodolska, ali imaju oni i svoje dušebrižnike bez kojih im sigurno tombola ne bi bila bogata vikend aranžmanima i krstarenjima, a ni iduće subote pjevao Mate Bulić. Bog dal zdravlja Katarini, reče Rene.


Pridružismo se njegovim dobrim željama i krenusmo u rikverc tj. doma. Ne bi mili bili mi kad ne bi Driveniku dali još jednu šansu. I zbilja, kako nam rekoše na početku večeri tako u 3 sata novog dana i bi. Posljednja slika s prve pusne subote bi nam mravinjak u driveničkom domu kulture. U zaključku ćemo citirati Novljana Velibora i reći – za va dom spravni. I maškarani, i nemaškarani!