Ča je ča

Kastavski Festival čakavske šansone: Pobjednici ČAnsonfesta Vivien Galetta i Mario Lipovšek Battifiaca

Andrej Petrak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Ovogodišnji, 12 po redu, ČAnsonfest, cijenjeni i rado posjećeni kastavski Festival čakavske šansone, ove se godine protegnuo na čak dvije večeri i tri programa, a kao pravi uvod u sinoćnju središnju večer novih skladbi, dan ranije održano je otvaranje izložbe Poli art i akustična večer šansone, nazvana »Na kastafskeh skalineh«



Pjesma “Rapsodija z mololonga” Smiljana Kirinčića u izvedbi Vivien Galette pobjednička je skladba sinoćnjeg Čansonfesta održanog u Kastvu. Vivien je nagrađena i za najbolju interpretaciju, dok je nagradu publike osvojio Mario Lipovšek Battifiaca s pjesmom “Na Punta Groti”. Stjepo Martinović proglašen je najboljim tekstopiscem, a brojnu publiku u revijalnom dijelu programa zabavio je Dražen Turina Šajeta izvevši “Prvu kumediju na stojeć po domaću”.  


Ovogodišnji, 12 po redu, ČAnsonfest, cijenjeni i rado posjećeni kastavski Festival čakavske šansone, ove se godine protegnuo na čak dvije večeri i tri programa, a kao pravi uvod u sinoćnju središnju večer novih skladbi, dan ranije održano je otvaranje izložbe Poli art i akustična večer šansone, nazvana »Na kastafskeh skalineh«.


Kantautor i šansonijer Igor Brešan, već nagrađivan i rado viđen gost ČAnsonfesta u crkvici Sv. Trojice na kastavskoj Lokvini priredio je izložbu Poli art – umjetnički pravac ili način života, posvećenu poznatim skladateljima, šansonijerima i kantautorima, koji se pored glazbe i šansone vrlo uspješno bave i likovnim izrazom. Posjetitelji mogu razgledati likovna djela Ive Tijardovića, Arsena Dedića, Tome Bebića, Zvonka Špišića, Ivice Percla, Daniela Načinovića, Borisa Hrepića Hrepe, Dabora Gopca, Jadranke Ivaniš Yaye i mnogih drugih hrvatskih glazbenika, koji su svojim djelovanjem obilježili pojedine ere popularne glazbe. Na jednom su mjestu okupljeni svi oni, reći će Brešan, kojima je jedno polje bilo premalo za berićetnu umjetničku žetvu.




– Nije mi žao što se i sam bavim i glazbom i likovnom umjetnošću. Postao sam toga svjestan tek iz jednog razgovora sa slikaricom i pjesnikinjom Catom Dujšin Ribar, mojom Trogirkom, lijepom i mudrom ženom. Za njen devedeseti rođendan pojadao sam joj se da li da se nečega od svih ovih »hobija« ipak okanim, vjerujući u uspješnost koja dolazi fokusiranjem na »pravu stvar«. Ta i sama je bila suočena u životu s istim dilemama. Zagrlila me i rekla: Bože sačuvaj, ne gušite umjetničke znatiželje. S njima je život kalvarija, ali se slatko umire – pojašnjava Brešan.


Izložbu Poli art bit će moguće razgledati u galeriji Trojica sve do 16. rujna, a prva večer ČAnsonfesta uključila je još jedan novi program, akustičnu večer šansone »Na kastafskeh skalineh«, održanu u srcu inspirativne srednjovjekovne kastavske gradske jezgre, na stepenicama u ulici Zakona kastafskega, koje vode prema crkvi sv. Jelene Križarice. Nastupili su i publiku oduševili renomirani šansonijeri: Hrvoje Hegedušić, kao predstavnik zagrebačke škole šansone, dalmatinsku šansonu zastupao je Igor Brešan, a onu čakavsku Daniel Načinović, a da večer dobije internacionalnu notu potrudio se gost iz Slovenije Lado Leskovar.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA