12. ČAnsonfest

Kastav slavi ČA: U četvrtak i petak festival čakavske šansone

Andrej Petrak

Razmišljamo o tjednu čakavštine i čakavske kulture, što bi se sjajno moglo spojiti s književnim večerima  KKL-a. Organizirali bi radionice i seminare koji bi poticali kvalitetno pisanje na čakavštini, što je temelj šansone, rekao je Matovina



KASTAV Program ovogodišnjeg, 12. ČAnsonfesta, Festivala čakavske šansone, obuhvatit će čak dvije večeri i tri programa, što će se odvijati 25. i 26. kolovoza u srcu povijesne gradske jezgre Kastva. Sve kreće u četvrtak iz kastavske crkvice Sv. Trojice, gdje će biti otvorena likovna izložba Poli-art, posvećena poznatim skladateljima, šansonjerima i kantautorima, koji se pored glazbe i šansone vrlo uspješno bave i likovnim izrazom. Autor izložbe je Igor Brešan, a bit će izložena likovna djela Ive Tijardovića, Arsena Dedića, Zvonka Špišića, Borisa Hrepića Hrepe, Davora Gopca i mnogih drugih. Nakon otvaranja izložbe, na stepenicama u ulici Zakona kastafskega, bit će održana akustična večer šansone naslovljena Na kastafskeh skalineh, na kojoj će nastupiti renomirani šansonijeri Hrvoje Hegedušić, Igor Brešan, Daniel Načinović i Lado Leskovar. Ulaz je slobodan.


Podrška Grada


Sve nabrojano bit će sjajan uvod u središnje zbivanje ČAnsonfesta, večer novih skladbi, kojim se ujedno zatvara jubilarno 25. Kastafsko kulturno leto. Devetnaest novih skladbi bit će izravno prenošeno na valovima Radio Rijeke, a program će voditi Irena Grdinić.  Organizaciju festivala vodi Udruga Kanat Kastav, u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto, a pod idejnim i umjetničkim vodstvom Sanjina Mandičića i Saše Matovine. Sam Matovina zadovoljan je ovogodišnjim iskorakom festivala te najavljuje da bi za koju godinu mogli organizirati događanja cijelog tjedna, u sklopu Dana čakavske kulture.


– Razmišljamo o tjednu čakavštine i čakavske kulture, što bi se sjajno moglo spojiti s književnim večerima koje je počeo organizirati KKL. Organizirali bi radionice i seminare koji bi poticali kvalitetno pisanje na čakavštini, što je temelj šansone, rekao je Matovina. U tome će imati podršku Grada Kastva, a gradonačelnik Lukanović ističe da ČAnsonfest na jako lijep način njeguje čakavštinu i šansonu.


Festivalski CD




Izvođači će se boriti za nagrade za najbolji tekst, skladbu – Čansonu, interpretaciju i nagradu publike. U revijalnom dijelu festivala nastupit će Dražen Turina Šajeta s programom Prva kumedija na stojeć po domaću. ČAnsonfest i ove godine prati CD sa svim novim skladbama, a autor fotografija i omota albuma je Branko Jani Kukurin.


Ulaznice


Ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se nabaviti u Festivalskom uredu KKL-a u Kastvu, agenciji New Sound u Matuljima, te u Rijeci u antikvarijatu Ex Libris, Foto Reviji, Dallas Records Music Shopu i caffeu Nad urom, kao i na webu www.mojekarte.hr.