Povratak u školu

Svirka među klupama: Riječki gimnazijalci uživali u podukama poznatih glazbenika

Ivana Kocijan

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Nagrađivani instrumentalisti i kantautori srednjoškolcima su predstavili sebe i svoju glazbu, a pozitivne reakcije učenika opravdale su širenje programa na sve riječke srednje škole



RIJEKA Uspješan ciklus glazbenih radionica »Back To School – Glazbenici u klupama« koji se pod pokroviteljstvom Hrvatske glazbene unije održavao tijekom ove školske godine u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji bit će zaključen danas, posljednjom ovogodišnjom radionicom koju će održati glazbenici Ivan Pešut i Henry Radanović.


Dvojica višestruko nagrađivanih instrumentalista, autor projekta gitarist Ivan Pešut te poznati riječki basist Henry Radanović, zajednički će koncept glazbenog aranžiranja predstaviti uz pratnju poznatog riječkog bubnjara Tončija Grabušića.


Prema riječima Ivana Pešuta, projekt je nastao s ciljem približavanja učenika srednjih škola suvremenoj glazbenoj umjetnosti i kulturi, kroz direktnu komunikaciju sa skladateljima i glazbenicima. Program se sastojao od pet glazbenih radionica sa zajedničkom tematskom okosnicom, a to je moderna instrumentalna glazba mladih domaćih autora. Cilj je također bio stvaranje nove publike koja će pohoditi kulturna događanja te inspiriranje mladih umjetnika koji će i sami »izvoditi« kulturna događanja.


Posebno iznenađenje




Predavači ovog zanimljivog ciklusa srednjoškolcima su predstavili sebe, svoju glazbu i svoje životne priče s naglaskom na srednjoškolskim danima. Za prvu godinu ovog novopokrenutog edukativnog programa odabrana je baš Prva riječka hrvatska gimnazija jer je i sam Pešut pohađao upravo tu školu, pa otkuda i naziv »Back To School« (Povratak u školu).


Prvu radionicu održao je jazz trio u sastavu Vedran Ružić (kontrabas), Darko Jurković Čarli (gitara) i Tonči Grabušić (bubanj), dok je za drugu posebno iznenađenje bio talentirani 11-godišnji glazbenik Fano Živković. Treću radionicu vokalno-instrumentalnog karaktera odradili su pjevačica Alba Nacinovich i gitarist Leo Škec koji su na učenike ostavili poseban dojam. Autorske instrumentalne skladbe bile su i na repertoaru mladog benda Salty Tails iz Rijeke koji čine Franjo Črnjarić (tenor i sopran saksofon), Dorian Cuculić (klavijature), Vedran Jurdana (bas), Leo Škec (gitara) te Sandro Legan (bubnjevi). Na četvrtoj radionici oni su predstavili nadolazeći album »Cha’s posla«.


Iduće godine i koncerti


Prema Pešutovim riječima, za slijedeću školsku godinu predviđeno je proširivanje programa na sve riječke srednje škole. Program za sljedeću školsku godinu bit će najavljen najesen, a nove radionice bit će obogaćene i novim sadržajem u obliku koncerata. Reakcije učenika pokazale su da za takav program postoji zanimanje kod srednjoškolske publike te da je opravdano planiranje održavanja projekta u godinama koje slijede. Vrijednost projekta prepoznao je i Odjel za kulturu grada Rijeke, Županija primorsko-goranska, Prva riječka hrvatska gimnazija koja je pokazala iznimno zanimanje i brigu za takvu vrstu edukacije te pokrovitelj Hrvatska glazbena unija uz veliku pomoć Jadranke Čubrić. Organizacija i realizacija programa ne bi bila moguća bez suradnje djelatnika Prve riječke hrvatske gimnazije: ravnateljice Jane Sclaunich te profesorica Dragane Franjić, Dajane Rosatti i stručne suradnice Sabine Saltović.