Nova uprava

Sanja Barić, Alen Ružić, Goran Turkalj i Davor Vašiček novi prorektori Sveučilišta u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Savjetnički tim čine prof. dr. Pavao Komadina, prof. dr. Jasna Krstović, prof. dr. Zdravko Lenac te prof. dr. Krešimir Pavelić, dok su pomoćnici: prof. dr. Elvio Baccarini, prof. dr. Lado Kranjčević, prof. dr. Nevenka Ožanić, izv. prof. art. Letricija Linardić, prof. dr. Dora Smolčić Jurdana, prof. dr. Zoran Sušanj te prof. dr. Damir Zec



RIJEKA Sanja Barić, Alen Ružić, Goran Turkalj i Davor Vašiček novoizabrani su prorektori Sveučilišta u Rijeci, a jučer ih je nakon sjednice Senata na kojoj je njihov prijedlog za imenovanje jednoglasno prihvaćen predstavila rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija. U idućem četverogodišnjem mandatu prorektorica za studije i studente bit će prof. dr. Sanja Barić.


Riječ je o predstojnici Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta koja je ujedno i predsjednica Hrvatske udruge za ustavno pravo te članica Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a. Navodeći kako je riječ o osobi koja se može pohvaliti iznimnim komunikacijskim vještinama, rektorica je za novoizabranu prorektoricu kazala kako je vjerojatno javnosti i najpoznatija nova članica uprave riječkog Sveučilišta te je napomenula da iza nje stoji cijeli niz objavaljenih znanstvenih radova.


Barić je bila i vanjska članica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kao i članica Odbora predsjednika RH za pripremu ustavnih izmjena te je bila i ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci, a aktivno sudjeluje u radu mnogih udruga.


Povratak stare funkcije




Nakon niza godina u upravu riječkog Sveučilišta vraća se i prorektor za znanost, a tu će funkciju obnašati izv. prof. dr. Alen Ružić, specijalist interne medicine s užom specijalizacijom iz kardiologije te djelatnik riječkog Medicinskog fakulteta.


Pojašnjavajući kako ponovo u upravu Sveučilišta vraća funkciju prorektora za znanost prof. dr. Prijić Samaržija istaknula je da se vodila prilično tradicionalnim portfeljem upravljanja te da joj je znanstveno-istraživački rad jedan od prioriteta.


Novi prorektor za znanost bio je predstojnik Stručnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija te pročelnik Odjela za kardiomiopatije, upalne i valvularne bolesti srca Zavoda za kardiovaskulatne bolesti KBC Rijeka, a ujedno je voditelj brojnih kolegija Medicinskog fakulteta.


Prorektorom za organizaciju i upravljanje infrastrukturom jučer je imenovan prof. dr. Goran Turkalj koji je u dva mandata obnašao dekansku funkciju na Tehničkom fakultetu. Član je Savjeta Sveučilišta, predstojnik Zavoda za tehničku mehaniku i voditelj laboratorija za dinamičku izdržljivost konstrukcija, a rezultate istraživanja objavio je u 97 znanstvenih časopisa te je dobitnik godišnje državne nagrade za znanost te nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci.


Eksperti u područjima


Novi prorektor za financije bit će pak izv. prof. dr. Davor Vašiček s riječkog Ekonomskog fakulteta koji uži fokus svog znanstveno-stručnog rada godinama usmjerava na sustav proračuna, državno računovodstvo i javne financije.


Prorektorica ga je predstavila kao najboljeg stručnjaka Sveučilišta u području javnog financiranja, a svoje bogato radno iskustvo stjecao je i na savjetničkim i rukovodećim poslovima, stekao je zvanja ovlašetenog revizora i ovlaštenog internog revizora te je bio član nadzornih, upravnih i revizorskih tijela javnih subjekata među kojima su i HINA, Hrvatska lutrija, ACI, Zagrebački holding, Opća bolnica Pakrac.



Jučer je održana i prva sjednica Senata s rektoricom prof. dr. Prijić Samaržija, a na sjednici je za novoizabranu dekanicu Pravnog fakulteta potvrđena prof. dr. Vesna Crnić Grotić, dok su u drugom mandatu potvrđeni dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Tomislav Rukavina te dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof. dr. Dora Smolčić Jurdana. Rektorica je za iduću sjednicu Senata najavila raspravu o transparentnijim objavama odluka Senata tako da će se dnevni redovi objavljivati pet dana prije sjednice, a nakon sjednice javno će biti dostupni i materijali sa sjednice.



Rektorica je jučer predstavila i prošireni rektorski kolegij koji čini 8 pomoćnika te 5 savjetnika, a među njima se našao i dosadašnji rektor prof. dr. Pero Lučin koji je imenovan savjetnikom za znanstveno-istraživački rad.


Navodeći kako je za pomoćnike i savjetnike birala eksperte u njihovom području, a savjetnički tim čine doajeni riječkog Sveučilišta, rektorica je istaknula da će savjetnici biti i prof. dr. Pavao Komadina, prof. dr. Jasna Krstović, prof. dr. Zdravko Lenac te prof. dr. Krešimir Pavelić, dok su pomoćnici: prof. dr. Elvio Baccarini, prof. dr. Lado Kranjčević, prof. dr. Nevenka Ožanić, izv. prof. art. Letricija Linardić, prof. dr. Dora Smolčić Jurdana, prof. dr. Zoran Sušanj te prof. dr. Damir Zec.


Među pomoćnicima našao se i predsjednik Studentskog zbora Kruno Topolski koji će obnašati funkciju pomoćnika za studentska pitanja.