Kastav

Sanacija kanalizacije rješava problem s fekalnim vodama

Andrej Petrak

Kastavci se nadaju da će ovaj zahvat riješiti problem s fekalijama  / Snimio M. ANIČIĆ

Kastavci se nadaju da će ovaj zahvat riješiti problem s fekalijama / Snimio M. ANIČIĆ

Problem s fekalnim vodama koje su istjecale u privatnom vrtu u samom središtu Kastva konačno bi trebao biti adekvatno riješen, zahvaljujući zahvatu Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija



Problem s fekalnim vodama koje su istjecale u privatnom vrtu u samom središtu povijesnog srednjovjekovnog centra grada Kastva konačno bi trebao biti adekvatno riješen, zahvaljujući zahvatu Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija.


U ViK-u su krenuli u uređenje fekalne kanalizacije i izradu vodovodnog priključka na potezu od 20 metara od Trga Matka Laginje prema Vidikovcu, zbog čega je do dovršetka radova, 29. travnja, za motorna vozila zatvorena prometnica na potezu od ovog kastavskog trga do dvorane Vidikovac, Put Vladimira Nazora 6.


Zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić potvrđuje da će se ovim zahvatom primjereno riješiti priključke na fekalnu kanalizaciju na tom području, dok u KD ViK-u pojašnjavaju da će radovima privatni korisnici biti spojeni na njihov sustav da bi se izbjegle propusnosti u njihovim cijevima, koje su postojale ranijih godina, zbog čega je dolazilo do izlijevanja fekalija.




S fekalijama na tom su dijelu kastavskog gradskog centra, između oštarije Fortica i Art caffea muku mučili stanovnici, ali i posjetitelji okolnih ugostiteljskih objekata pa i sami ugostitelji. Posebnih problema imao je Zoran Jelušić zbog fekalnih voda koje istječu iz rupe u njegovom vrtu, a stanje nije popravila ni sanacija kanalizacijske mreže provedena više godina unazad.


U škalnicu u njegovom vrtu, u kojoj se nekad skupljala voda za zalijevanje vrtova, praktički svakodnevno istjecale su fekalije, šireći nesnosan smrad, s kojim se ovaj Kastavac pokušavao boriti na sve moguće načine, gotovo čitavo desetljeće. Upozoravao je da je kanalizacijska mreža na tom području izgrađena još šezdesetih godina, a u međuvremenu su na stare betonske cijevi samo nadograđivane nove plastične pa je gotovo nemoguće bilo otkriti kojim putem te vode istječu u njegov vrt.


– Dok ne vidim, ne vjerujem, ali nadam se trajnom rješenju, rekao je Zoran Jelušić.


U svakom slučaju nitko sretniji od okolnih stanovnika i posjetitelja ugostiteljskih objekata ako ovaj zahvat konačno riješi problem s fekalijama.