Hitna tema

Sanacija crne jame Sovjak HNS-u bitnija tema od Marišćine

Andrej Petrak

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Vijećnici HNS-a apeliraju na ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša da definiraju kad će i kako krenuti sa sanacijom najveće crne točke u PGŽ-u



RIJEKA HNS Primorsko-goranske županije smatra da je sanacija crne jame Sovjak u Viškovu, u kojoj je deponirano 150 tisuća kubičnih metara opasnog otpada iz nekadašnje riječke industrije, hitnija tema za Županijsku skupštinu od Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, o kojem će se raspravljati sutra na tematskoj sjednici.


– ŽCGO Marišćina pod upravom Ekoplusa, u odnosu na sadašnje stanje, dovest će do unapređenja u prostoru s aspekta gospodarenja otpadom i zaštite okoliša. Takav projekt u potpunosti je u skladu sa smjernicama Europske strategije za pametan, održiv i uključiv rast Europa 2020, koja je u okolišnoj politici za održiv rast definirala kao prioritete poštovanje prema okolišu i sprječavanje uništavanja okoliša. Vijećnici HNS-a smatraju kako treba odmah po prijemu postrojenja na Marišćini od Fonda za zaštitu okoliša, krenuti s daljnjim razvojnim projektima na toj lokaciji, nužnim za poboljšanje zaštite okoliša – izjavio je županijski vijećnik HNS-a Miodrag Šarac.


U HNS-u su ponosni na odrađeno u Županijskoj skupštini u protekle tri godine, od tema Dine, Ine, Marišćine, pa do donošenja Zero Waste deklaracije.




– Vrijeme je za donošenje zaključaka o obavezi sanacije Sovjaka kao najveće crne točke u našoj županiji pa ovim putem apeliramo da ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša definiraju kad će i kako krenuti sa sanacijom – rekao je Šarac.


Predsjednik viškovskog HNS-a Vilim Floridan uvjeren je da su svi svjesni potencijalne opasnosti koju može uzrokovati deponij Sovjak te da će dati maksimalan doprinos da što skorije počne njegova sanacija, i to na način koji će biti najsigurniji.


– Deponije u Viškovu nisu izabrali mještani, već politika. Lokacija Marišćine davno je definirana i sad je na ovoj generaciji političara da na što bolji način organiziraju sustav i osiguraju kvalitetu života po najvišim europskim ekološkim standardima, no ujedno i svim benefitima koji se mogu ostvariti kroz ekonomsku isplativost i iskoristivost takvih resursa – poručio je Floridan.