Ocjenjivanje vina

Šampionska kastavska belica Miljenka Hosta

Andrej Petrak

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Osim šampionske titule za svoju belicu, Miljenko Host je pobijedio i u kategoriji domaćeg belog vina, dok je među sortnima slavio Renato Jardas. Ivan Sušanj pobjednik je kategorije mešano belo, a Milorad Komen u kategoriji domaće črno vino



MARČELJI Vinari i ljubitelji vina našega kraja po trinaesti su se put okupili na proslavi Martinje pul Marčeji. Zaslugom udruge Marčeji održano je još jedno lijepo druženje, na kojem je prikupljen dosad rekordan broj uzoraka vina, točnije njih 61, amaterskih vinara sa šireg područja Kastavštine. Prikupljeno vino ocjenjivalo se u četiri kategorije: domaće, mešano, sortno belo te črno vino, a šampionom 13. Martinje pul Marčeji proglašena je kastavska belica Miljenka Hosta koji je zaslužio drvenu bačvicu, što se već tradicionalno dodjeljuje najboljem vinaru. Kastavska belica u čiju proizvodnju i brendiranje već godinama sustavno ulaže Udruga prijatela ruž, grozja i vina Belica, time je slavila i u Marčeljima, a Miljenko Host već je i ranijih godina nagrađivan za svoja vina u Marčeljima te tradicionalnim susretima vinara Kastavštine u gradiću na brege.


– Sretan sam što je moja belica slavila na Martinji pul Marčeji! Već tri godine radimo belicu s istim kvascima i pokazalo se da smo postigli jako dobre rezultate. Danas su već sve belice koje rade vinari Kastavštine ujednačeno dobre kvalitete, ispričao je Host, koji stanuje u Frlanima, a mali vinograd, za svoj gušt i dušu, ima u Tometićima.


Strogi ocjenjivači


Miljenko Host pobijedio je i u kategoriji domaćeg belog vina, dok je među sortnim vinima slavio Renato Jardas. Ivan Sušanj pobjednik je kategorije mešano belo, dok je Milorad Komen prvi u kategoriji domaćeg črnog vina. Pristigle uzorke ocjenjivali su enolozi Toni Babić, Tomislav Pavlešić i Mare Miošić. Babić i Pavlešić osvrnuli su se na delikatnu i tešku situaciju u kojoj su se ove godine našli svi hrvatski vinari koji su se borili sa sušnom godinom, iza koje je došao kišni rujan, što se neminovno odrazilo na količinu, ali i kvalitetu grožđa i vina.




– U ocjenjivanju smo bili strogi jer ipak imate dosta utakmica u nogama. Bilo je i kikseva, dio uzoraka morali smo diskvalificirati, ali ova godina doista je bila teška, probleme su imali i veliki vinari. Nije sve bilo problematično, od pristiglih uzoraka probali smo i krasna vina. Vjerujemo da negdje ne bi pitali ni za cijenu, samo da ih mogu kušati. Vina su vam dobra, s obzirom na to kakva je bila godina. Veliki izazovi su pred nama, a mi stojimo na raspolaganju za svaku vrstu pomoći – poručili su Toni Babić i Tomislav Pavlešić.


Prisutne je pozdravio zamjenik načelnice Viškova Denis Mladenić, ističući da Martinja pul Marčeji služi kao poticaj vinarima da rade sve bolje domaće vino. Domagoj Štefan iz Udruge Marčeji podsjeća da je program proslave Martinje pul Marčeji pokrenut prije 13 godina, na temelju starih zapisa od još prije stotinjak godina, kao i usmene predaje starijeg stanovništva sela Marčelji.


Kvaliteta vina raste


– Ivo Jardas u svojoj Kastavštini spominje da se u Marčeljima za Martinju radila velika fešta na kojoj se ocjenjivalo vino i pekli janjci. Postoje zapisi i o Martinjskoj brigači, fešti koja se još prije 150 godina slavila u obližnjim Garićima. Budući da proizvodnja vina u kućnoj radinosti uzima sve više maha, potaknuti ovim povijesnim zapisima i kazivanjem naših starih, odlučili smo obnoviti ovu tradiciju. Razmišljali smo zašto ne bismo ljude okupili na zajedničkom druženju, a ujedno im omogućili da im enolozi ocijene vino i pomognu savjetima. Pokazalo se da nismo pogriješili. Kvaliteta vina raste iz godine u godinu, a sve je više ljudi koji se bave proizvodnjom vina. Posebno nam je drago da se u posljednje vrijeme pridružuje i sve više mladih, objasnio je Domagoj Štefan.


Martinja pul Marčeji raste iz godine u godinu, a i danas predstavlja jedinu takvu manifestaciju na području Općine Viškovo, ali i šire, otvorenog tipa za sve posjetitelje, vinare i prijatelje vina, koji mogu uzorke svoga proizvedenog vina donijeti na ocjenu, kritiku, pohvalu i savjete kod vrsnih stručnjaka, s kojima Udruga Marčeji već niz godina surađuje. Nakon podjele priznanja, druženje je nastavljeno u Staroj školi uz degustaciju prikupljenih uzoraka vina te ugodnu glazbu domaćeg izričaja.