Sutra počinje Festival sportske rekreacije

Samo 15% građana se redovito rekreira

Sanja Gašpert

Festival sporta i rekreacije obuhvaća i biciklističke utrke / Foto Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Festival sporta i rekreacije obuhvaća i biciklističke utrke / Foto Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Cilj ovog novog projekta, koji pokreću Primorsko-goranska županija i Zajednica sportova PGŽ-a, je da se što veći broj građana potakne na bavljenje sportskom rekreacijom. Festival će se održavati do rujna



PLATAK  Sutra u 10 sati na Platku će se održati otvorenje Festivala sportske rekreacije Primorsko-goranske županije. Riječ je o novom projektu koji pokreću Primorsko-goranska županija i Zajednica sportova PGŽ-a s namjerom da se što veći broj građana potakne na bavljenje sportskom rekreacijom.


 Osnovne ideje projekta su promocija zdravog načina života i osvješćivanje građana na činjenicu da se sportskom rekreacijom mogu baviti svi – od dječje populacije, školaraca, studenata, radno sposobnog stanovništva, pa do osoba s invaliditetom i umirovljenika.


  – Kada smo prikupili podatke o tome koliko se ljudi bave rekreacijom, a bilo je to prilikom izrade strategije sportskog razvitka u PGŽ-u, vidjeli smo da se tek 15 posto njih dovoljno redovito rekreira. Najveći prostor za pomak u kvaliteti života uočili smo upravo u sportskoj rekreaciji. Tražeći model došli smo do ovog festivala, koji ima dva uvjeta – jedno je da bude namijenjen svima, od mladih do starijih, onih koji su sportski spremni i onih koji nisu, dakle, da sve njih uključi i da ih potakne na redovitu rekreaciju, uz niz različitih rekreacijskih događanja, a druga strana da se povežemo s postojećim rekreacijskim događanjima i dodatno ih ojačamo. Tako je nastao ovaj festival, koji će ove godine biti test, a održavat će se do rujna, dok za sljedeću godinu imamo u planu da bude tijekom cijele godine, uz 10 do 12 događanja, svaki mjesec po jedan, poput trčanja, hodanja, plivanja, bez posebne opreme, uz naglasak da bude obiteljsko – kaže Valerij Jurešić, pročelnik Upravog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a.  


Sutra će na Platku biti održana biciklistička utrka, uz mogućnost odabira sportskog ili rekreativnog natjecanja, potom cross utrka na 5 kilometara za građanstvo i na 400 metara za djecu, a oni koji žele hodati moći će prošetati trima šetnicama – Jasenovac, Radeševo i Sleme. Program počinje u 9 sati okupljanjem sudionika i prijavama, u 10 je svečano otvorenje Festivala, u 10.30 start rekreativne i sportske biciklističke utrke, u 10.35 polazak sudionika na šetnice Platka, u 10.45 start cross utrke za građanstvo, u 11.45 start dječje utrke, u 12 start revijalne utrke roditelja i djece te u 13 sati proglašenje pobjednika i zatvaranje manifestacije. Uz službeni dio programa, postoji mogućnost korištenja sportskih terena, trampolina, roštilja i zabave na otvorenom za cijelu obitelj. Detaljne informacije su na www.sport.pgz.hr/rekreacija.





Dodaje kako je, uz sutrašnje otvorenje na Platku, već za 20. lipnja planiran nastavak u okviru fužinarskog polumaratona. Slijede crikvenički plivački maraton, usponi na Učku i Snježnik, biciklizam i triatlon na Molo longu u Rijeci, događanja u Opatiji.


Jurešić, također, ističe kako se svako sudjelovanje boduje i stvara neka vrsta plasmana kroz cijeli festival, a svi koji budu sudjelovali na većini manifestacija bit će nagrađeni.