Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Osmi put zaredom

Sajam mogućnosti: Riječkim školarcima pregršt opcija za kvalitetno provođenje slobodnog vremena

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2019. u 18:37 2019-05-14T18:37:39+02:00

RIJEKA  Kako kvalitetno provesti slobodno vrijeme i uz to se dobro zabaviti riječki četvrtaši imali su prilike vidjeti u Centru Zamet gdje se održao Sajam mogućnosti. Riječ je o manifestaciji koja je za više od tisuću učenika četvrtih razreda svih riječkih osnovnih škola organizirana osmi put, a učenici su se tijekom višesatnog događanja imali priliku na jednom mjestu upoznati sa sportskim, umjetničkim i drugim aktivnostima u koje se mogu uključiti u svoje slobodno vrijeme.

Prezentacijama i izlaganjem promotovnih materijala na štandovima riječkim osnovcima predstavilo se dvadesetak udruga i klubova, a učenici su, uz sudjelovanje u natjecanjima potezanja konopa, skakanja u vrećama i utrkama, mogli pogledati parkour nastup, rad policijskog psa, nastup riječkih mažoretkinja, sportove taekwondo, kendo, streličarstvo i gimnastiku te plesne nastupe.

Sajam mogućnosti organizira se s ciljem poticanja učenika u izvannastavne aktivnosti, ali i s ciljem zaštite djece i mladih od sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja, kao i s željom da se kroz razvijanje osjećaja suradnje svih subjekata društva djeluje prema primarnoj prevenciji kriminaliteta.

Jedan od ciljeva, kako je pojasnila voditeljica Odjela prevencije PU Primorsko-goranske Silvana Šimunić razvijanje je odnosa povjerenja s policijom. Stoga je ispred Centra Zamet Policijska uprava primorsko-goranska prezentirati policijsku opremu i tehniku te kroz komunikaciju i druženje između učenika i policijskih službenika nastaviti razvijati odnos povjerenja, a učenici su imali priliku sjesti na policijski motor, isprobati simulator vožnje te vidjeti kako »marica« izgleda iznutra. Prvi put ove godine policijski su djelatnici osnovcima pokazali i kako se ispravno koristi vatreno oružje.

Manifestaciju Sajam mogućnosti zajednički organiziraju Grad Rijeka i Policijska uprava Primorsko-goranska, a dio je preventivnog programa »Zajedno više možemo«. Riječ je o programu primarne prevencije zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja, a namijenjen je učenicima 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima. Program je sastavljen od pet komponenti, a Sajam mogućnosti je druga komponenta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.