Deveto izdanje

Sajam cjeloživotnog učenja: Učenje je važno, korisno, ali i zabavno

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA – U sklopu obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja, Sveučilište u Rijeci i Narodno učilište Rijeka organizirali su Sajam cjeloživotnog učenja u okviru kojeg se na Korzu građanima predstavilo dvadesetak primorsko-goranskih institucija koje se bave obrazovanjem.


Cilj Sajma, koji se održava već devet godina, prema riječima ravnateljice Narodnog učilišta Heni Strčić, predstaviti je građanima programe obrazovnih ustanova i zainteresirati ih za cjeloživotno učenje.


– Tjedan cjeloživotnog učenja obilježava se po 13. puta, a ove je godine to od 30. rujna do 6. listopada. Riječ je o nacionalnoj obrazovnoj kampanji, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja.




Kroz brojne aktivnosti u sklopu Tjedna građane se motivira da se uključe u neki oblik učenja, pri čemu je važno istaknuti da učenje ne treba shvatiti isključivo kao formalno školovanje, jer učiti se može i kroz razne neformalne oblike, tečajeve, radionice i predavanja. Tjednom se želi prenijeti poruka da je učenje važno, korisno, ali i zabavno, kazala je Strčić.


Naglašavajući kako je riječko Sveučilište prvo i jedino koje programe cjeloživotnog obrazovanja provodi na način da ih akreditira prorektorica prof.dr. Marta Žuvić kazala je da Sveučilište prepoznaje važnost cjeloživotnog obrazovanja, dok je predstavljajući programe cjeloživotnog obrazovanja predsjednica Povjerenstva za cjeloživotno obrazovanje Sveučilišta u Rijeci, prof.dr. Aleksandra Deluka Tibljaš naglasila da se na te programe može aplicirati i samo sa srednjom stručnom spremom.


– Od ove se akademske godine ono sve što se uči kroz programe cjeloživotnog obrazovanja verificira Pravilnikom o priznavanju i vrednovanju prethodnog učenja. Verificirati se može za potrebe upisa visokoškolskih programa. Polaznici cjeloživotnih programa dobivaju i certifikate, a Sveučilište nudi veliki broj različitih programa koje svake godine pohađa sve veći broj polaznika, zaključila je prof. dr. Deluka Tibaljaš.