Loše odluke

SUD PRESUDIO KD Kostrena nezakonito naplaćivao parking, sad ih to košta 500.000 kuna

Barbara Čalušić

Kostrenski je komunalac nedavno ViK-u morao isplatiti 315 tisuća. Riječ je o kamatama na glavnicu od 240 tisuća kuna, koju je KD Kostrena još 2017. uplatio ViK-u, kako bi zaustavio dodatni rast kamata



KOSTRENA Nakon što je Visoki trgovački sud presudio da je Komunalno društvo Kostrena brodogradilištu »Viktor Lenac« pet godina nezakonito naplaćivalo parking na terenu Vodovoda i kanalizacije u Martinšćici, kostrenski je komunalac nedavno ViK-u morao isplatiti 315 tisuća. Riječ o kamatama na glavnicu od 240 tisuća kuna, koju je KD Kostrena još 2017. godine uplatio ViK-u, kako bi zaustavio dodatni rast kamata. 


Ova presuda mogla bi ozbiljno naštetiti poslovanju KD-a Kostrena koje, kako ističe njegov direktor Tomislav Matić, već nekoliko godina posluje s dobiti.


– Ukupna šteta u parnici s ViK-om iznosi oko 560.000 kuna, a iznos od 315 tisuća kuna su samo sudski troškovi i kamate. Ako kažem da smo u zadnje četiri godine ostvarili ukupnu neto dobit od 734.000 kuna, a 2013. godine bili u minusu od preko pola milijuna kuna, možete zaključiti koliko je ta presuda velik teret za KD Kostrena jer ispada da smo zadnje četiri godine radili kako bi platili nečije loše odluke od prije 20 godina i još nam fali, kaže Matić koji smatra da je do ovog sudskog spora došlo zbog odluka Općine Kostrena koja je, kako kaže, praktički natjerala KD Kostrena da naplaćuje parking ispred »Viktora Lenca«.


Rasipanje novca




Prema njegovom mišljenju, logično bi bilo da onaj koji je donosio odluke, plaća i cijenu tih istih odluka. Problem je što »slučaj ViK« nije jedini sudski spor koji vodi KD Kostrena. Tu je svakako i slučaj bivše direktorice Mirele Marunić koja sudskim putem traži milijunsku odštetu od svog bivšeg psolodavca zbog nezakonitog otkaza.



Inače, sustavna naplata parkiranja ispod Vele kave u Martinšćici započela je u listopadu 2000. godine, a mjesečni račun koji je sve do stečaja plaćao »Viktor Lenac« iznosio je 28.670 kuna, dok je u prosincu 2003. godine identičan iznos trebao plaćati »Viktor Lenac« u stečaju. S obzirom da »Lenac« nije mogao podmirivati toliku mjesečnu obavezu, KD Kostrena u travnju 2004. godine spušta cijenu na 12.200 kuna, dok je u istom mjesecu 2005. godine iznos spušten na gotovo simboličnih 3.050 kuna.



– U zadnjih pet godina pokazali smo da komunalno društvo može biti dodana vrijednost, kako za samu općinu, tako i za sve naše mještane; kvalitetnim pružanjem komunalnih usluga, organizacijom koncerata, donacijama za bolesne, sport i kulturu. Sada se dovodimo u situaciju da bez obzira što su se naši djelatnici na čelu s Upravom KD-a trudili cijelu godinu i ostvarili zadane planove i ciljeve, zbog loših odluka od prije skoro 20 godina ovu godinu završimo s minusom.


S obzirom da ovo nije jedini sudski proces koji imamo u skoroj budućnosti, možemo očekivati probleme u podmirivanju osnovnih troškova, režija, plaća i ostalih obaveza zbog nečijeg neodgovornog ponašanja. Sve me to posebno žalosti jer uz dobru potporu osnivača mi bismo mogli preuzeti i nove djelatnosti, prije svega odvoz otpada, i postati primjer na razini Hrvatske kako se obavljaju komunalne usluge. Umjesto toga povlačimo se po sudovima i nepotrebno rasipamo novac poreznih obveznika – zabrinut je Matić.


Mirela Marunić, bivša kostrenska načelnica i direktorica Komunalnog društva Kostrena u vrijeme kada je Općina Kostrena naplaćivala parkiranje, na terenu Vodovoda i kanalizacije u Martinšćici, kaže kako je odluka o naplati parkiranja kod »Viktora Lenca« sada i dokazano jedna od onih koje su naštetile kostrenskom proračunu.


Štetne odluke


Upravo je ona prije više od deset godina u razgovoru za naš list konstatirala da Općina Kostrena nezakonito naplaćuje parking na parkiralištu u Martinšćici pokraj brodogradilišta »Viktor Lenac« jer se radi o zemljištu u vlasništvu Vodovoda i kanalizacije. U spornom razgovoru, zbog kojeg je smijenjena s mjesta direktorice, a uskoro dobila i izvanredni otkaz, zatražila je reviziju rada KD-a Kostrena i pozvala USKOK i Državno odvjetništvo u kostrenski komunalac.



Odgovarajući na pitanje vijećnika HDZ-a Darka Tonkovića, kostrenski načelnik Dražen Vranić poručio je da Općina Kostrena ne prebacuje krivnju na svoje komunalno društvo zbog izgubljenog spora s ViK-om. – Ja sam legalist i svaku presudu treba poštovati, bili zadovoljni njome ili ne. Od KD-a Kostrena očekujem prijedlog rješavanja ove situacije koji Skupština društva može i ne mora prihvatiti, poručio je Vranić.


– Kao prva direktorica, od osnutka KD-a Kostrena, 2000. godine dobila sam odluku Općine Kostrena da naplaćujemo parkiranje brodogradilištu »Viktor Lenac«. Mišljenje nekih članova Skupštine društva i moje mišljenje da je to štetna odluka, budući da nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi između ViK-a i Općine Kostrena, tadašnji načelnik i predsjednik Skupštine KD Kostrena Miroslav Uljan nije želio uvažiti. Temeljem takve odluke, kroz nekoliko godina, KD Kostrena naplaćivalo je parkiranje na zemljištu u vlasništvu ViK-a, a ne Općine Kostrena.


Znajući da na taj način KD ostvaruje nezakonit prihod, u konačnici sam se odlučila javno progovoriti te sam zbog javnog upozoravanja na ovu odluku dobila izvanredni otkaz, a epilog je presuda u Strasbourgu koja je donesena u moju korist. Moram istaknuti i smatram da su stručne službe u Općini Kostrena svojim pravnim savjetima napravile propust jer su upravo one predložile takvu odluku tadašnjem načelniku. Sada se ne bi smjelo dogoditi da ova štetna odluka poljulja financijsku stabilnost KD-a jer je riječ o općinskoj odluci i na Općini je da pronađe rješenje i sanira štetu. Također, osim ove presude sada nas očekuje još niz presuda čiji će višemilijunski financijski iznosi dolaziti na naplatu i dodatno opteretiti proračun, a rezultat su tadašnjih štetnih odluka, upozorava Marunić.