Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Slamka spasa

STUDENTIMA NIKAD BOLJE Nedostatak radnika u turizmu ove je sezone nekima ipak išao na ruku

Iako je turistička sezona u punom jeku, potražnja za studentskom radnom snagom ne jenjava / snimio M. Gracin
Iako je turistička sezona u punom jeku, potražnja za studentskom radnom snagom ne jenjava / snimio M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2017. u 13:45 2017-07-31T13:45:21+02:00

Student servis dnevno objavljuje 20 do 30 novih ponuda za posao, a uz dobru zaradu, plaćanje rada nedjeljom i praznikom, poslodavci uglavnom nude i smještaj te topli obrok, dok se pokrivanje putnih troškova gotovo podrazumijeva, kaže Ljiljana Badurina, voditeljica Student servisa

 Kuhari, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, sobarice, servirke, banjini, radnici na recepciji, animatori i promotori – sve su to poslovi koji ovog ljeta obavljaju studenti Sveučilišta u Rijeci i to za cijenu sata veću nego ikad do sada i za uvjete rada kakvi im se do sada nikada nisu nudili. Razlog tome, pojašnjava voditeljica Student servisa riječkog Studentskog centra Ljiljana Badurina, kronični je nedostatak radnika u ugostiteljstvu i turizmu te su poslodavci slamku spasa našli upravo u studentima. Iako je turistička sezona u punom jeku, potražnja za studentskom radnom snagom ne jenjava, jer dnevno se Student servisu obraća 20 do 30 poslodavaca koji nerijetko traže više od jednog studenta, a ono što im nude uz zaradu, vrlo često je i smještaj te topli obrok, dok se pokrivanje putnih troškova gotovo podrazumijeva.

– Za poslove za koje smo se nekada borili s poslodavcima oko minimalne cijene sata sada bez problema poslodavci plaćaju 20 do 25 kuna po satu. Nema više rasprave oko uvećanog plaćanja sata nedjeljom i praznikom, kao ni oko plaćanja putnih troškova. Većina poslodavaca plaća putne troškove ili pak traži studente koji imaju prebivalište u blizini. Već je pola ljeta prošlo, a potražnja za studentima je i dalje iznimno velika. Dnevno objavljujemo 20 do 30 novih oglasa i definitivno je da studenti imaju daleko bolje uvjete rada nego prijašnjih godina – navodi Badurina.

Pravednija cijena

Činjenica da mogu birati posao studentima je omogućila pravedniju cijenu rada, a prema nekim procjenama tijekom ljetnih mjeseci zaposleno je 60 posto hrvatskih studenata. Riječki Student servis ima ih u svom članstvu 8.200, a gro njih, napominje Badurina, upravo sada radi.

– Imamo u sustavu i 300 maturanata, a riječ je o maturantima koji su položili državnu maturu i upisali fakultet, ali do početka akademske godine vode se još uvijek kao maturanti. Velik broj studenata radi tijekom cijele godine, no najviše ipak rade tijekom srpnja, kolovoza i rujna. U tom periodu najviše poslova im se nudi u turizmu i ugostiteljstvu. Iznimno su traženi kao animatori, a i studenti jako vole tu vrstu posla. Međutim, edukacije za animatore održavaju se već u siječnu. Većina studenata po potražnji poslodavaca mogla bi početi raditi već početkom lipnja, međutim fakultetske obaveze im to ne omogućuju – pojašnjava voditeljica. Nerijetko, dodaje, poslodavci traže studente koji su za njih radili prošlu sezonu, a iako trenutno među ponudom poslova vladaju ugostiteljstvo i turizam te studente nerijetko traže i veliki hotelski lanci, ono što im se u velikom broju tijekom cijele godine nudi transportni su poslovi, a takva radna mjesta spadaju među najplaćenija.

– Riječ je o poslovima ukrcaja i iskrcaja za koje poslodavci bez problema studente plaćaju 25 do 30 kuna po satu. Među bolje plaćene poslove ubrajaju se i hostese s cijenom sata od 20 do 25 kuna, kao i animatori u turizmu koji također zarađuju oko 25 kuna po satu – kaže Badurina. Nije neobično, priča, da u hotelskom poduzeću studente koji se iskažu i novčano nagrađuju pa tako mjesečna studentska zarada bez problema može iznositi 4 do 5 tisuća kuna, a iako upravo sada radi najveći broj studenata, rad je moguć tijekom cijele godine – potrvđuje Marino Morić, student treće godine Pomorskog fakulteta, koji je sve svoje studijske godine do sada odradio.

Ivančić: Bonusima motiviramo studente

Uslugu Student servisa zatražila je i Eva Ivančić, no ona nije došla po posao, već ga nudi.

– Došla sam tražiti studente za rad na promocijama u ljekarni. Uglavnom tražimo studente biotehnologije koji imaju određena znanja iz tog područja i zapravo su dobro pripremljeni. Prošle smo godine započeli sa zapošljavanjem studenata i bili smo jako zadovoljni, a uz satnicu nudimo im i bonus te na taj način motivirano studente – zaključuje Ivančić.

Zadovoljni studenti

– Tijekom zime radim u jednoj autopraonici, a kako je tijekom ljeta manje posla, onda radim svašta, što »uhvatim«. Zadovoljan sam zaradom. Na prvoj godini studija bilo mi je malo teže uskladiti posao i studij, ali sada je manje predmeta i lakše je. Može se dobro zaraditi, a sve ovisi koliko su studenti izbirljivi. Gotovo svi moji kolege rade, pogotovo preko ljeta pa mi rad ljeti ne pada teško – kaže Marino. Njegov mlađi kolega, završeni student prve godine Pomorskog fakulteta, Antonio Medić, radi samo ljeti, jer kako kaže za vrijeme akademske godine ne stiže.

– Imam tijekom godine previše obaveza s fakultetom i treninzima. Zaposlio sam se na sklapanju telefonskih ugovora i zadovoljan sam. Nije teško raditi, jer po ljeti svi rade – ističe Antonio. Iako su tek upisale fakultete, Anja Medvedić i Klara Laginja ljeto uoči studija odlučile su provesti radno, a plan im je raditi i tijekom akademske godine. Anja je upisala Ekonomski fakultet i zaposlila se u kafiću te kaže kako je zaradom zadovoljna, dok Klara tek traži posao.

– Dolazi sve u obzir osim konobarenja, jer to mi se baš ne sviđa. Radila bih kao sobarica ili bilo koji drugi sličan posao i došla sam se prijaviti u Student servis – kaže Klara. Za rad ljeti opredijelio se i student Tehničkog fakulteta Denis Južnić koji srpanj i kolovoz provodi kao pomoćnik na kamionu i kako kaže, rad ljeti nije nikakv problem jer većina njegovih prijatelja radi.

– Završio sam prvu godinu studija i radim samo ljeti kada nemam fakultetskih obaveza. Zadovoljan sam i zaradom i uslugom student servisa. Jedan dio zarade potrošit ću na studiranje, ali veći dio ipak će biti za neke druge stvari – otkriva Denis.

Od rolanja trave do predstavništva UNICEF-a

U poplavi poslova koji se nude studentima prevladavaju oni ugostiteljski i turistički, ali poveća je ponuda i radnih mjesta drugog profila pa tako studenti mogu zaraditi 25 kuna po satu kao telefonisti, 20 kuna slažući ambalažu, za poslove čišćenja i održavanja zelenih površina KBC-a Rijeka bit će plaćeni 25 kuna po satu, a za rolanje trave na nogometnom igralištu, pod uvjetom da su fizički jaki, dobit će 30 kuna po satu. Rad na raznim promocijama plaća se od 25 do 50 kuna po satu, a 50 kuna po satu nude i pojedini ugostiteljski objekti za studente-kuhare. Kao terenski predstavnici UNICEF-a studenti mogu zaraditi 25 kuna po satu i to uz osiguran topli obrok i smještaj, a bez obzira na to koji posao nudili svi poslodavci studentsku satnicu za rad nedjeljom i praznicima obavezno uvećavaju.

Sigurna naplata

Vremena kada poslodavci nisu plaćali studente, kaže Badurina, prošla su, jer svaki poslodavac potpisuje obrazac s uvjetima rada koje je dužan ispuniti, a prije nego se njegov oglas objavi na Facebook stranici Student servisa, koja je najčešći kanal kojim potencijalna radna mjesta stižu do studenata, Student servis provjerava o kakvoj se tvrtki radi.

– Ako je tvrtka u blokadi li stečaju, oglase ne objavljujemo. Međutim, nemamo ni mi čarobnu kuglu i ne znamo hoće li tvrtka nakon zapošljavanja studenata završiti u blokadi ili stečaju. No i u tim slučajevima imamo razvijene mehanizme naplate studentskog rada, a s obzirom na velik broj studenata koji rade preko nas, zanemariv je broj poslodavaca koji su dužnici. Pratimo plaćanja poslodavaca koji imaju rok od 15 dana za isplatu i ako kasne, odmah reagiramo. Konstantno radimo na tome da studenti ne budu oštećeni ni po kojem pitanju. Tako pazimo na uvećanu cijenu sata rada nedjeljom i praznikom, kao i plaćanje putnih troškova ako je radno mjesto izvan prve zone autobusne linije – objašnjava Badurina.

Dodajući kako studenti moraju paziti na svoju godišnju zaradu zbog poreza, u koju ulaze i primljene stipendije, Badurina kaže kako studenti često zaboravljaju da se porez obračunava na temelju kalendarske, a ne akademske godine. Kako bi im se praćenje zarade olakšalo, svaki student dobije svoj PIN te putem web stranice Student servisa zaradu može pratiti na dnevnoj bazi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.