Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Problemi u Via Romi

ŠTRAJK GLAĐU U ZATVORU U RIJECI Nezadovoljni zatvorenici dostavili su nam pismo, evo što kažu

ŠTRAJK GLAĐU U ZATVORU U RIJECI Nezadovoljni zatvorenici dostavili su nam pismo, evo što kažu
ŠTRAJK GLAĐU U ZATVORU U RIJECI Nezadovoljni zatvorenici dostavili su nam pismo, evo što kažu
Autor:
Objavljeno: 21. srpanj 2018. u 11:21 2018-07-21T11:21:35+02:00

Pritvorenici se žale da stručne osobe Zatvora u Rijeci ne ispunjavaju obećanja, pa tako neredovito pozivaju zatvorskog liječnika, zubara i psihijatra

RIJEKA »Odbijamo porcije, to jest štrajkamo glađu zbog osnovnih stvari koje su nam uskraćene«, započinje pismo jednog pritvorenika naslovljeno na adresu Novog lista koje smo dobili početkom ovog tjedna.
U pismo se navodi da je njih nekoliko nezadovoljno tretmanom stručnih osoba Zatvora u Rijeci, pa tako navode da prilikom obilaska zatvorenika, »obećavaju« ali ne ispunjavaju ono što su obećali, konkretno tvrde da neredovito pozivaju zatvorskog liječnika, zubara i psihijatra.

Stoga, navodi se dalje u pismu, »zbog takvog savjesnog rada« pojedinih stručnih osoba dolazi do tenzija između nas i pravosudne policije, a njih 90 posto i više nego savjesno obavlja svoj posao. Štoviše, nekolicina pravosudnih policajaca i sami sugeriraju i aludiraju da su u nezavidnom položaju jer neke stvari nisu u njihovoj domeni«, stoji u pismu jednog pritvorenika. Navode pritvorenici i slučaj medicinske sestre čijim radom nisu zadovoljni, ali i ističu činjenicu da je pojedincima uskraćeno vrijeme za dvosatnu šetnju zatvorskim dvorištem. Nadalje, pritvorenici naglašavaju da su o tome izvijestili općinske i županijske suce pa u konačnici traže ostavke Odjela tretmana, ali i cijele Uprave zbog nesavjesnog rada i propusta koje su naveli u pismu i smatraju ih opravdanim.

1803782

Tražili smo odgovor od Ministarstva pravosuđa, odnosno Uprave za zatvorski sustav putem glasnogovornika koji je i stigao nakon tri dana.
»U Zatvoru u Rijeci u petak, 13. srpnja 2018. godine dva istražna zatvorenika započela su s odbijanjem zatvorske hrane zbog nezadovoljstva navodnim organizacijskim problemima u radu Zatvora.
Šest zatvorenika je tijekom sljedećih dana započelo s odbijanjem zatvorske hrane, ali iz razloga solidariziranja s drugim zatvorenicima.
Od ponedjeljka, 16. srpnja 2018. godine smanjivao se broj zatvorenika koji odbijaju zatvorsku hranu te s današnjim danom, petkom, zatvorsku hranu ne uzima jedan istražni zatvorenik – navodi se u odgovoru glasnogovornika Uprave za zatvorski sustav te naglašava kako »odbijanje zatvorske hrane nije štrajk glađu«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.