Novi trend

ŠTO SE TO DOGAĐA? U Rijeci se ove godine vjenčalo 488 parova. Daleko više ih je zatražilo – razvod

Ljiljana Hlača

Ilustracija Pixabay.com

Ilustracija Pixabay.com

Kada je riječ o životnom partnerstvu osoba istog spola – u protekle tri godine na području Rijeke sklopljeno je ukupno 11 takvih brakova. Ove godine organizirana su dva takva vjenčanja, a najviše ih je bilo 2016. godine – čak njih 5



RIJEKA Trend razvoda u Rijeci i dalje je vrlo visok, dok broj sklopljenih brakova tijekom 2018. godine ukazuje da oni drže statističku razinu od prošlih godina i da tu nema nekih velikih promjena.


Otkrivaju to podaci Općinskog suda u Rijeci i Odjela za osobna stanja građana i matičarstvo. Naime, u Rijeci su sudbonosno »da« 2018. godine izrekla 484 para, dok je istovremeno Općinski sud zaprimio ukupno 651 zahtjev za razvod.


Ako usporedimo to s 2017. godinom, kada je zahtjeva za razvod bilo 654, a u bračnu luku uplovilo 488 parova – i dalje se više osoba razvodi nego što se odlučuje za brak. Općinski sud u Rijeci najniži broj ovih predmeta imao je 2015. godine kad ih je bilo – sada bi mogli reći svega 326.




Što se u međuvremenu dogodilo – pravo je pitanje. Iako je struka oko toga već rekla svoje – stigma koja prati razvod je oslabila, što je povezano s procesom slabljenja uloge tradicije općenito, na razvod se više ne gleda kao na nepoželjan oblik ponašanja, a neka istraživanja su pokazala da je mnogima bolje ne biti u braku, nego biti u lošem braku.


Kada je riječ o vjenčanjima na terenu, izvan službenih prostorija Matičnog ureda, ona ni ove godine nisu doživjela neki procvat, govore podaci Općinskog suda u Rijeci. Razlog tomu jest taj što to znači i dodatne troškove za mladence, ali i to što Rijeka nema nekih atraktivnih pozicija kao neki drugi gradovi ili možda te lokacije nisu dovoljno iskomercijalizirane. Ove godine je na terenu sklopljeno svega pet brakova.


Nadalje, Riječani su se i ove godine više odlučivali za matičara nego za crkvu (od spomenuta 484 para njih 334 sudbonosno da reklo je ispred matičara, a 150 u crkvi).


Tijekom 2018. godine Matični ured u Rijeci naknadno je upisao 204 braka koja su sklopljena u inozemstvu, dok je ove godine Rijeka bila »zanimljiva« i mnogim stranim državljanima. Uz državljane BiH – a i Srbije, (njih je najviše), ovdje su u bračnu luku uplovili državljani Južnoafričke Republike, Poljske, Ukrajine, Belgije, Egipta, Velike Britanije, Nizozemske, Španjolske, SAD-a, Argentine, Rumunjske, Vijetnama, Italije, Crne Gore, Kazahstana, Slovenije, Kosova.


Kada je riječ o životnom partnerstvu osoba istog spola – u protekle tri godine na području Rijeke sklopljeno je ukupno 11 takvih brakova. Ove godine organizirana su dva takva vjenčanja, a najviše ih je bilo 2016. godine – čak njih 5.