Iz drugog pokušaja

STIGAO NOVI VLASNIK Novi život hotela koji je oduvijek bio srce i duša Bakra

Sanja Gašpert

Namjera je novog vlasnika objekt urediti kao butik hotel ili neku vrstu poslovnog hotela, te planiraju otvoriti petnaestak radnih mjesta. Vanjski izgled zgrade, osim osvježenja fasade, neće se mijenjati, u sanaciji će se morati surađivati s konzervatorima, jer je riječ o objektu koji je pod zaštitom. Broj soba povećat će se s trideset na pedeset, odnosno stotinjak kreveta...



BAKAR Tvrtka Mikuš-Pag d.o.o. iz Zagreba iz drugog je pokušaja, za iznos od 2.155.000 kuna, kupila Hotel Jadran u Bakru. Podsjetimo, prije nepunih godinu dana, u veljači prošle godine, na elektroničkoj javnoj dražbi Fine pojavio se kupac bakarskog hotela, zagrebačka tvrtka Mikuš-Pag, međutim, do zaključenja kupoprodajnog ugovora nije došlo jer se drugi ponuditelj žalio Visokom trgovačkom sudu koji je naložio da se treći ciklus dražbe ponovi. Na ponovljenoj dražbi tvrtka Mikuš-Pag uspjela je kupiti Hotel Jadran te je od kraja prošle godine upisana u zemljišne knjige, a i u posjedu je vlasničkog lista ovog atraktivnog objekta u centru Bakra.


Vlasnik i direktor tvrtke Mikuš-Pag Goran Mikuš u jučerašnjem telefonskom razgovoru potvrdio je konačno vlasništvo njegove tvrtke nad Hotelom Jadran te najavio njegovu skorašnju rekonstrukciju i povećanje kategorizacije na četiri zvjezdice.


Podrška Grada i TZ


– Planiramo urediti hotel u cijelosti, pri tome mislim na njegovu unutrašnjost, jer se vanjski izgled, osim osvježenja boje na fasadi, neće mijenjati. U sanaciji ćemo morati surađivati s konzervatorima, jer je riječ o objektu koji je pod zaštitom. U sklopu sanacije, namjeravamo broj soba povećati s trideset na pedeset, dakle, na stotinjak kreveta. Unutrašnjost ćemo u cijelosti rekonstruirati jer je dosta neiskorištenog prostora. Primjerice, kuhinja ima površinu od tristotinjak »kvadrata«, što je puno previše, pa ćemo dio tog prostora iskoristiti svrsishodnije – kazao je Mikuš, dodajući kako se nada da će radovi početi uskoro. Naime, Mikuš procjenjuje kako bi cijeli projekt sanacije s opremom mogao stajati između milijun i 1,5 milijuna eura.





– Izražavam veliko zadovoljstvo činjenicom da naš hotel konačno dobio svog vlasnika i da kreće u obnovu, nakon godina agonije zbog zatvaranja i devastacije. Toplo se nadam da će hotel u Bakru ponovno postati dio turističke ponude i ukras našeg grada. Ovom prigodom moram kazati kako je Grad Bakar pokrenuo pripremu za projektiranje šetnice na moru s jedne i s druge strane, po 100 metara, što će obogatiti ponudu našeg grada i uljepšati njegovu vizuru – kazao je Klarić. Dodao je kako je bi uskoro trebala početi gradnja kružnog toka, benzinske pumpe i poslovnog hotela na području Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu.



Turizam ide naprijed


– Ne znamo još točan iznos sanacije jer ne znamo što nas čeka kada krenemo s radovima. Također, ne znamo niti da li će nam konzervatori dozvoliti uređenje soba i u potkrovlju. Imamo pravo kandidirati projekt na dobivanje sredstava europskih fondova, čak 40 posto iznosa bismo mogli dobiti. Međutim, ne znamo kada će biti natječaj u toj kategoriji, ako bude uskoro bilo bi super. U konačnici, namjera nam je objekt urediti kao butik hotel ili neku vrstu poslovnog hotela, a očekujemo da ćemo otvoriti petnaestak radnih mjesta, s obzirom da takva vrsta objekta zahtijeva toliko radne snage. Naravno, prednost pri zapošljavanju imat će ljudi iz Bakra i okolice – istaknuo je Mikuš, koji je posebno pohvalio suradnju s Gradom Bakrom i Turističkom zajednicom grada Bakra, od čijih je ljudi, kako je kazao, dobio veliku podršku i pomoć oko relizacije ovog projekta.


Na pitanje zbog čega se odlučio na ovakav poslovni potez, Mikuš je kazao kako se njegova tvrtka posljednjih godina bavi i ugostiteljstvom, a mišljenja je kako je turizam grana gospodarstva koja sve više ide naprijed, pa i u manjim gradovima kao što je Bakar.


– Gradnja ide malo gore, malo dolje, međutim, turizam posljednjih godina cvate, postaje gotovo sigurna investicija – zaključio je Mikuš.Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić istaknuo je kako se nada da će novi vlasnik čim prije staviti hotel ponovno u funkciju te istaknuo kako je i prema prostornom, kao i urbanističkom planu uređenja za taj prostor i objekt određena upravo turistička namjena, odnosno djelatnost poslovanja hotela.

Vijest o prodaji Hotela Jadran posebno je razveselila direktoricu bakarske Turističke zajednice Sonju Jelušić Marić, koja je kazala kako je to za Bakar »izuzetno dobra i velika stvar«.


– Posebice je to značajno za jednu mladu turističku zajednicu kao što je naša. Ova prodaja ide nam u prilog jer netko izvana vidi taj naš turistički potencijal. Hotel je uvijek bio srce i duša grada, a posebice nam je potreban sada kada je krenuo i privatni smještaj. Kada se uredi pružit će brojne prednosti za razvoj turizma – osim restorana, povećanja turističke i ugostiteljske ponude, zasigurno će otvoriti i mogućnosti organizacije manjih kongresa, radionica, ali i omogućiti smještaj sportaša. Primjerice, sigurno će jedna od prvih suradnji biti ona s Košarkaškim klubom Škrljevo koji je u prvoj ligi, a čije sportaše i njihove kolege iz drugih klubova šaljemo na noćenja u hotele u okolici.



Hotel Jadran-Bakar jedan je od najstarijih u Hrvatskoj, s radom je počeo davne 1903. godine, a 2013. godine obilježio je dvije visoke obljetnice – 130 godina postojanja zgrade te 110 godina obavljanja hotelske djelatnosti u istom objektu. Naime, prizemlje zgrade današnjeg hotela izgrađeno je daleke 1883. godine, kada ga je, sve do 1903. godine, koristila tadašnja Nautička škola Bakar.


Te daleke, 1903. godine, Škola je preseljena, a zgrada prenamijenjena za funkciju hotela koji je službeno počeo s radom 1905. godine, kada je sagrađena gornja etaža. Smješten je u samom centru Bakra, na rivi, udaljen svega dva metra od mora. Hotel Jadran zatvoren je od kraja studenog 2015. godine, do zatvaranja taj je mali hotel u kategoriji dvije zvjezdice nudio smještaj na 60 kreveta. Radio je s gubicima više od šest godina, a prosječno je na godinu ostvarivao 6700 noćenja, uz iskorištenost kapaciteta od 33 posto. Ugošćavao je uglavnom poslovne ljude, radnike i prolazne goste ili grupe ne proputovanju.



Vjetar u leđa


Očekujemo tu i potporu Industrijske zone Bakar u koju gotovo svakodnevno dolaze »poslovnjaci«, suradnici i partneri iz raznih zemalja, a koji, također, moraju prenoćiti u okolnim hotelima – kazala je Jelušić Marić. Dodala je kako će veliki vjetar u leđa otvorenje hotela dati i u smislu povećanja boravišne pristojbe i turističke članarine.– Sigurno ćemo ih uzeti u Turističko vijeće da nam pomognu u turističkom razvoju baka

rskog kraja. Bakar se tek budi u smislu razvoja turizma i zasigurno nam svaka pomoć u tom području dobro dođe. Veseli me kako je gospodin Mikuš došao u posjet u Turističku zajednicu kako bismo otpočeli suradnju. Predložila sam mogućnost heritage hotela s tematskim sobama koji bi istaknuo bogatu povijest Bakra i povezao je s našim projektom »Jeste li znali …?«.


Bilo bi, primjerice, zanimljivo urediti apartmane Marije Terezije i Zrinskih i Frankopana, povijesnih ličnosti koje su boravile u našem gradu, što bi sigurno privuklo turiste – kazala je Jelušić Marić, ističući kako će razvoju turizma u bakarskom kraju zasigurno pridonijeti i najavljeno otvorenje poslovnog hotela na području Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu.