Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Djela, a ne riječi

SRETAN DAN Otvoren novi objedinjeni hitni trakt riječkoga KBC-a

Novi hitni trakt na Sušaku / Snimio Damir Škomrlj
Novi hitni trakt na Sušaku / Snimio Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2018. u 16:51 2018-07-13T16:51:00+02:00

Novi objedinjeni hitni trakt u skladu je s visokim europskim i svjetskim standardima te opremljen najsuvremenijom opremom

RIJEKA Novi, objedinjeni hitni trakt riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC) na površini od 1300 metara četvornih otvoren je u petak na Sušaku. Ravnatelj riječkoga KBC-a Davor Štimac zahvalio je Vladi i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, koji je bio na svečanom otvorenju, na jamstvu za kredit od 680 milijuna kuna, što će biti dovoljno za gradnju nove bolnice za pedijatriju, ginekologiju i porodništvo.

»Ta je odluka od ključnog značenja za medicinu u Rijeci«, rekao je Štimac.

Novi hitni trakt ima dvostruko veću površinu od dosadašnjeg, koji je u blizini, na mjestu gdje će se graditi nova bolnica, radio od 1989. godine. Ima dva odvojena ulaza za pacijente, za one koje dovoze vozila hitne pomoći i one koji sami traže hitnu medicinsku pomoć. Tu su tri prostora za reanimaciju, prostor za izolaciju, operacijska dvorana za manje zahvate i mnogi dijagnostički uređaji

Izvijestio je da je u protekle dvije godine iskopana građevinska jama za novu bolnicu, a prije godinu dana počelo je projektiranje novoga hitnog trakta, koji je sada dovršen i sutra će primiti prve pacijente.

Istaknuo je da je novi objedinjeni hitni trakt u skladu s visokim europskim i svjetskim standardima te da je opremljen najsuvremenijom opremom.

»U posljednjih nekoliko godina poslali smo na specijalizaciju iz hitne medicine dvadesetak mladih liječnika. To je put da mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj, a ne da odlaze iz nje«, rekao je Štimac.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da je danas sretan dan za Rijeku, Primorsko-goransku županiju i cijelu Hrvatsku.

Izrazio je zadovoljstvo zbog dvadesetak specijalizanata iz hitne medicine, ističući kako je to budućnost hrvatske medicine.

»Unatoč činjenici da su bolnice u Hrvatskoj u prosjeku stare 100 godina i da svagdje trebaju nove bolnice, odlučili smo se za izdvajanje za gradnju upravo bolnice u Rijeci«, rekao je ministar Kujundžić.

Na pitanje novinara hoće li se konačno nova bolnica izgraditi jer je dosad bilo mnogo najava, ministar Kujundžić je odgovorio: »Brojni veliki vizionari pričaju, ali ja kažem – treba napraviti. Djela, a ne riječi, riječi nam je dosta.«

Na pitanje razmišlja li se o trećoj fazi gradnje nove bolnice u Rijeci, koja bi na jednome mjestu objedinila sve bolničke sadržaje koji su sada na trima lokacijama, ministar je odgovorio kako o »detaljima tog postupka treba pitati Upravu KBC-a Rijeka, ali Vlada svakako ima u vidu da i to treba napraviti«.

Novi hitni trakt ima dvostruko veću površinu od dosadašnjeg, koji je u blizini, na mjestu gdje će se graditi nova bolnica, radio od 1989. godine. Ima dva odvojena ulaza za pacijente, za one koje dovoze vozila hitne pomoći i one koji sami traže hitnu medicinsku pomoć. Tu su tri prostora za reanimaciju, prostor za izolaciju, operacijska dvorana za manje zahvate i mnogi dijagnostički uređaji.

Na Rijeci i Sušaku u hitnim jedinicama na godinu se obrađivalo oko 55.000 pacijenata, a preko objedinjenoga hitnoga bolničkog prijama hospitaliziralo ih se više od 14.000.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.