Nemile scene

SRAMOTA Spomenik oslobođenja išaran ustaškim simbolima, gradom odjekivali “Za dom spremni” i “ustaše”

P. N.

Foto: screenshot / Marko Gracin

Foto: screenshot / Marko Gracin

Nadležne službe odmah su krenule u akciju čišćenja, a reagirao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel



Na Spomeniku oslobođenja na Delti pojavio se natpis ZDS i slovo U.


Tko je ustaškim simbolima nagrdio jedan od najprepoznatljivijih simbola Rijeke za sada nije poznato, a vrlo je lako moguće da je to napravio netko od maturanata koji danas slave zadnji dan škole.


Nadležne službe odmah su krenule u akciju čišćenja, a reagirao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.




“Kao gradonačelnik, kao Riječanin, u konačnici i kao roditelj najoštrije osuđujem šaranje Spomenika oslobođenja na riječkoj Delti ustaškim i ostalim nacističkim simbolima.


Vjerujem da će mnogi ovaj čin pokušati opravdati mladenačkom ludošću, neznanjem i prkosom prema autoritetima, možda čak i slučajnošću, no posljednjih je godina u našoj državi previše takvih “ludosti” i “neznanja” da bi ih se moglo svrstati u slučajnosti.


U našem je društvu, nažalost, očito postalo poželjno i prihvatljivo isticati simbole režima koji je ubijao, zatvarao i proganjao ljude zbog porijekla, političkog stava ili vjere. I dok čitav civlizirani svijet osuđuje i ne dopušta takvo ponašanje, naša zemlja i naše društvo polako ali sigurno okreću leđa vrijednostima moderne Europe i klize u nacionalizam i neofašizam i postajemo društvo u kojem su sve glasniji različiti pokreti koji pokušavaju smanjiti ili dokinuti odavno izborena ljudska prava i slobode.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN



Stoga vas, dragi sugrađani, pozivam da prestanete okretati glavu kada vidite spomenik išaran ustaškim i ostalim nacističkim simbolima, da mlade koji izvikuju ustaške pozdrave na pravdate lakomislenošću ili nestašlukom, da svoju djecu, prijatelje i poznanike potičete na život u toleranciji, uvažavanju i poštivanju različitosti i različitih.


Jer samo tako možemo nastaviti graditi moderno i zdravo društvo i samo ćemo se tako oduprijeti sve jačim strujama koje nas pokušavaju vratiti desetljećima, pa i stoljećima unatrag i perfidno nam, pod krinkom brige za život, obitelj ili pak demokraciju, nametnuti svoje uske, nazadne, u konačnici i vrlo opasne stavove.”, kaže Obersnel.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN



Već u jutarnjim satima dolaskom na Korzo učenici Pomorske škole Bakar  su u crnim majicama prodefilirali Korzom pjevajući »Čavoglave« i uzvikujući »Za dom spremni« te »Ubij, ubij Ciganina«.


Osim toga, Jadranskim trgom su odjekivali povici “Ajmo, ajmo ustaše”, paljene su baklje, ali i dimne bombe te bakljama čime su riječku šetnicu zavili u crno.


screenshot / radio korzo


screenshot / radio korzo