Akcija 'Migranti 2017.'

SPAŠAVANJE MIGRANATA U RIJEČKOJ LUCI Vježba snaga civilne zaštite zabrinula Riječane

Marinko Glavan

U akciji spašavanja simuliran je i požar na brodu / Snimio Ivica TOMIĆ

U akciji spašavanja simuliran je i požar na brodu / Snimio Ivica TOMIĆ

Iako je vježba najavljena, kod nekih je građana izazvala strah. Dožupan Marko Boras Mandić smatra da je za paniku krivo medijsko napuhavanje prilikom najave akcije »Migranti 2017.«



RIJEKA   Plovilo krcato migrantima zapalilo se nakon eksplozije, pri čemu je više osoba teže i lakše ozlijeđeno, a neki su završili u moru. U akciji spašavanja brodolomaca sudjelovale su snage pomorske i pogranične policije, Lučke kapetanije, Civilne zaštite, Crvenog križa i Hitne pomoći te su sve osobe spašene i zbrinute, ovisno o težini ozljeda.


Ovo je, srećom, bio samo scenarij vježbe operativnih snaga sustava civilne zaštite Primorsko-goranske županije pod nazivom »Migranti 2017.«, održane danas u akvatoriju riječke luke.



Vježbom se, prema riječima dožupana Marka Boras Mandića, ujedno i načelnika Stožera civilne zaštite PGŽ, provjeravala spremnost za slučaj iznenadnog dolaska migranata u većem broju morem, kao i njihovog prihvata, zbrinjavanja i registracije u Republici Hrvatskoj. U akciji su sudjeovale praktički sve snage sustava civilne zaštite.




– Zadovoljni smo rezultatima, koji su pokazali visoki stupanj spremnosti naših snaga za eventualne slične događaje. Nadamo se da slična akcija spašavanja i zbrinjavanja izbjeglica na našem području nikada neće biti potrebna, ali moramo biti spremni ako bude potrebno, kazao je Boras Mandić.



Koordinator akcije, Šime Šarlija iz pomorske policije opisao je tijek same vježbe.


– Na plovilu koje je prevozilo pedeset migranata došlo je do eksplozije i požara, nakon čega je pokrenuta akcija traganja i spašavanja na moru. Sve ozlijeđene preuzeli su i zbrinuli djelatnici Hitne medicinske pomoći, a ostale smo zbrinuli ovdje u luci. Požar na plovilu je ugašen, a spašenim osobama osigurane su deke, šatori i hrana, kazao je Šarlija.


Na pitanje novinara što bi se dalje zbivalo s migrantima u hipotetskoj situaciji sličnoj vježbi, Šarlija odgovara kako to ovisi o više faktora.



– Osnovno je pitanje bi li oni, ili neki od njih, zatražili azil  ili bi krenuli prema drugim državama. Uglavnom, naš sustav je spreman, iako se nadamo da neće biti potrebe za ovakvim intervencijama.


Najava vježbe izazvala je popriličnu pažnju javnosti, a ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, i zabrinutost dijela građana, uz komentare tipa – »Znaju li nadležni nešto što mi ne znamo«, »Što se valja iza brda i slično«, no Boras Mandić smatra kako je riječ o medijskom napuhavanju koje je urodilo atmosferom straha.



– Ne čude me takvi komentari, kad pojedini portali izlaze s naslovom »Rijeka se sprema za prihvat migranata«, ne spominjući da je riječ samo o vježbi. Uloga medija u ovome je bitna, i zato smo najavili akciju, ali neki od njih su čini se zaboravili na svoju ulogu objektivnog izvještavanja, kazao je Boras Mandić.