S tri kontinenta

SMOQUA Drugi festival queer i feminističke kulture od 17. svibnja u Rijeci

Andrej Petrak

Festival Smoqua

Festival Smoqua

Festival Smoqua dio je programskog pravca Kuhinja u okviru Rijeke 2020 - EPK



Drugi festival queer i feminističke kulture Smoqua bit će održan u Rijeci od 17. do 19. svibnja na više javnih lokacija po gradu. Organizator je Lebzijska organizacija Rijeka Lori, u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Festival proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja udruge Lori na području prava seksualnih i rodnih manjina, a želja je i ambicija organizatora da Smoqua ostane spoj umjetnosti i aktivizma te se razvija kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte.


– Presretne smo što se Smoqua unaprijedila u odnosu na svoje prvo izdanje: lani u listopadu održan je prvi festival regionalnog karaktera, a ove godine Smoqua se širi. Međunarodni festival, uključuje sudionike s tri kontinenta te se veći dio programa izvodi na engleskom jeziku. Simbolično, festival se otvara na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije koji Lori već šestu godinu zaredom obilježava u Rijeci. Sav festivalski sadržaj stoga je usmjeren ka upoznavanju posjetiteljica i posjetitelja s LGBTIQ i feminističkim temama te razvijanju kritičkog stava spram njih, a pod temom Ponos i predrasude, objasnila je voditeljica programa festivala Smoqua Antonija Stojanović Almesberger.


Tijekom tri dana Smoque publika će moći vidjeti izložbu fotografija, naučiti ponešto na radionicama, info štandovima ili kroz queer šetnju Rijekom, gledati dokumentarni film, pročitati »živu knjigu«, kreirati wall art, upoznati svjetske, ali i riječke Strašne žene, prelistati prvi broj GSG magazina za društvo i umjetnost, uživati u performansima, diskutirati na tribinama ili uključiti se u aktivističku intervenciju u javnom prostoru, ali i opustiti se uz zabavni program u večernjim satima. Riječka, ali i hrvatska publika moći će prvi put vidjeti multimedijalne performanse: Body Dialectic Krisa Greya iz SAD-a, Project TRANS brazilske transrodne umjetnice Mavi Veloso te Ctitoria Clitoria queer umjetnice Ruth Borgfjord iz Rumunjske. Posjetitelji Smoque moći će diskutirati o odnosu Crkve prema ženama i LGBT osobama, kao i o stanju prava LGBT osoba i žena u Europi na tribinama na kojima će govoriti Cianan Russel, zastupnik u UN-u, rumunjski LGBT aktivist Florin Buhuceanu i poljska aktivistkinja za reproduktivna prava žena Karolina Wieckiewicz i drugi. Sve se to zbiva na Korzu, u Filodrammatici, Art kinu, prostoru inicijative Građanke svom gradu u Križanićevoj ulici, u kafićima i klubovima, vodeći se mišlju da je Smoqua što više otvorena za sve.




Ana Ajduković iz Centra za ženske studije najavila je da će u Art kinu Croatia 19, svibnja biti prikazan film redateljice Ivane Todorović »Ja kad sam bila klinac bila sam klinka«, uz razgovor poslije filma, a istog dana bit će održana i radionica Pokvirivanje, koja se bazira na dekonstruiranju i ponovnom ispisivanju dramskog zapleta u mainstream filmu i kazalištu. Marinella Matejčić najavila je aktivnosti Udruge PaRiter na Smoqui, koje će se također odvijati te subote: aktivističku intervenciju u javnom prostoru, živu knjižnicu preko puta Gradske ure te Wall Art – stvaranje murala queer i feminističkih ideja na Trgu sv. Barbare. Doris Pandžić, Dunja Matić i Petra Bezjak predstavit će svoje kratke priče na temu ponosa i predrasuda koje će sudionici moći tekstualno ili likovno nadopuniti.


Festival Smoqua dio je programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a financijski ga podržavaju: Rijeka 2020 – EPK, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture RH, Europska komisija, Musagetes, uz lokalne sponzore.