Skandal na Filozofskom

SLUČAJ SOREL Rektorica Prijić Samaržija: Osobno ću razgovarati s upravom Fakulteta i studentima

Damir Cupać

Snježana Prijić Samaržija, Foto: S. DRECHSLER

Snježana Prijić Samaržija, Foto: S. DRECHSLER

Naravno da osuđujem svaki oblik neprimjerneog ponašanja od bilo kojeg člana sveučilišne zajednice te da za takva kršenja Etičkog kodeksa, ukoliko je uistinu tako kako tvrde studenti, nema opravdanja – rekla je rektorica Prijić Samaržija



Slučaj profesora riječkog Filozofskog fakulteta Sanjina Sorela, kojeg studenti optužuju za vrijeđanje i neprimjereno ponašanje, komentirala je i riječke rektorica Snježana Prijić Samaržija.


Kaže da joj je žao što čuje da se studenti opetovano susreću s istim problemom.


– Točno je da sam upoznata sa slučajem, jedna mi se studentica jednokratno telefonom obratila prošle godine. S obzirom na tu okolnost predložila sam im nekoliko mogućnosti koje bi mi omogućile djelovanje, a to je pisani dopis Sveučilištu koji može biti i anoniman, jer mi pokrećemo postupke i temeljem anonimnih dopisa studenata.




Uputila sam je i u mogućnost da se pisanim putem obrate Etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta ili upravi Fakulteta, što su prvi formalni koraci koji trebaju biti poduzeti kako bi se moglo pristupiti službenom istraživanju prijave.


U oba slučaja čak i anonimni pisani dopis nalaže pokretanje postupka. Ako se utvrdi povreda Etičkog kodeksa od strane Etičkog povjerenstva, dekan ili dekanica donosi odluku o mogućim sankcijama sukladno utvrđenoj povredi – navodi rektorica.


Dodaje da je razgovarala tada i s odgovornim osobama na Fakultetu, obavijestila ih o sadržaju razgovora i molila da istraže i poduzmu odgovarajuće postupke na Fakultetu.


– To je sve što mi ovlasti dopuštaju temeljem telefonskog poziva. Nadala sam se da je slučaj riješen jer nisam dobila niti pisani dopis ili nove pritužbe studenata.


Budući da, kako saznajem od vas, studenti tvrde da problem nije riješen, svakako ću osobno ponovo razgovarati s upravom Fakulteta i studentima.


Naravno da osuđujem svaki oblik neprimjerneog ponašanja od bilo kojeg člana sveučilišne zajednice te da za takva kršenja Etičkog kodeksa, ukoliko je uistinu tako kako tvrde studenti, nema opravdanja – zaključila je rektorica Prijić Samaržija.