Sporna kupoprodaja

SLUČAJ PRELUK Burić: Grad Rijeka oštećen za 20 milijuna kuna, podnijet ću prijavu DORH-u

Damir Cupać

Foto: Novi list

Foto: Novi list

Grad Rijeka izgubio je 20 milijuna kuna, a za taj novac mogao je biti vlasnik zemljišta. Pitanje je je li nam gradonačelnik Obersnel cijelo vrijeme lagao u Gradskom vijeću, ocijenio je Burić



RIJEKA Gradski vijećnik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić pozvao je nadležna državna tijela da ispitaju ugovorni odnos između Grada Rijeke i tvrtke Raiffeisen Consulting zbog sumnje da je gradonačelnik Vojko Obersnel oštetio gradski proračun za oko 20 milijuna kuna za zemljište od 60.000 kvadrata na Preluku.


Burić je na to upozorio nakon što je Raiffeisen Consulting prodao zemljište kanadskom biznismenu Nikoli Grgicu.


– Ako oni to ne naprave po službenoj dužnosti, a što bi trebali, osobno ću podnijeti prijavu Državnom odvjetništvu za očitu pljačku. Upravo ovaj slučaj dokazuje da je Vojko Obersnel jedan od najnesposobnijih gradonačelnika u povijesti Rijeke. Riječ je o zemljištu koje je jedno od najvrjednijih i na kojemu je predviđena gradnja turističkog kompleksa.




Ono je dobilo na vrijednosti i zbog činjenice da je Grad Rijeka političkom odlukom limitiran na 44 kvadratna kilometra kao jedinica lokalne samouprave. Taj riječki dragulj prodan je nedavno za 3,3 milijuna eura, odnosno za 50 eura po kvadratu, kanadskom biznismenu Nikoli Grgicu, izjavio je Burić.


On je podsjetio da je Grad Rijeka 2006. godine potpisao ugovor o najmu s Raiffeisen Consultingom na 15 godina za što je Grad plaćao preko 200.000 eura.


– Da je Grad Rijeka potpisao ugovor o leasingu, za istu tu ratu je mogao postati vlasnik zemljišta. Ispada da je Raiffeisen Consulting besplatno dobio zemljište kada ga je kupio za oko 2,5 milijuna eura. Pitanje je i zašto je Raiffeisen Consulting sada prodao zemljište za samo 50 eura po kvadratu.


I baš bih volio građevinsku procjenu vrijednosti zemljišta jer je moja procjena da ono vrijedi barem 500 eura po kvadratu. I gradonačelnik Vojko Obersnel i Državna revizija tvrdili su da će novi investitor vratiti Gradu Rijeci uloženi novac.


Imamo ugovor o kupoprodaji i prema članku 4. piše suprotno. Očito je da je Grad Rijeka izgubio sav novac i da će morati plaćati najam do 2021. godine.


Dakle, Grad Rijeka izgubio je 20 milijuna kuna, a za taj novac mogao je biti vlasnik zemljišta. Pitanje je je li nam gradonačelnik Obersnel cijelo vrijeme lagao u Gradskom vijeću, ocijenio je Burić.


Foto: I. TOMIĆ


Foto: I. TOMIĆ



On je uvjeren da je Grad Rijeka na prodaji zemljišta da ga je kupio mogao zaraditi 30 milijuna eura.


– Na taj način bi se pokrio deficit od preko 240 milijuna kuna, a Grad Rijeka će umjesto toga biti u minusu za dodatnih 20 milijuna kuna. I ne samo to, jer nas očekuje odluka da se Grad Rijeka zaduži za dodatnih 185 milijuna kuna.


Postavljam pitanje zbog čega gradonačelnik nije 2006. godine digao kredit i kupio zemljište. Njemu se očito sviđa mešetariti nekretninama. Mi preko toga nećemo prijeći.


Institucije moraju raditi svoj posao jer je Grad Rijeka u debelom minusu, umjesto da je dobro zaradio, zaključio je Burić.