Blagdan Velike Gospe

SLAVLJE NA TRSATU Tisuće se došle pokloniti Mariji, njezinoj skromnosti i poniznosti; stigla i Grabar-Kitarović

Majda Bembić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Riječki nadbiskup msgr. dr Ivan Devčić, koji je predvodio središnje misno slavlje, je govoreći o Marijinoj veličini, kazao kako ona nije u nekim izvanrednim djelima i pothvatima, nego u služenju Bogu savjesnim izvršavanjem redovnih dnevnih dužnosti. Trsatski gvardijan fra Bernard Barbarić kazao je kako je ove godine Trsat pohodilo više vjernika nego inače, što, kazao je, i ne čudi s obzirom da ne postoji narod koji toliko štuje Majku Mariju kao što je to hrvatski narod 



RIJEKA  Mnogobrojni vjernici i ove su godine na blagdan Velike Gospe pohodili hrvatska marijanska svetišta, a najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj, Svetište Majke Božje Trsatske, privuklo je do sada rekordan broj vjernika – procjenjuje se više od pedeset tisuća, ne samo iz Rijeke i okolice, nego i iz cijele Hrvatske, pa i inozemstva, s obzirom da je špica turističke sezone i na jadranskoj obali odmara se veliki broj turista.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



Velika je gužva očekivano bila već od ranih jutarnjih sati, pa iako je prva misa služena u šest, vjernici su na Trsat počeli pristizati već u pet sati. Trsatski gvardijan, fra Bernard Barbarić kazao je kako je ove godine Trsat pohodilo više vjernika nego inače, što, kazao je, i ne čudi s obzirom da ne postoji narod koji toliko štuje Majku Mariju kao što je to hrvatski narod, a što je, dodao je, postao svojevrsni fenomen.




– Rijeke vjernika već stoljećima dolaze na Trsat iz samo jednog razloga – slaviti Boga po njegovoj Majci Mariji, Majci Milosti. Ona nam je svima utočište i nada. Ovaj blagdan za kršćane je blagdan nade, a hrvatski narod je oduvijek bio vezan uz Mariju, kazao je fra Barbarić.


Proslava Svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, kako je drugi naziv blagdana Velike Gospe, tradicionalno je započela hodočasničkom procesijom, a sliku Majke Marije nosili su članovi Gradske straže Bakar, iza kojih su išli Knezovi Frankopani.


Kolinda Grabar-Kitarović na Trsatu za Velu Gospu


Kolinda Grabar-Kitarović na Trsatu za Velu Gospu




Proslavi blagdana Velike Gospe u trsatskom svetištu nazočila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koju je fra Bernard Barbarić nazvao domaćom kćeri, koja je »našla vrijeme i ljubav da dođe na Trsat, gdje je doma«. Predsjednica se nakratko susrela s riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem, kao i domaćinima iz Svetišta Majke Božje Trsatske, ali nije davala izjave za medije. Čestitala je svima blagdan Velike Gospe te kratko kazala kako uvijek rado na ovaj dan dolazi na Trsat, kao što za Mihoju dolazi u Jelenje, odakle potječe.



Euharistijsko slavlje


 


Euharistijsko slavlje i ove je godine predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić sa svećenicima Riječke nadbiskupije, koji je na Trsat stigao iz Krasna, gdje je također služio blagdansku svetu misu.


Mons. Devčić kazao je kako se ovih dana uoči i na sam blagdan svećenici mole za domovinu i narod, ali ujedno govore o vrlinama onoga koji se slavi – danas je to Majka Marija, »službenica Gospodnja«, koju krasi skromnost i poniznost, a to su, dodao je, vrline koje bi trebale krasiti svakog vjernika.


– Između Marijinih blagdana i svetkovina tijekom liturgijske godine svakako je u svijesti vjernika svetkovina njezina uznesenja na nebo najveća. To potvrđuju ne samo masovna vjernička okupljanja širom naše domovine, nego i naporna hodočašća koja u tim danima mnogi poduzimaju, kao i molitveno i pokorničko ozračje u kojem se ona odvijaju. Toga dana u svim krajevima naše domovine, ali i širom katoličkog svijeta, veliko mnoštvo vjerničkog puka, s vjerom u srcu i s molitvom i pjesmom na usnama kreće prema njezinim svetištima, da joj se pokloni. Glavna je nakana svakog pravog hodočasnika baš to da se pokloni Mariji i njoj posveti sebe i svoje najbliže. Ali i da njezinu majčinskom zagovoru preporuči cijelu domovinu i sve ljude, jer ona je Majka svih, kako onih koji joj se klanjaju, tako i onih koji ne mare za nju ni za njezina božanskog sina Isusa Krista. Ovaj Marijin blagdan, uz već spomenuto ime Marijino uznesenje na nebo zovemo i Velika Gospa, a s ova dva naziva povezan je i blagdan Mala Gospa. Dok se prva dva odnose na Marijino uznesenje i proslavljenje u nebu, ovaj posljednji tiče se njezina rođenja, kazao je mons. Devčić.


Vela Gospa na Trsatu


Vela Gospa na Trsatu



Govoreći o Marijinoj veličini, kazao je kako ona nije u nekim izvanrednim djelima i pothvatima, nego u služenju Bogu savjesnim izvršavanjem redovnih dnevnih dužnosti.


– Marija je, dakle, velika jer je svjesna da je sve što jest od Boga primila te mu za to želi zahvaliti tako što će mu biti vjerna službenica. U tom smislu ona je nova Eva. Iako je svjesna svog posebnog uzdignuća kojim ju je Bog odlikovao, ona sebe, ne samo deklarativno, nego stvarno, i nadalje vidi ne na strani velikih i moćnih, nego malenih i iskrenih. Kao Božjoj suradnici stalo joj je do spasenja ne samo siromašnih, nego i bogatih, jer zna da su svi Božja djeca. Marija također dobro zna i priznaje da je i sama od Boga primila sve što jest, zato joj je strana svaka umišljenost i oholost. Marija je kao svoje životno geslo uzela riječi: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!«. Tim riječima izrekla je svoje potpuno predanje Bogu i raspoloživost da čini sve što on od nje očekuje i traži, kazao je mons. Devčić.


Blagdan Velike Gospe i ove je godine obilježilo sunčano i lijepo vrijeme, bez visokih temperatura zraka kakve su mjerene proteklih dana. Brojni vjernici, među kojima mahom obitelji s djecom, počeli su dolaziti na Trsat već od ranih jutarnjih sati, neki od njih čak i pješice uz udaljenijih krajeva Hrvatske.



Blagdan Velike Gospe na Trsatu i ove je godine počeo blagdanskom trodnevnicom, koju je predvodio fra Tomislav Glavnik. Na sam blagdan, mise su tradicionalno služene u Perivoju Gospe Trsatske – u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati, a hodočasničku misu predvodio je fra Ilija Vrdoljak, provincijal, koji u svojoj propovijedi kazao kako je ovaj blagdan prilika da se »okrenemo obitelji i jedni drugima«.



Propješačili 340 kilometara


Među mnogobrojnim hodočasnicima bili su i Željko, Tomislav i Josip koji su pješice stigli iz općine Davor iz Brodsko-posavske županije. Put od 340 kilometara, prešli su kažu za 10 dana.


– Puno nam znači Majka Božja i ovaj blagdan. Mi smo vjernici i molimo joj se tijekom cijele godine, a onda na ovaj dan dolazimo kako bismo joj se zahvalili što nam je uslišila molitve. Prvi smo puta na Trsatu, inače na ovaj dan obilazimo najveća Marijanska svetišta u Hrvatskoj – kazali su nam gosti iz Davora i nastavljaju kako su prije dvije godine bili u Aljmašu, prošle godine u Mariji Bistrici, dok iduće godina planiraju ići Gospi Sinjskoj.


Po putu je, kažu, bilo svega, i sunca i kiše i smijeha i teških trenutaka, ali ističu kako im ništa od toga nije bio problem. Ispred crkve porazgovarali smo i s gospođom Mirandom koja je u svetište došla sa svoje dvije kćeri.


– Blagdan Velike Gospe znači nam jako puno i tradicionalno dolazimo svake godine. Ja dolazim još od malena, sada i sa svojim kćerima. Pomolimo se i zahvalimo se Majci Božjoj.


Adam Filipović na ovaj je dan već drugu godinu zaredom na Trsat stigao iz Labina i kaže kako mu je poslije Božića i Uskrsa Velika Gospa najveći praznik u godini.


Vjernici su u velikom broju sudjelovali na misama koje su se tradicionalno održavale u perivoju, a u crkvi kao i u Kapeli svijeća, također je vladala velika gužva, ali i tišina.


Svatko u svojim mislima i molitvi 


 


Svatko sa sobom i u svojim mislima i molitvi. Osim vjerskog, bio je naravno i ove godine zastupljen i onaj svjetovni dio – oko Dvorane mladosti bili su postavljeni mnogobrojni štandovi, a asortiman kao i inače – krunice, narukvice, suveniri s vjerskim obilježjima, ali i ručnici za plažu, šeširi, odjeća, obuća, baloni, igračke za djecu…


Ugostitelji su također bili spremni, pa nije nedostajalo ni mjesta za okrjepu, a i vrijeme je poslužilo hodočasnike kojima je sigurno bilo malo lakše što molitva nije bila na paklenskim vrućinama koje su vladale prethodnih dana.