Pet godina Hrvatske u EU

SKUP NA PRAVNOM FAKULTETU Cilj – veća učinkovitost pravosuđa i približavanje europskim standardima

Damir Cupać

Riječki Pravni fakultet  ima snažnu katedru za europsko pravo / Snimio Silvano JEŽINA

Riječki Pravni fakultet ima snažnu katedru za europsko pravo / Snimio Silvano JEŽINA

Prvi u Hrvatskoj uveli predmet Europsko javno pravo, organizirali tečajeve za europsko pravo uz pomoć Europske komisije, pokrenuli poslijediplomski studij iz tog područja, istaknula dekanica Pravnog fakulteta Vesna Crnić Grotić

 RIJEKA  Dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci Vesna Crnić Grotić potpisala je ugovor o suradnji s predsjednikom Građanskog odjela Vrhovnog suda Damirom Kontrecom i s predsjednikom Visokog upravnog suda Antom Galićem na svečanosti »Pet godina Hrvatske u Europskoj uniji – pogled iz pravosuđa«.

– Kada pričamo o Europskoj uniji, možemo govoriti o fondovima, novcu, razmjeni studenata… Ali nama je bitan pogled iz pravosuđa, odnosno utjecaj članstva na naše pravo. Prihvatili smo pravnu stečevinu Europske unije u pravni sustav Republike Hrvatske, što znači da su pravna pravila EU-a postala obvezna u primjeni prava i zakona. Cilj bi trebao biti povećanje učinkovitosti pravosuđa i približavanje europskim standardima. Naš Pravni fakultet pomagao je i pomagat će da što prije dođemo do cilja. Na vrijeme smo to počeli raditi budući da smo prvi u Hrvatskoj uveli predmet Europsko javno pravo, organizirali smo tečajeve za pravnike za europsko pravo uz pomoć Europske komisije, pokrenuli smo poslijediplomski studij iz tog područja – izjavila je Crnić Grotić.


Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović podsjetio je da Ustavni sud ne spada u pravosuđe s obzirom na njegovu ulogu, ali je uz pravosuđe vezan prije svega kada je riječ o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda.


– Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postala je sastavni dio našega unutarnjeg pravnog poretka. Ustavni sud posrednik je između europskih i redovnih sudova i potreban je dijalog sa sudom Europske unije. Europske vrijednosti su i vrijednosti našega ustavnog poretka. Cilj je bolji život za naše građane i ostvarivanje ideala vladavine prava, naglasio je Šeparović, čestitavši riječkom Pravnom fakultetu 45 godina rada.



Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija pohvalila je riječki Pravni fakultet kada je riječ o nizu inicijativa vezanih za europsko pravo.– Na ovom fakultetu imamo važne stručnjake iz tog područja. To je bitno zbog toga što vjerujemo u vrijednosti Europske unije, kao što su mirno rješavanje konflikata, solidarnost, zaštita ljudskih prava. Članstvo u Europskoj uniji je prilika i vjerujem da ćemo je i bolje iskoristiti nego što je do sada bio slučaj. Prostora za poboljšanje ima, primjerice, povlačimo nedovoljno sredstava iz europskih fondova, a koja nam stoje na raspolganju. Ne trebamo jadikovati, već se trebamo povezati i uzeti stvari u svoje ruke, a ono što čini riječki Pravni fakultet dokaz je da se to može napraviti, ocijenila je Prijić Samaržija.


Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj pohvalio je činjenicu da je na riječkom Pravnom fakultetu snažna katedra za europsko pravo.


– Sustavno radimo na promicanju europskih vrijednosti i europskog prava s riječkim Pravnim fakultetom. Naše pravosuđe još uvijek ima negativan predznak, ali puno posla smo napravili još od pretpristupnih pregovora sredinom 2000-ih. Značajno je smanjen broj neriješenih predmeta, kao što je smanjen i udio predmeta starijih od 10 godina. Očekivanja građana danas su opravdano veća jer stvari još uvijek nisu onakve kakve bismo mi željeli da budu. Pravosuđe može biti brže, bolje i modernije, a da bi se to postiglo, Vlada mora osigurati dostojne uvjete za rad. Rijeka je po tom pitanju u jednoj od najlošijih situacija u Hrvatskoj. Radimo na tome da pravosudne institucije dobiju primjerene prostore. Želimo doći i do toga da imamo elektronske spise, kao što je to slučaj na Trgovačkom sudu, kazao je Turkalj.