STEM revolucija

SJAJNA VIJEST Prva riječka gimnazija od jeseni uvodi novi izborni modul – robotike

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Odabrane škole dobit će BBC micro: bit tehnologiju koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima



RIJEKA Prva riječka hrvatska gimnazija jedna je od šest hrvatskih srednjoškolskih ustanova koja je odabrana za projekt Croatian Makers-STEM revolucija. Projekt će već početkom idućeg tjedna školi donijeti opremu koja će omogućiti pokretanje novog izbornog modula za gimnazijalce, a riječ je, kaže ravnateljica Jane Sclaunich, o robotici.


Croatian Makers je projekt udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, a škole koje su odabrane za sudjelovanje u projektu dobit će BBC micro: bit tehnologiju koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogat edukacijski sadržaj, a ovim projektom se IRIM želi masovno uvesti u hrvatske škole. Za škole koje sudjeluju u projektu u rujnu će biti organizirano natjecanje, a pobjednička ekipa dobit će priliku u studenom otići na središnje natjecanje u Šangaj.


Ravnateljica kaže da je ulazak u projekt Croatian Makers nastavak angažmana riječke gimnazije oko promocije STEM kurikula u gimnaziji. Naime, učenici te škole imaju priliku slušati kurikule poput opće meteorologije, kemije prehrane, financijske matematike i forenzike zahvaljujući projektu STEM INTERAKTIV PRHG – Razvoj novih kurikula i digitalnih sadržaja koji su sufinancirali Europski socijalni fond i Primorsko-goranska županija. Ukupna vrijednost projekta bila je 800 tisuća kuna, a njime su provedene značajne promjene nastavnog plana i programa prirodne, odnosno STEM grupe predmeta.