Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije

SIKD: Ne želimo nikog plašiti, ali Zračna luka Rijeka nema uvjete, ni dovoljno radnika za prihvat zrakoplova iz Zagreba

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Zračna luka Rijeka nije ni tehnički ni kadrovski ekipirana da bi mogla pružati takve usluge, a da se pri tome ne krše zakoni,“ kazala je voditeljica ureda SIKD-a Marina Cvitić.



RIJEKA – Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u utorak su upozorili kako Zračna luka Rijeka nema tehničke uvjete, niti dovoljno radnika za prihvaćanje zrakoplova koji se privremeno, zbog radova u zagrebačkoj Zračnoj luci, preusmjeravaju na onu riječku.


U sindikatu smatraju da s postojećim radnicima nije moguće zakonito organizirati smjene i odmor radnika.


“Ne želimo nikoga plašiti, ali zabrinjavajuća je odluka ministra Butkovića da se za vrijeme noćnih radova na uzletno-sletnoj stazi zagrebačke Zračne luke Dr. Franjo Tuđman, a u trajanju od najmanje dva mjeseca, svi letovi preusmjere na Zračnu luku Rijeka. Zračna luka Rijeka nije ni tehnički ni kadrovski ekipirana da bi mogla pružati takve usluge, a da se pri tome ne krše zakoni,“ kazala je voditeljica ureda SIKD-a Marina Cvitić.




Vladi je zamjerila da u Upravu Zračne luke namjerava imenovati istu osobu, Tomislava Palaića, kojega je ranije smijenila. Podsjetila je da još 2016. nije dana razrješnica Upravi za prethodnu godinu, nakon što je istekao mandat Tomislavu Palaliću, potom je raspisan natječaj, a zatim poništen. U 2017. Vlada je, kaže, predložila Gordana Žurgu, ali Skupština nije održana jer na nju nije došao predstavnik većinskog vlasnika – države zbog nesuglasja između županije i resornog ministarstva.


Nakon 10 mjeseci, unatoč tomu što komisija za razmatranje ponuda nije predložila imenovanje Palalića, Vlada je 10. travnja ove godine predložila da se on ipak imenuje u Upravu. “Imamo pravo sumnjati na dogovor sa županom, koji je bio protiv smjene u travnju lani, pa će stoga i snositi najveću odgovornost za sve posljedice takve odluke”, poručila je Cvitić.


Upozorila je i da se u riječkoj Zračnoj luci vrše pritisci na radnike, direktor je otkazao kolektivni ugovor pa su pokrenuti postupci otkazivanja ugovora o radu povjereniku sindikata i predsjedniku Radničkog vijeća, postoje tehnički nedostaci, međuljudski odnosi posve su poremećeni.


Na konferenciji za novinare bio je i predsjednik SIKD-a Bruno Bulić, koji odlazi u mirovinu, a za novu predsjednicu sindikata nedavno je izbrana Marina Cvitić, koja će tu dužnost preuzeti 1. srpnja.