Višegodišnji projekt

SIGURNA TURISTIČKA SEZONA Strani policajci ”sezonci” na Kvarneru i otocima

Vladimir Mrvoš

Foto s. Drechsler

Foto s. Drechsler



RIJEKA Ove godine za vrijeme turističke sezone na području Primorsko-goranske županije neće biti policajaca iz Kine, kao što će ih biti u Dubrovniku ove godine. Međutim, ako turisti iz Kine otkriju turističke potencijale Kvarnera, u budućnosti ne bi trebali biti »turistička atrakcija«, kao što su danas u Rijeci na snimanju za medije, bili atrakcija za brojne turiste uniformirani policajci iz šest zemalja koji su predstavljeni medijima u sklopu projekta »Sigurna turistička sezona«.


Naime, i ove će godine u okviru međunarodne policijske suradnje, strani policijski službenici i to slovački, poljski, rumunjski, srpski, slovenski, a ove godine i njemački policijski službenik, zajedno s našim policajcima raditi na području Policijske uprave primorsko-goranske (Krk, Crikvenica, Opatija, Mali Lošinj), tijekom srpnja i kolovoza.


Načelnik PU primorsko-goranske, Tomislav Dizdar, na predstavljanju projekta »Sigurna turistička sezona«, naglasio je da je ovo već 13. godina za redom da MUP RH u ljetnim mjesecima provodi svoj originalni projekt, čiju kvalitetu svake godine prepoznaje sve više zemalja i institucija koje svoje pozitivno mišljenje o njemu pokazuju vlastitim uključivanjem. Ovakav model suradnje sa stranim policijama je izuzetno dobro prihvaćen kako od same policije, tako i od turista. Zajedničke ophodnje hrvatskih i stranih policajaca postale su najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a to je ujedno i odlična promocija Hrvatske kao sigurne zemlje i turističkog odredišta.




U razgovoru s policajcem Romanom Hajekom iz Slovačke, saznali smo da je s kolegom već više puta boravio i to s vozilom slovačke policije na području Crikvenice, gdje ima dosta turista iz Slovačke. Dobro govori hrvatski jezik, koji je sam naučio, što mu uveliko pomaže da ostvari dobar kontakt i s domaćim stanovništvom, kada treba pomoći svojim sunarodnjacima. Na području Krka boravit će dva policajca i policijska službenica iz Poljske, a sredinom srpnja pridružit će im se i kolega iz Slovenije. Na području Opatije bit će policajci iz Rumunjske i Srbije, a na području Lošinja i Cresa policajac iz Njemačke.


Inače, i naša policija odlazi izvan Hrvatske u zimskom periodu na skijališta Austrije i Francuske, pomoći tamošnjim kolegama, a zanimljivo je da je šest policajaca u pomoći kolegama iz Rusije za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a jedan od njih je i iz PU primorsko-goranske.